In urma cu ceva vreme am reusit sa fac un cozonac delicios, unul din cei mai buni cozonaci facuti de mine, daca nu chiar cel mai bun. A trecut mai bine ca painea calda!! Am asteptat sa se iveasca o ocazie buna de a posta reteta, si pentru ca acum ne mai desparte doar putin timp de sarbatoarea frumoasa a Craciunului m-am gandit sa va las aceasta reteta care merita din plin incercata. Cu siguranta o sa fie o aparatie frumoasa si delicioasa pe masa de sarbatoare…
Ingredientele de mai jos sunt pentru doi cozonaci mari, pufosi si cu multa umplutura.
Aluat
1 kg faina
25 gr drojdie
1 ou
4 galbenusuri
100 gr smantana
500 ml lapte
1 lingurita sare
5 linguri zahar
1 lingurita pudra de portocale (optional)
4 linguri ulei
Umplutura
700 gr nuca macinata
200 gr ciocolata neagra
100 ml lapte
150 gr zahar brun
1 plic zahar vanilat
4 albusuri
1 ou pentru uns
Pregatim toate ingredientele pentru aluat cu doua ore inainte de a ne apuca de treaba. Faina o cernem intr-un vas mare si facem o adancitura in mijloc. Incalzim usor 100 ml de lapte, adaugam o lingura de zahar si drojdia si lasam 10 minute sa stea la loc caldut.
Galbenusurile le amestecam cu oul intreg, smantana, sarea, pudra de portocale si restul de zahar. Punem maiaua in adancitura facuta in faina, apoi adaugam amestecul de galbenusuri si smantana si incepem sa framatam. Laptele il adaugam treptat si ne oprim in momentul in care aluatul devine suficient de moale si framantatul devine mai usor. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, moale dar nelipicios. Asadar, dupa caz, mai punem lapte sau faina. La final adaugam uleiul si framantam pana cand este incorporat complet.
Pudram aluatul cu faina si-l acoperim cu un prosop curat apoi il punem la loc caldut pentru o ora, sau pana cand isi dubleaza volumul.
Cat timp dospeste aluatul facem umplutura. Ciocolata o punem pe foc impreuna cu laptele si zaharul. In momentul in care ciocolata este topita complet adaugam nuca si zaharul vanilat si amestecam bine. La final adaugam si albusurile batute usor, apoi dam crema deoparte la racit.
Pregatim doua tavi mari de cozonac si le ungem bine cu ulei.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il trecem pe masa de lucru si-l impartim in doua parti egale.
Luam o bucata si o impartim din nou in doua parti. Intindem fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi mai lung putin decat dimensiunea tavii si distribuim uniform pe el 1/4 din umplutura. Rulam cat mai strans pe lungime si asezam ‘sulul’ intr-un loc infainat. Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat. Impletim cele doua suluri cat mai strans posibil apoi le punem in tava de cozonac.
Din cealalta bucata de aluat formam un nou cozonac dupa acelasi procedeu. Ungem cozonacii cu ou batut apoi ii lasam pentru inca o ora la dospit, pana cand isi maresc considerabil volumul.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade iar cand este incins introducem cozonacii. Dupa 10 minute micsoram focul la 180 de grade si ii mai coacem pentru 35-40 de minute, pana cand sunt rumeniti si crescuti frumos.
Scoatem cu grija cozonacii din cuptor si-i lasam in tava 10 minute pentru a se racori usor apoi ii transferam pe un gratar si ii acoperim cu un prosop curat. Cozonacii se feliaza cel mai bine cand sunt raciti complet. Se servesc cu pofta!
Dohotariu-Avram Alina says
Vai ce-aș mânca o feliuță!
diamond says
arata super! yummy!
Anonymous says
Foarte bine arata si eu abia astept sa ii prepar ,o sa incerc si varianta ta ! Gabriela.
Buburuza Bubu says
Nu pot spune decat ,Bravo…… privind la poze imi vine sa ma apuc de copt
Gabriela says
Miroase a Craciun aici la tine! Mi-e dor de-un cozonac aromat, asa ca al tau! Interesanta umplutura cu ciocolata neagra si zahar brun!
Carol says
Cei mai frumosi! asa ii ieseau si bunicii mele. Te admir.
Sa ai o luna minunata si sanatate maxima.
DiaMar bucataria galbena says
Minunati!
Alina Vicu says
O bunatate de cozonacel! Iau si eu o felie. 😉
Pup
Rocsy Ciobanu says
Frumos cozonac, pufos, exact cum imi place. Bravo!
Laura M says
Wow ce bine ti-a iesit! Nu am facut niciodata cozonac. Voi incerca varianta ta.
Laura Nechita says
Iti dai seama ca nu am rezistat sa nu vin si eu :))) Arata …de nota 20! Te pupacesc!
Lilly says
Cozonacul e pentru mine inca o mare incercare.Desi l-am facut de cateva ori inca nu am atins standardul “ca la mama acasa”.Al tau arata per-fect!
Cătău says
ce delicios trebuie sa fie!!!! saliverzzz!!!!
TeoBcatar says
Arata excelent draga mea, pacat ca nu pot sa-l gust!
kintsch diana says
Ce cozonac aratos si plin de nuca
Teodora says
O reteta foarte foarte buna pe care am ales-o pt. primii cozonaci facuti de mine. Cei mai buni pe care i-am mancat vreodata! Sarbatori Fericite!!!!!
beautiful life says
ce fel de smantana ai folosit?
Paula Gafitescu says
Am folosit smantana grasa de gatit, cu peste 25% grasime.
beautiful life says
multumesc mult!
Stefy says
Multumesc foarte mult!
Cea mai buna reteta pentru Craciun!
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult
Ștefan says
Foarte frumos, dar dacă încercați să folosiți cacao (pudră) în loc de ciocolată va trebui să folosiți mai multă nucă și puțin amidon…
Mie mi-a ieșit și este foarte bun! ?