Vara vrem sa avem parte de dulciuri cat mai racoroase. Dar poate ca unii nu vor sa renunte la ciocolata. Asa ca, o solutie perfecta pentru acei oameni “dependenti” de ciocolata ar fi acest tort de inghetata cu ciocolata si bezea. Un tort care are si ciocolata si inghetata pe deasupra. Este un vis frumos de vara. Perfect atat pentru zile toride, cat si pentru zile ploioase cand ciocolata se dovedeste a fi un prieten de nadejde.
Blatul este unul grozav de aromat. Am folosit nuci de brazilia, insa poate fi facut cu orice fel de nuci. Nucile sunt acelea care confera aroma acestui blat. Si are nuci din plin. Inghetata de ciocolata este facuta practic dintr-un mousse de ciocolata neagra cu bezea italiana. Pentru decor am folosit glazura de ciocolata neagra si bezea italiana. Un adevarat deliciu, un veritabil rasfat!
Blat
100 gr nuci de brazilia macinate
20 gr faina
80 gr unt
2 oua medii
80 gr zahar
1 praf de sare
1/2 lingurita praf de copt
1 lingurita extract de vanilie
Bezea italiana
3 albusuri
1 praf sare
150 gr zahar
40 ml apa
Mousse
250 gr ciocolata neagra
200 ml smantana dulce
3 galbenusuri
1 lingurita extract de vanilie
bezea italiana
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 25 min Timp de asteptare: 6 ore
Blat. Ungem cu unt si tapetam apoi cu hartie de copt o tava rotunda de 18cm diametru. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
Faina o amestecam cu praful de copt si sarea. Mixam bine untul impreuna cu zaharul. Cand amestecul devine cremos adaugam un ou si faina, mixam bine. Adaugfam si al doilea ou si o lingura de nuci macinate. Mixam bine din nou. La final incorporam restul de nuci macinate impreuna cu extractul de vanilie.
Punem compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de aproximativ 25 de minute, pana trece testul cu scobitoarea. Il scoatem pe un gratar la racit.
Mousse de ciocolata. Punem smantana intr-o cratita cu findul gros la foc mic. Galbenusurile le amestecam usor. Aducem smantana la punctul de fierbere si o adaugam in fir subtire peste galbenusuri, amestecand continuu. Punem din nou compozitia pe foc. O lasam 5 minute pe foc mic pana se ingroasa usor, fara a fierbe. Oprim focul. Ciocolata o rupem bucatele si o adaugam peste smantana. Amestecam bine. Adaugam si vanilia. Lasam crema la rece.
Impartim crema in doua parti. Intr-un vas punem doua treimi din crema, in alt vas o treime.
Bezea italiana. Punem 40 ml apa si 150 gr de zahar intr-o cratita mica iar cratita o punem pe foc mediu. Cand zaharul e topit complet marim putin focul si lasam sa fiarba 5-6 minute pana cand obtinem un sirop gros.
In momentul in care siropul incepe sa fiarba incepem sa mixam albusurile cu un praf de sare pana cand se transforma intr-o spuma ferma. Cand siropul de zahar e gata oprim focul si incepem sa-l turnam incet peste albusurile pe care le batem in continuare la viteza mare. Batem albusurile timp de aproximativ 10 minute pana cand ajung la temperatura camerei si bezeua se ingroasa si devine lucioasa.
Incorporam bezeaua in cremele de ciocolata. In fiecare vas cu crema de ciocolata vom pune o treime din bezea. Incorporam bezeaua cu miscari de jos in sus. Restul de bezea ( o treime ) o punem deoparte.
Punem blatul din nou in tava in care l-am copt. Crema de ciocolata mai inchisa la culoare o punem peste blat. Punem tortul la congelator pentru 15 minute. Continuam cu crema de ciocolata mai deschisa la culoare. Punem din nou tortul la congelator dar pentru 2-3 ore, pana se congeleaza complet.
Scoatem tortul cu grija din tava in care l-am copt. Preferabil ar fi ca tava sa aiba peretii detasabili. Glazuram tortul cu glazura de ciocolata si decoram cu restul de bezea ( pusa deoparte ). Feliem tortulcu un cutit cu taisul fierbinte. Apoi ne delectam. Enjoy!
Lidia says
Cand am vazut reteta mi-am zis: asa ceva vreau sa mananc.
si ieri mi-am indeplinit visul…….rezultatul? o explozie de arome, o crema fina, divina.Toti au fost super incantati zicand:Biiiis,bis…
As mai adauga un strat de zmeura sau visine si o sa refac reteta in curand. Lidia
Paula Gafitescu says
Lidia, ma bucur tare, tare mult pentru ca v-a placut. Cu siguranta un sos de fructe va face tortul excceptional! O zi frumoasa!