Strawberry Trifle este un desert de vara plin de fructe si o crema racoroasa. Este un desert care nu necesita mult efort, doar putina imaginatie si fructe proaspete de vara. Trifle este un desert cu specific englezesc si practic este un desert compus din mai multe straturi si texturi. Porneste de un blat simplu, tip pandispan, care este ulterior insiropat cu un sirop alcoolizat. Aromele folosite pentru sirop pot fi felurite. Urmeaza o crema de vanilie, dulceata de fructe sau chiar fructe proaspete. Ca decor se folosesc frisca si fructe pentru culoare. Aceste desert, de obicei, se asambleaza intr-un vas inalt si incapator de sticla tocmai pentru a vedea modul frumos in care sunt dispuse straturile.
Eu am ales sa fac un trifle simplu cu fructe de vara – capsunele ( preferatele mele ). In locul cremei clasice de vanilie am folosit crema de branza aromata cu vanilie, lamaie si scortisoara. Ca nota personala am mai adaugat si o crema de ciocolata cu parfum de amaretto ( e clar, ciocolata nu putea lipsi ). Siropul pentru blat l-am imbogatit cu coniac si lichior amaretto. Blatul este facut doar cu faina de migdale, pentru un plus de aroma si delicatate. Decorul este simplu din frisca si fructe proaspete. Un deliciu!
Blat
3 oua
3 linguri faina de migdale
3 linguri zahar
1 lingura ulei
1 varf de sare
Sirop
50 ml coniac
1 lingura amaretto
100 ml apa
50 gr zahar
Crema de branza cu scortisoara
400 gr crema de branza
100 gr iaurt grecesc
1 lingurita scortisoara
1 pastaie de vanilie
100 gr zahar
2 linguri suc de lamaie
coaja rasa de lamaie
Crema de ciocolata
100 gr ciocolata neagra
150 ml smantana dulce
1 lingurita amaretto
2 linguri zahar
Decor
200 ml frisca
1 lingurita zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
1/2 kg capsune
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 15 min. Nr portii: 12-14
Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 25/35cm.
Ouale, la temperatura camerei le mixam bine cu un praf de sare si zaharul pana isi tripleaza volumul. Adaugam uleiul si mai mixam un minut. Adaugam faina de migdale peste oua si amestecam usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia in tava si nivelam usor cu o spatula. Coacem blatul timp de 15 minute. Cand e gata il scoatem pe un gratar la racit. Il acoperim pe urma cu un prosop curat.
Sirop. Punem zaharul la caramelizat. Cand s-a topit complet si a ajuns la o culoare aramie adaugam apa. Avem grija la aburi! Lasam amestecul pe foc mic pana cand caramelul se dizolva complet in apa.
Luam siropul de pe foc si adaugam coniacul apoi amaretto. Amestecam totul.
Crema de ciocolata. Punem smantana pe foc mediu si o aducem la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine pentru a omogeniza compozitia. La final adaugam si siropul amaretto. Omogenizam.
Crema de branza. Amestecam crema de branza cu zaharul si scortisoara pana cand devine cremoasa. Treptat adaugam iaurtul, continuand sa amestecam.
Spalam bine o lamaie si razuim coaja deasupra cremei. Stoarcem apoi putin suc de lamaie si adaugam si o lingurita de extract de vanilie. Amestecam bine crema si o dam la rece pentru o ora.
Asamblare. Taiem blatul in doua cercuride dimensiubnea vasului in care vom asambla acest trifle. Punem cele doua creme in doua posuri. Capsunele le spalam si le indepartam frunzulitele. Smantana pentru frisca o mixam cu zaharul pudra pana cand devine cremoasa. Adaugam vanilia si omogenizam.
Punem 2-3 linguri de crema pe fundul unui vas de sticla incapator. Asezam un blat peste crema. Insiropam bine blatul cu siropul de zahar ars si amaretto. De jur imprejurul vasului punem jumatati de capsune. Punem crema de branza pe langa capsune, lasand un spatiu in centru. In centru vom pune crema de ciocolata. Continuam cu al doilea blat pe cre il insiropam bine. Punem din nou capsune radial, pe marginea vasului. Umplem vasul cu cele doua crema – branza pe exterior si ciocolata in interior.
Decoram acest trifle cu frisca si cu capsune. Il lasam la rece pentru 1-2 ore pentru a se intrepatrunde aromele. Il servim cu pofta. Enjoy!
Alexandra says
Arata suuperrrr…. vreau si eu sa il fac in acest weekend, cam cat are diametrul? Il faceam de-a doua zi de cand l-am vazut dar nu prea il pot imparti intre prieteni ca pe un tort normal, trebuie sa ii invit la mine. :))
Paula Gafitescu says
Alexandra, ma bucur mult ca-ti place! Diametrul vasului nu este foarte mare, are 18cm. Daca ai un vas mai mare va trebui sa maresti cantitatile pentru creme si blat. Te pup!
Alexandra says
Ha. Acum am masurat si eu. Si al meu tot 18. Deci merge perfect. Multumesc frumos. Pupici.