Spiralele acestea le-am ochit eu in urma cu ceva vreme la Ancuta, stiam sigur ca o sa le fac pentru ca aratau prea bine…asa ca intr-o zi in care am avut timp de facut aluaturi m-am pus pe treaba. Au iesit niste spirale fooaaarte bune, iti multumesc Ancuta pentru idee!
Aluat
500 gr faina
15 gr drojdie
250-300 ml lapte
2 galbenusuri
1/2 lingurita sare
3 linguri zahar
1/2 lingurita zahar vanilat
2 linguri smantana
ulei pentru uns
Umplutura
4 mere medii
50 gr stafide
3 linguri zahar
2 linguri amidon
2-3 linguri apa
1/2 lingurita scortisoara
1 ou pentru uns
Sirop
100 ml apa
50 gr zahar pudra
1 lingura suc de lamaie
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 minute
Incalzim putin 100 ml lapte, luam de pe foc, punem zaharul si drojdia maruntita si-l lasam sa stea asa 10 minute.
Cernem faina intr-un castron, facem o adancitura in mijloc si acolo vom pune galbenusurile amestecate cu un praf de sare, zaharul vanilat si maiaua. Tot acolo vom adauga si restul de lapte (caldut si el) si incepem sa framantam un aluat omogen, nelipicios. La final putem sa adaugam si 2 linguri de smantana (optional) si mai framantam putin. Dupa caz se mai poate adauga faina sau lapte (depinde cat e de tare/moale aluatul). Lasam aluatul la dospit pentru o ora.
Trecem repede la umplutura. Merele le curatam de coaja si alte lucruri nedorite, apoi le taiem cubulete. Incingem o tigaie antiaderenta si calim acolo merele impreuna cu zaharul si stafidele. Amidonul il desfacem in 2-3 linguri de apa rece si apoi il adaugam peste mere si lasam sa dea cateva clocote. Luam tigaia de pe foc si adaugam un praf de scortisoara pentru aroma. Lasam compozitia la racit.
Pentru sirop lucrurile stau in felul urmator. Punem apa si zaharul pe foc si lasam sa fiarba aproximativ 9-10 minute pana cand obtinem un sirop legat. Adauga sucul de lamaie si lasam la racit.
Dupa ce aluatul a dospit il intindem, pe masa unsa cu ulei, intr-o foaie rotunda, groasa de aproximativ 1cm. Ungem aluatul cu ulei, apoi il taiem in 8 triunghiuri dar fara a ajunge pana la mijloc (ca in imagine). Punem tringhiurile unul peste celalalt (ca in imagine) si lasam bila formata la odihna timp de 10 minute.
Dupa acest timp intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara groasa de 0.5 cm. Repartizam umplutura pe toata suprafata, apoi pliem aluatul in trei. Cu un cutit bine ascutit taiem fasii groase de 2-3 cm pe care le rasucim usor, apoi le punem in tava.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Ungem spiralele cu ou batut (desfacut in 2 linguri de lapte) si dam tava la cuptorul incins. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade si le mai coacem pentru 15-20 de minute, pana cand sunt bine rumenite. Cat sunt calde le ungem cu sirop din abundenta.
Sunt minunate alaturi de o cana cu lapte. Eu m-am rasfatat cateva zile bune cu ele la micul dejun. Va servesc si pe voi cu cateva?
Enjoy!
stefy says
arata grozav de bine!!!!
FLORY says
Mai fata esti neobosita,faci o sumedenie de bunatati!
Si eu am ochit spiralele astea,imi plac maxim!Pupici
Eniko Ostafi says
Buna
oo ma incanta forma lor! ce original, frumos ,apetisant ,ce mai!!..super
o zi faina
diamond says
cum vine we, cum de apuci de ghidusii! foarte bine arata!:D
Dohotariu-Avram Alina says
Am făcut și eu și știu că sunt bune.
Timea says
Ce bunatati ai facut aici. Imi plac mult!
GelaDumi says
Foarte bine arata, imi dau seama cat sunt de fragede, fiindca folosesc si eu tehnica imapcahetarii de acest gen si ies aluaturi super! Eu tot cu merele am fost zilele astea, dar am pregatit numai dulciuri de post…Pup!
mandala says
Waw ! De incercat !!!
speranta says
Buna.off cum arata.bestial de gust nu mai zic.o saptamana faina pup
Alina Vicu says
Buna dimineata! Fur si o o spiraluta delicioasa si fug la treburi.
Top Cuisine avec Lavi says
Arata senzational!
Rocsy Ciobanu says
Cat de bine arata.Delicioase!
Diana says
Doamne, ce bine arata!!! Fur si eu una ! Pupici si o saptamana frumoasa.
Valentina Mihaescu says
Arata foarte fain, se vede fragezimea aluatului si cred ca sunt delicioase.
Liana says
Foarte faine! Hmmm, parcă și simt mirosul…
Cristina says
iau si eu una, sunt tare apetisante!
Cătău says
ce bunatati!!!
Teobucatar says
Arata grozav!
Haplea says
Foarte aratoase spiralele!
Simona says
Ce de arome… Numai de bunatati te tii!!!
Gabriela says
Mamaaa, ce bunatati aici! Arata tare bine asa rasucite!
Paula Gafitescu says
Dragi mei, ma bucur mult ca v-au placut spiralele mele, au fost delicioase!!! Va doresc o zi minunata!
dian@ says
ce ideee minunata! arata foarte bine spiralele cu mere…felicitarii!!