Luna aceasta Provocarea secreta ma gaseste in postura de gazda pentru prima data. Pe langa acest privilegiu am avut si ocazia sa studiez un blog foarte complex si complet, al unei doame pe care o admir foarte mult si care pune multa pasiune in munca pe care o face. Este vorba de blogul Elenei Toma unde puteti gasi retete variate, dulci si sarate, autohtone sau de prin lume adunate, retete consistente insa si multe retete de dieta. Din multitudinea de retete am ales o reteta de patiserie delicioasa pentru ca la noi in casa aluaturile dulci/sarate au mare trecere- coronite cu unt si cascaval. Si pot sa va spun ca am facut o alegere minunata, deoarece coronitele acestea au trecut ca painea calda. Multumesc doamna Elena pentru minunata reteta de coronite.
Aluat
550 gr faina
20 gr drojdie proaspata
1 ou
100 gr urda (ricotta)
200-250 ml lapte caldut
50 gr unt
1 lingura ulei
1 lingura zahar
1 lingurita sare
Umplutura
100 gr unt moale
Decor
50 gr cascaval
chimen
sare
1 ou
Timp de preparare: 1 ora Timp de dospire: 1 ora Timp de coacere: 30 min.
Faina o cernem impreuna cu sarea iar in mijlocul ei facem o adancitura. Incalzim usor laptele (pentru inceput 200 de ml) adaugam zaharul si drojdia si lasam la dospit timp de 10 minute dupa care turnam amestecul in mijlocul fainii. Adaugam oul, untul moale si urda la temperatura camerei si incepem sa framantam. Daca mai este nevoie adaugam lapte, in functie de cat cere faina. Trebuie sa obtinem un aluat elastic, usor de lucrat insa nelipicios. Nu este nevoie sa framantam mult, 10 minute sunt suficiente. Acoperim aluatul cu un prosop curat si-l lasam la dospit intr-un loc caldut aproximativ o ora.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il rasturnam pe masa de lucru si-l impartim in 12 bilute. Fiecare biluta o intindem intr-un oval lung de aproximativ 12cm. Ungem aluatul cu unt moale din abundenta si taiem suvite de aproximativ 1,5cm. Rulam aluatul pe diagonala incepand dintr-un capat. Rasucim ruloul iar capetele le pliem dedesubt formand o coronita. Punem fiecare coronita in tava tapetata cu hartie de copt.
Ungem coronitele cu ou batut iar deasupra presaram cascaval ras, sare si seminte de chimen – asta e nota de originilatite pe care am adus-o eu fata de reteta initiala.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade, iar cand este incins introducem tava cu coronite. Dupa 10 minute miscoram focul la 180 de grade si mai coacem coronitele pana cand sunt frumos rumenite. Le servim caldute alaturi de un pahar cu lapte sau o cana de iaurt. Sunt delicioase si va veti indragosti de ele.
Enjoy!
dia_diana58 says
Cat is de dichisite , mai Paula draga … daca mi-ar placea si mie sa fac aluaturi dospite …
Alina Vicu says
Frumoase si bune ti-ai iesit! Pup!
Cristina says
Wow cum pot sa arate!!!!
Maria says
Mi-am si notat reteta, sunt superbe coronitele si cu siguranta sunt si foarte delicioase
Maria says
Sunt minunate coronitele! Mi-am notat reteta si am sa o incerc cat mai curand.
Rocsy Ciobanu says
Cat de frumoase. Tare imi mai plac. Bravo. Pup!
Adriana Gherman says
Ce bine arată ! Cred că sunt tare bune.
Elena Toma says
Paula, iti multumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase. Eu doar ma straduiesc, uneori imi reuseste mai bine, alteori mai putin bine sa promovez diversitatea. Trebuie sa recunosc ca-s mult mai frumusele coronitele tale si ideea cu cascavalul este grozava. Tot sper (si poate voi reusi) sa-mi schimb cuptorul vara asta si ca atare sa fac asa frumuseti!
DiaMar bucataria galbena says
Foarte aratoase sunt.Pup!
Daniela Addario says
Mamma mia, cum arata ! As minca si cu ochii si cu gura, vreo doi covrigei pe nerasuflate… Poate fur reteta si fac si eu saptamina viitoare ::: Pupici !
GelaDumi says
Le-am facut si eu, reteta de la Meryem, tot asta, de fapt! Sunt minunate!