Nucile umplute cu crema de nuci si cacao au fost mereu o atractie si o provocare pentru mine. Sunt niste fursecuri minunate cu aluat foarte fraged si aromat si umplutura minunata cu nuca si cacao – aceste aspecte explica atractia, iar pentru pofticiosi ca mine sunt irezistibile. Provocarea a constat in faptul ca nu aveam forme, nu stiam unde sa le gasesc. Insa, din fericire, o persoana draga mie (mama) mi-a facut cadou un set de forme de nuci. Bucuria a fost mare si astfel m-am pus pe treaba. Treaba destul de migaloasa si multa as spune eu, insa merita tot efortul pentru ca au iesit cele mai delicioase nuci!!
Reteta pentru cojile de nuca o am tot de la mama si e foarte buna. Iese un aluat grozav, usor de lucrat cu el iar dupa coacere e foarte fraged. Crema este o adaptare a mea, pe langa albusuri, nuca si cacao am adaugat mascarpone iar textura a fost minunata!
Aluat
200 gr unt
100 gr untura
4 galbenusuri
200 ml lapte
150 gr zahar
faina cat cuprinde
1 lgta bicarbonat
1 lgta amoniu
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de portocale
Crema
4 albusuri
200 gr zahar
200 gr nuci macinate
2 linguri cacao
1 lgta esenta de rom
250 gr mascarpone
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 2 ore Nr nuci: 75
Amestecam usor galbensurile cu zaharul, zaharul vanilat, coaja rasa de portocala, amoniul si bicarbonatul. Topim usor untura si untul, trebuie sa fie lichide dar nu fierbinti. Adaugam peste grasime galbenusurile apoi laptele si amestecam bine. Faina o punem treptat si continuam sa amestecam. Adaugam faina pana cand obtinem un aluat ( ca si cel de tarta ) omogen, lucios si usor de lucrat. Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci usor moale pentru a putea fi manevrat. Acoprim aluatul cu folie si-l lasam la odihnit pentru 15 minute.
Preincalzim cuptorul la 170-180 de grade. Ungem usor cojile de nuca cu unt – acest lucru este necesar doar la prima tura de copt. Eu am avut 25 de coji. Din aluatul rezultat am facut 150 de coji de nuca, deci 75 de nuci umplute.
Impartim aluatul in bucati mici, de marimea unei alune. Punem o bucata de aluat in forma de nuca si o presam bine astfel incat sa imbrace tot interiorul formei. Procedam la fel cu restul de aluat pana umplem toate cojile de nuca.
Punem cojile de nuca intr-o tava mare si le dam la cuptor. Coacem cojile de nuca pentru 12-15 minute pana incep sa se rumeneasca usor. Nu trebuie sa fie foarte rumene deoarece se va intari prea mult aluatul.
Continuam procedeul pana cand terminam tot aluatul. Trecem apoi la crema.
Batem usor albusurile. Adaugam zaharul, cacaoa si nucile macinate si punem amestecul pe foc mic. Lasam crema pe foc timp de 5-6 minute pana se ingroasa usor. In felul acesta albusurile nu vor mai fi crude.
Luam crema de pe foc si adaugam esenta de rom apoi incorporam mascarpone. Amestecam bine pana obtinem o crema omogena. Cu aceasta crema vom umple cojile de nuca. La final vom avea o multime de nuci umplute cu crema, fragede, aromate si extrem de gustoase. Enjoy!
Simona says
De cand tot zic sa-mi i-au si eu o forma.. Nucile astea imi amintesc de nuntile care se faceau odata la tara.. bunica si sora ei erau printre bucataresele de la nunti.. iar noi, nepotii, cand ne-am mai marit `nitel, umplem cu crema nucile… Iar cand eram mai mici le furam gata facute.. :))
Ri says
Beautiful blog! Could you please add recipe in English?
Thanks in advance
Anda says
Ador nucile mi-ar plăcea mult sa incerc aceasta reteta insa…Nu stiu cat reprezinta acesta “făină cat cuprinde”.Ma intereseaza cu aproximatie,cantitatea de făina. Multumesc frumos.
Paula Gafitescu says
Buna Anda. Nici eu nu mai stiu exact insa ai putea sa incepi cu 500 gr de faina. Pe urma adaptezi cantitatea in functie de cat e de moale aluatul. Sper sa iasa cum trebuie. Asa am primit si eu reteta de la mama
Anca Boghean says
Super reteta! Am si eu astfel de forme, asa ca am salvat-o. Multumesc!
Paula Gafitescu says
Anca, ma bucur ca-ti place!
Daniela Barariu says
Mama mea facea reteta tot asa dar fara lapte,ce rol are laptele in reteta, face aluatul mai moale?