De multe ori cand am pofta de ciocolata ma gandesc sa fac o prajiturica rapida si cu multa crema de ciocolata. De cele mai multe ori insa, in loc de o simpla prajitura, se ajunge la un adevarat tort. Si chiar daca acest tort pare destul de festiv eu l-am facut intr-o zi de sambata cand nu aveam nimic dulce prin casa si nici un eveniment de sarbatorit. Ma gandeam sa fac o prajitura cu mai multe straturi de blat si intre ele o crema simpla de ciocolata. Pana la urma cam asa a iesit, doar ca prajitura s-a transformat intr-un tort glazurat si ornat. Este un tort ciocolatos, asa ca pentru cei care adora ciocolata va fi un deliciu total!
Blat
4 oua mari
100 gr zahar
90 gr faina
60 gr amidon
1 praf de sare
2 linguri ulei
Crema
300 gr ciocolata neagra cu peste 60% cacao
300 ml smantana pentru frisca
50 gr unt
2 linguri zahar
1 lingurita extract de vanilie
Decor
ciocolata alba
mini-marshmallows
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 8
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt 2 tavi mici de tort, de 17-18cm diametru. Daca doriti un tort mai mare va rog sa dublati cantitatile si sa-l coaceti in tavi de 24-26 cm.
Ouale la temperatura camerei le mixam bine cu sarea si zaharul pana cand isi tripleaza volumul, operatiunea va dura in jur de 20 de minute. Adaugam uleiul treptat si continuam mixarea pana cand e incorporat complet. Faina o amestecam cu amidonul. Oprim mixerul si adaugam faina toata apoi o incorporam in crema de oua prin miscari usoare, de jos in sus. Impartim compozitia in mod egal in cele doua tavi si coacem blaturile timp de 20-25 de minute pana cand trec testul cu scobitoarea. Scoatem blaturile pe un gratar la racit.
Punem pe foc mic smantana pentru frisca apoi daugam ciocolata rupta bucatele, untul si zaharul. Amestecam usor pana cand obtinem o compozitie omogena apoi oprim focul. Adaugam extractul de vanilie si lasam crema la rece.
Cand blaturile sunt racite complet le taiem in doua pe orizontala. Punem o lingura de crema pe un platou si apoi asezam un blat de tort – asta va conferi stabilitate tortului. Acoperim blatul cu 2 linguri de crema si continuam in acest fel pana cand terminam toate blaturile. Tortul il imbracam cu crema de ciocolata ramasa si-i lasam un aspect rebel. Deasupra presaram bucatele de ciocolata alba si mini-marshmallows. Lasam tortul la temperatura camerei o ora apoi putem sa-l servim dupa pofta. Tortul care ramane se introduce la frigider insa trebuie scos cu o ora inainte de a-l servi .Facem acest lucru pentru a profita de gustul profund si cremos de ciocolata.
Enjoy!
Super delicios!! Pupici :*
Multumesc Danutza! Pup
Buna!! Azi am facut acest tort minunat pt. baiatul meu care implineste 20 ani si mi-a iesit fooooaaaarte bine!! Tortul Gladiator l-am mai facut , care mi-a iesit si el bine. Imi plac retetele tale pt. ca sunt o provocare. Te urmaresc de mult timp si-mi placi mult ! Te pup!
Buna Alina. Iti multumesc mult ca ma urmaresti si mai ales ma bucur ca ai si incercat retetele mele si ti-au placut. Ai ales niste torturi foarte bune
O seara frumoasa!
Buna…
Ar merge si intr-o forma de 20cm?
Ai niste mâini de aur…f frumos tot ceea ce faci. Multe felicitări…