De multe ori ma apuca pofta de ‘aluaturi’ – da, da, nu doar de dulciuri – si de multe ori se intampla sa si dau curs acestor pofte. Si pentru ca in ultima vreme am o tendinta de a consuma aluaturi sarate am facut aceste cornuri/croissante delicioase, pufoase umplute cu branza. Nu am vrut sa fac un aluat dospit standard, ci am aplicat o tehnica pe care o folosesc de multa vreme pentru a imita intr-o oarecare masura foietajul. Departe insa de a fi la fel, insa este o varianta rapida si mult mai sanatoasa. Poftiti la cornuri cu branza si cascaval!
Aluat
600 gr faina
15 gr drojdie proaspata
2 galbenusuri
200 ml lapte
100 ml apa
50 gr unt topit
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
in plus 100 gr unt moale
Umplutura
250 gr branza de vaci
100 gr branza sarata de oi
2 albusuri
2 linguri smantana
Pt uns
1 ou batut
cascaval
Timp de preparare: 1 ora. Timp de coacere: 1 ora
Apa si laptelele le incalzim usor, punem zaharul si drojdia proaspata si le lasam deoparte 10 minute.
Faina o cernem si facem o adancitura in mijloc unde vom pune galbenusurile, untul topit si peste vom rasturna maiaua. Incepem sa framantam. Cand aluatul devine omogen adugam si sarea si dupa caz apa sau faina, depinde cat e de tare/moale aluatul. Trebuie sa obtinem un aluat moale, nelipicios si elastic. Mai framantam cel putin 10 minute, dupa care il lasam in loc caldut pentru o ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Pentru umplutura tehnica e foarte simpla. Amestecam toate ingredientele la un loc pana cand obtinem o crema. Sare nu am mai pus, branza de oi fiind suficient de sarata.
Dupa o ora luam aluatul si-l intindem pe masa de lucru, intr-o foaie nu foarte subtire, dreptunghiulara. Cele 100 de grame de unt moale le intindem pe toata suprafata aluatului, apoi il rulam si-l mai lasam 20 de minute la temperatura camerei.
Dupa cele 20 de minute mai intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, il rulam din nou si il mai lasam 20 de minute la temperatura camerei.
Intindem din nou aluatul intr-o foaie dreptughiulara si taiem triunghiuri ca in imagine. Probabil o sa fie mai greu de intins de data aceasta aluatul pentru ca untul are tendinta de a iesi afara, dar nu e de speriat…il tapetati usor cu faina si intindeti in continuare pana cand ajunge la grosimea dorita.
Pe fiecare triunghi punem o lingurita de umplutura si rulam. Punem cornuletele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Le ungem cu ou batut si deasupra presaram cascaval ras.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade, timp in care mai lasam cornurile sa creasca. Introducem tava in cuptorul incins si dupa 10 minute miscoram focul la 180 de grade, si mai lasam cornurile 15-20 de minute pana cand sunt bine rumenite. Din cantitatile de mai sus ies doua tavi pline cu cornuri 

Sunt grozave, merg de minune la micul dejun sau ca o gustarica din timpul zilei.
Enjoy!
Ce pufoase sunt! Arata grozav!
Anca, iti multumesc! pup
O bunatate pufoasa!
Multumesc Oltean!
Arata excelent, Paula! Sunt exact pe gustul meu. Pupici <3
Diana, ma bucur!! Si mie imi plac 😀 Pup
Tare bune cornurile tale!
multumesc Gabi! Pup
Foarte bune!!!!ma servesc si eu!!!pupp!!
Mirela, ma bucur! Serveste cu drag!
Neata! Am venit sa lauam micul dejun impreuna. Aduc ceaiul sau cafeaua.
Pupici!
Alina, ce bine te-ai gandit!! Pup
Si noua ne plac produsele de patiserie sarate, salvez reteta si o voi incerca, deoarece nu am facut nimic asemanator cu acest tip de aluat
Pupici
imi place la nebunie aluaturile foietate,am mai zis ne potrivim la gusturi,sa sti ca am cosmaruri cu tortura de ieri o sa il fac neaparat nu stiu daca o sa iasa asa ca al tau de pefect dar o sa incerc,deci imi place la nebunie sa fac torturi e e o slabiciune de a mea, pupici.Gabriela
Tot eu sunt nu ai spus nimic de gelatina la mousse de zmeura. Gabriela
Ce pufoase ti-au iesit si nu pare deloc greu de facut!Pup
Pufoase si apetisante. Eu sunt mare amatoare de aluaturi sarate , asa ca m-ai cucerit cu astea.
Mi-ar fi placut sa fiu in bucataria ta cind au iesit din cuptor.
Momentul acela este teribil: caldura se revarsa din interior si poarta cu ea mirosul concentrat de aluat copt, cornurile aburesc aromat iar ochiul se bucura de imaginea lor rumena, rotofeie.
Iar in jur asistenta saliveaza.
Pe scurt: bucurie intr-un corn perfect.
vin cu cafeluta
Tare mult imi plac! Pupici
MMM ce pufosenii!! Ador acest gen de corn!! Pupici!
Pufosenii bune pentru micul dejun!! yammy ce bune sunt!
Arta minunata… pufoase si bune….
Un deliciu!!!
Alta minune, Chef Paula! Iti spun asa pana cand castigi concursul. Sa ne dai de stire! Imi plac foarte mult cornuletele tale dospite. Cred ca familia le-a savurat cu mare placere. Pup!
Yumyyy yumyyy…bun bun!!!
Zici ca sunt croissante, cred ca-s tare bune si-mi propun sa le fac si eu. Cam de doua ori pe saptamana fac diverse cornuri, mai mult sarate, asa ca nu le voi rata nici pe acestea!
Belli e sfiziosi i tuoi croissant. Buona giornata Daniela.
ma servesc si eu!se poate?
Vre-o doua le i-au eu ptr maine la micul dejun
Pup
Ce pufoase si frumoase!
Sunt o mare iubitoare de branzeturi si de aluaturi foietate, asa ca-mi ploua-n gura…arata tare bine!pup!
cata drojdie ati folosit la aluat? dupa ce se racesc mai sunt la fel de fragede? multumesc frumos
Ioana, am folosit 15 gr de drojdie proaspata. Da, sunt fragede si dupa racire, eu le-am tinut intr-o cutie mare de plastic. Se pot reincalzi si vor fi ca noi