Tarta cu lime este un desert dulce-acrisor, aromat si racoros de vara. Merge perfect atat intr-o zi caniculara cat si intr-o zi ploioasa cand ai nevoie sa te delectezi cu ceva bun. Reteta am adaptat-o dupa reteta americanilor de ‘Key Lime Pie’. In reteta originala se foloseste un tip special de limete numite si Key Limes, care se gasesc in special in Florida. Eu insa am folosit limete normale, care se gasesc la noi in magazine.
Reteta se face usor, are o crusta – cea originala este facuta din biscuiti digestivi – o umplutura usoara si se decoreaza simplu cu frisca si coaja rasa de limeta. Enjoy!
Crusta
250 gr faina
120 gr unt
1 praf de sare
1 lingura zahar pudra
1 ou
2 linguri apa rece
Crema
1 cutie lapte condensat
3 limete
3 galbenusuri
1 lingurita pudra matcha
1 praf de sare
Decor
200 ml frisca
1 lingurita zahar pudra vanilat
coaja rasa de limeta
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 8
Timp de asteptare: 1 ora
Faina o cernem si facem o adancitura in mijloc. Punem untul taiat cubulete, zaharul si sarea si incepem sa framantam cu ajutorul degetelor. Dupa ce obtinem un aluat nisipos adaugam oul si apa si omogenizamm prin cateva miscari. Dam aluatul la rece timp de o ora.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt o tava rotunda de 24 cm diametru. Intindem aluatul intr-o foaie subtire de 0.5 cm grosime si il punem in tava. Indepartam surplusul pe care putem sa-l folosim ulterior pentru alte tarte/placinte. Acoperim tarta cu hartie de copt si cu boabe de fasole si o coacem timp de 20 de minute. Dupa 15 minute indepartam hartia de copt si boabele de fasole si o mai lasam inca 5 minute in cuptor. Scoatem crusta din cuptor si lasam cuptorul pornit tot la 180 de grade.
Pentru umplutura amestecam laptele condensat cu galbenusurile, sarea si pudra de matcha pana cand obtinem o crema omogena. Spalam bine limetele si razuim coaja. Stoarcem sucul de la limete peste crema si adaugam si coaja rasa. Punem umplutura peste crusta si o dam la cuptor pentru 25-30 de minute pana cand se intareste usor dar fara a se rumeni. Lasam tarta la racit.
Mixam frisca cu zaharul pudra vanilat pana cand devine foarte pufoasa. Decoram tarta cu rozete de frisca si cu coaja rasa de limeta.
Pofta buna!
Maria says
Un dulce perfect de vara !
Danutza says
Delicioasa!!
Dorina says
Racoritoare , aromata , perfecta pentru o zi de vara.
Timea says
Ce bine arata!
Dana says
Combinatie ideala de vara si poze faine ca de obicei.
Felicitari mamico!
Lubita Iancu says
De ce nu ne spui ce este pudra de matcha,si cu ce poate fi inlocuita???banuiesc,ca nu se gaseste in orice magazin!!