Ce ziceti de o prajitura rapida de weekend? Nu mai stati mult pe ganduri si treceti la treaba pentru ca e o reteta usoara, are un gust delicat…ciocolatos dar si racoros in acelasi timp. Cu greu o sa va limitati doar la o singura portie. Aspectul nu este unul ‘de vis’ insa prajiturica asta isi merita toti banii.
Combinatia asta e una din preferatele mele. Cand vine vorba de zmeura si ciocolata, greu imi imaginez ca exista ceva mai bun pentru papilele gustative….poate doar daca am adauga si o crema fina de branza, atunci da, as fi cucerita iremediabil. De data asta am renuntat la crema de branza, am ales o varianta mai simpla, adica frisca, dar rezultatul tot super bun a fost, adica o minunata Pprajitura de ciocolata cu zmeura si frisca.
Blat
100 gr unt
3 oua mari
150 gr zahar
100 gr faina
85 gr nuci
40 gr cacao
50 ml lapte
1/2 lingurita sare
1/2 plic praf de copt
4 linguri cafea fierbinte
Jeleu de zmeura
500 gr zmeura congelata
1 lingura amidon
2 linguri zahar
Crema
200 ml smantana pt frisca
2 lingurite zahar vanilat
100 gr ciocolata alba
Timp de preparare: 45 min. Timp de coacere: 30 min Nr portii: 16
Untul moale il mixam cu zaharul pana cand devine spumos. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare. Faina o amestecam cu nucile macinate, cacaoa, sarea si praful de copt. Ne folosim doar de un tel si e suficient.
In crema de unt si oua punem jumatate din ingredientele uscate si mixam usor la viteza mica pana la omogenizare. Adaugam laptele si cafeaua, apoi restul de ingrediente uscate si mai mixam pana cand obtinem un aluat omogen, dar totusi nu exageram cu mixarea.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam o tava de dimensiuni 24/24, sau 20/30, cu hartie de copt si turnam compozitia de blat, apoi nivelam usor. Coacem prajitura timp de aproximativ 25-30 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem prajitura pe un gratar la racit si trecem la crema (creme). Totusi…inainte de creme, vreau sa va spun ca blatul asta e iesit grozav, nici nu ma asteptam sa fie asa bun, cu siguranta merita refacut si pentru prajituri mai festive.
Punem zmeura pe foc (asa congelata cum e) adaugam zaharul si lasam sa dea in clocot. Amestecam amidonul cu o lingura de apa, apoi il punem peste zmeura si lasam sa dea in clocot inca 2-3 minute apoi dam la rece. Crema asta va fi putin acrisoara, insa va merge de minune cu blatul dulceag. Daca totusi preferati mai dulce, puteti sa puneti pana la 4-5 linguri de zahar.
Smantana pentru frisca o mixam bine timp de un minut, adaugam zaharul apoi mai mixam pana cand se face bat. Ciocolata alba, la temperatura camerei, o dam pe razatoare.
Acum ca suntem gata cu toate, putem incepe asamblarea. Intindem crema de zmeura din abundenta peste blat si nivelam. Deasupra punem frisca si apoi ciocolata alba. Ciocolata mea alba arata ca si un cascaval razuit, dar va asigur ca nu a fost asa ceva…chiar a fost ciocolata :)))
Dam prajitura la rece pentru minim 2 ore, apoi putem sa portionam dupa preferinta. Cu cat mai mari portiile cu atat mai bine. Enjoy!
Anonymous says
Minunat minuat minunat, o sa o fac imi plac praji cu zmeura astept sa imi recomanzi o crema de branzica buna care se preteaza la prajitura asta o sa o fac de sf Gheorghe sa o duca fata mea la servici la colegii ei. Pupicei.Gabriela
Paula Gafitescu says
Gabriela, ce sa-ti spun eu….poti sa incerci o crema de mascarpone cu frisca, sau chiar crema de branza mixata cu zahar apoi amestecata usor cu frisca…ar fi o bunatate
mandala says
Zic ca e tare buna !
Paula Gafitescu says
Mandala, ai mare dreptate! 😉
ophelia1983 says
o deliciosenie!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Ophelia!
Mihaela Mihalache says
un desert pe cinste si pe gustul meu 😉 Pupici
Paula Gafitescu says
Mihaela, ma bucur ca-ti place :*
Rocsy Ciobanu says
Un desert foarte potrivit pentru week-end.. Imi place combinatia asta de blat cu cacao, zmeura si frisca, Este delicioasa!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Rocsi! :*
Diana says
Mmmmm, cioco si zmeura! Buuunut. Wekeend frumos. Te pup
Paula Gafitescu says
Diana, bunut de tot a fost 😉 Te pup
GelaDumi says
Ceva de nedescris!
Paula Gafitescu says
multumesc mult Gela!
Gabriela Gitoi says
vai ce bunatate Paula! imi lasa gura apa!
Paula Gafitescu says
Gabriela, ma bucur mult ca-ti place! :*
Mihaela Harciaga says
arata delicios si pozele sunt fenomenale
Paula Gafitescu says
Mihaela, iti multumesc mult! Pup
Adina says
Cred ca nu m-as satura nici cu 5 bucati,arata mortal!:)
Paula Gafitescu says
Adina, si mie mi-a fost greu sa ma opresc Pup
Lilly says
Ciocolata, zmeura, frisca= formula castigatoare.N-as rezista nici sa ma platesti.
Camy Sweet says
Myaaamyyyyy ciocolata,frisca si zmeura tot ce imi place mie.Servesc si eu o bucata,arata grozav de delicios!
Angie S. says
Un desert minunat!!! Bravo!!
Sara & Miki says
Nu poti rezista, asa de bine arata! Pup!
Anonymous says
A iesit super delicioasa!!!Merita incercata!!!
Savulescu Alexandra says
Ma gândeam sa fac aceasta prăjitura înlocuind zmeura cu căpșunele, daca tot e sezonul lor…ma poti ajuta cu rețeta pt jeleul de căpșune? Multumesc
Paula says
Buna Alexandra. Jeleul de capsune se face la fel cu cel de zmeura, doar inlocuiesti fructele. Mult spor iti doresc!
Marina says
Cred ca e delicioasa! Multumim! Imi poti spune, te rog, ce marime are tava pentru blat?
Paula Gafitescu says
Buna Marina, ma bucur ca-ti place prajitura! Tava folosita de mine are 24/24 cm dimensiuni. O zi frumoasa!