Prajitura cu nuci si caramel, sau mai bine zis inca o prajitura incredibil de buna. Blat moale si aromat cu nuci macinate. Crema fina si onctuoasa de caramel si frisca iar deasupra o glazura fina, dulce, amaruie, de ciocolata neagra. Este o prajitura bogata in arome si in consistenta. Da, nu este o prajitura de dieta. Insa este o prajitura de delectare. O prajitura de sarbatoare, pe care sa o savurezi usor…bucatica, cu bucatica.
Prajitura cu nuci si caramel se face destul de usor. Nu are multe componente. Este vorba de un blat cu nuci, executat prin procedeul clasic de mixare a untului cu restul ingredientelor. Apoi blatul este aerat cu o spuma de albusuri. Crema este una delicioasa de caramel, imbogatita cu o spuma de frisca pentru o consistenta mai aerata. Deasupra completam cu un strat lucios de glazura, care invaluie prajitura intr-o aroma superba. Enjoy!
Blat
4 oua intregi
4 albusuri
150 gr zahar
1 lingura zahar vaniliat
150 gr nuci macinate
100 gr faina
180 gr unt
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
Crema caramel
150 gr zahar + 3 linguri apa
4 galbenusuri
150 ml lapte
50 gr unt
1/2 lingurita sare
300 ml smantana pentru frisca + o lingura zahar vaniliat
3 foi gelatina
Glazura
100 gr ciocolata neagra
100 ml smantana pt frisca
100 ml apa
50 gr zahar
40 gr sirop de glucoza
4 gr gelatina + 3 linguri apa
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 16+
Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 25/35 cm dimensiuni.
Intr-un bol amestecam faina cu nucile macinate, zaharul vaniliat si praful de copt.
Mixam untul cu zaharul pana cand devine cremos ( 5-10 minute ). Adaugam alternativ un ou intreg si o lingura de faina. Mixam bine si continuam procedeul pana terminam cele 4 oua intregi. Adaugam si restul de ingrediente uscate.
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Incorporam albusurile cu miscari usoare, de jos in sus, in crema de oua si unt. Turnam compozitia in tava si nivelam.
Coacem blatul timp de 30-35 de minute. Dupa ce trece testul cu scobitoarea il scoatem pe un gratar la racit.
Cand blatul e complet racit il taiem pe verticala in doua bucati mai mici, de 25/17 cm. Fiecare bucata o taiem apoi pe orizontala in doua bucati mai subtiri. Vom obtine astfel patru blaturi de 25/17cm dimensiuni.
Crema caramel. Punem zaharul impreuna cu apa intr-o oala mica cu fund gros. Lasam zaharul sa se topeasca si sa fiarba, pana cand capata culoarea aramie. Oprim focul si adaugam untul. Amestecam energic pentru a omogeniza compozitia. Punem si laptele si amestecam bine. Lasam compozitia pe foc mic.
Batem usor galbenusurile. Turnam in fir subtire din crema caramel peste galbenusuri. Rasturnam apoi compozitia din nou in oala si o lasam pe foc mic. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa se ingroase. Va dura in jur de 8-10 minute ( la foc mic ). Oprim focul.
Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o scurgem bine si o adaugam in crema calduta. Amestecam bine. Vom continua sa amestecam in crema, tot la 10 minute, pana cand aceasta e racita complet.
Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingura de zahar vaniliat pana cand devine ferma. Incorporam frisca n crema caramel cu miscari de jos in sus.
Glazura. Punem gelatina la hidratat in apa rece.
Punem smantana, apa, zaharul si siropul pe foc mediu, Cand siropul e omogen adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana cand ciocolata e topita. Oprim focul. Glazura nu trebuie sa fiarba.
Adaugam gelatina si amestecam bine. Lasam glazura sa se raceasca si intareasca. Va fi buna de utilizat dupa 2-3 ore.
Asamblare. Luam un blat si-l punem pe un platou. Punem o treime din crema caramel ( racita). Continuam cu blat, crema, blat, crema, blat. Dam prajitura la rece pentru 1-2 ore.
Taiem apoi prajitura in dreptunghiuri pe care le asezam pe un grilaj de copt. Fiecare dreptunghi il glazuram cu glazura de ciocolata. Transferam bucatile de prajitura pe un platou si le dam la rece pentru a se intari glazura.
In momentul servirii decoram prajitura cu bucati de zahar ars. Sa aveti pofta!
O prajitura de zile mari.Sarbatori luminate!
Multumim draga Olivia , sarbatori cu bine alături de cei dragi