Toamna este sezonul recoltei, sezonul in care incercam sa ne bucuram cat mai mult de prospetimea fructelor si legumelor din gradina. Pentru mine toamna este sezonul merelor proaspete, dulci si suculente. Este perioada anului in care incerc sa profit cat mai mult de aceste fructe minunate si pline de sanatate. Tocmai de aceeaa nu lipsesc nici deserturile aromate cu mere. Prajiturica aceasta este o bunatate cu un blat dens, o crema suculenta, biscuiti fragezi, frisca proaspata si aroma minunata de scortisoara. Va invit sa o incercati!
Blat
100 gr unt
100 gr zahar
2 oua mari
100 ml iaurt
140 gr faina
20 gr tarate de grau
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
1 praf de sare
1/2 lingurita scortisoara
1 lingurita extract de vanilie
Crema de mere
3 mere mari
50 gr unt
50 gr zahar
2 linguri lapte
1/2 pastaie de vanilie
100 gr biscuiti fragezi
Decor
200 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar pudra
1 lingurita scortisoara
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 16
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine cu zaharul. Adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare.
Separat amestecam faina cu scortisoara, taratele de grau, sarea, praful de copt si bicarbonatul. Adaugam jumatate din ingredientele uscate peste crema de unt si mixam usor. Continuam cu iaurtul si restul de ingrediente uscate si omogenizam, tot usor. La final adaugam vanilia.
Preincalzim cuptorul la 175 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 20/20cm si turnam compozitia in tava. Nivelam apoi dam prajitura la cuptor. O coacem timp de 35-40 minute pana cand este rumenita frumos la suprafata. O scoatem la racit pe un gratar.
Merele le curatam de coaja, le scoatem samburii si le taiem in felii subtiri. Punem untul si zaharul pe foc mic. In momentul in care incep sa se caramelizeze adaugam merele si amestecam usor. Lasam 5 minute pe foc, apoi adaugam laptele si semintele de la pastaia de vanilie. Amestecam usor si mai lasam 1-2 minute pe foc pana scade usor sucul dar nu de tot.
Biscuitii ii zdrobim cu robotul sau sucitorul.
Taiem partea de sus a prajiturii pentru a nivela blatul. Punem peste blat jumatate din biscuitii sfaramati apoi turnam crema de mere. Peste crema de mere punem restul de biscuiti. Dam prajitura la rece.
Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul vanilat pana cand incepe sa capete consistenta unei smantani mai groase. O turnam peste prajitura apoi dam din nou prajitura la rece. In momentul servirii o pudram cu scortisoara. Prajitura cu mere, biscuiti si scortisoara este foarte buna si aromata. Enjoy!
Florentina says
Daca tot este sezonul merelor, hai sa facem prajituri!
Paula Gafitescu says
Asa este Florentina
Anonymous says
Arata super bine si as vrea sa o fac….numai ca nu am in casa tarate de grau….o pot inlocui cu altceva?multumesc.
Paula Gafitescu says
Buna. Taratele se pot inlocui cu faina sau fulgi de cereale dati prin robot. O zi frumoasa!