Placintele sunt mereu printre preferatele mele cand vine vorba de mancare, probabil am mai spus. Oricum ar fi…e cert ca am mai facut o placinta buna-buna, care nu-ti vine sa o imparti cu nimeni :)) Eu totusi am zis ca ar fi bine sa o impart cu voi, si sa va impartasesc si reteta asta delicioasa de placinta cu cartofi si praz pentru ca merita 😉
Aluat
250 gr faina
100 gr unt
1/2 lingurita sare
1 ou mare
40-50 ml lapte
Â
Umplutura
1 praz
1 lingura ulei de masline
100 gr cascaval
1 legatura marar
2 cartofi medii
100 gr branza de vaci
2 oua
3 linguri smantana
50 gr spanac
sare
piper
1 ou pentru uns
Â
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 35-40 min.
 Cernem faina intr-un bol larg, facem o adancitura in mijloc si punem oul, sarea si untul taiat cubulete. Framantam cu ajutorul degetelor un aluat cat de cat omogen,. Adaugam si lapte si-l mai framantam putin, doar cat sa se omogenizeze. Dam aluatul la rece pentru cel putin jumatate de ora.
Â
Pregatim umplutura. Cartofii ii taiem cubulete si-i punem la fiert in apa cu sare. Ii fierbem pentru maxim 10 minute, apoi ii scurgem de apa. Peste cartofi punem branza maruntita, apoi potrivim gustul de sare si piper.
Â
Incingem o tigaie, punem uleiul de masline si prazul taiat rondele/fasii subtiri (inclusiv partea verde). Calim putin prazul pana cand se inmoaie, dupa caz se mai poate adauga apa. Oprim focul si peste praz adaugam cascavalul ras, mararul tocat marunt apoi sare si piper dupa gust.
Â
Separat amestecam ouale cu smantana si un praf de sare. Spanacul il spalam bine si-l lasam la scurs.
Â
Pregatim o forma de tarta, o ungem bine cu unt si pornim cuptorul la 180 de grade.
Impartim aluatul in doua. O bucata o intindem intr-o foaie rotunda, groasa de 2mm si o punem in tava.Â
Peste aluat punem prazul, apoi umplutura de cartofi iar la final turnam amestecul de oua si smantana. Deasupra aranjam frumos frunzele de spanac.
Â
Intindem si foaia a doua si o punem deasupra placintei. O intepam din loc in loc cu furculita si o ungem cu oul batut bine cu furculita. Dam la cuptor pentru 35-40 de minute pana cand este frumos rumenita deasupra.
Â
A fost delicioasa. O placinta grozav de buna!Â
Pofta buna!
Arată tare gustos, Paula!
Senzationala placinta. Se noteaza.
Ce bine arata iar combinatia este delicioasa!Pupici
Paula draga, o alta placinta minunata! Ce pofta mi s-a facut! Arata de nota 10. Pupici
Vai,ce pofta mi-ai facut!!!Arata tare bine!!pup!!
Mmm, daca are praz atunci ma inscriu si eu!
Super placinta! Felia aia e pentru mine, nu?
Pup
Minunata si ca aspect si ca gust, cu siguranta!
Cat de bine arata!! Daca sunt prima ma si servesc!
Bunuta, bunuta… daca nu mincam zilele astea asa de mult, sigur te trezeai cu mine la usa.
Ce bunatate!!!
`ai de capu` meu ce-mi faci tu mie…?! Sa-ti spun ca am cumparat azi praz… :))
Pup
Arata minunat placinta aceasta ! Multumim ca ne-ai impartasit reteta !
Delicioasa !
Cum s-ar putea sa nu-mi placa, doar prazul este simbolul oltenesc .
Nu degeaba merg cu un praz în geanta mai tot timpul
Tare-i buna, ca am facut si eu cu praz 😉
O, ce bunatate de placintuta! Iar am facut greseala sa intru la tine de la serviciu. Hm! Tare as fura felia asta rumena.
Foarte faina placinta ta , nu refuz o felie
Este foarte apetisanta. Arata excelent si mi-ai facut pofta, asa ca voi incerca si eu reteta ta.
Delicioasa!
Ador prazul, si orice mîncarica cu praz! Arata fantastic placinta ta!
Wow, cum arata!