Smochinele sunt fructe cu o aroma aparte. Sunt fructe care, din pacate, nu se cultiva la noi in tara ( sau poate nu stiu eu ). Sunt fructe carora le place climatul cald, mediteranean. De aceea la gasim din abundenta cand mergem in tarile ‘calde’. Cele mai bune smochine le-am mancat in Italia, direct de la sursa. Direct din smochin. Smochini care stau pe marginea drumului, si fac fructe delicioase,. Poate nu le fel de frumoase ca si cele din supermarketuri, insa cele mai bune.
Smochinele cumparate sunt foarte bune si ele, dar parce le lipseste putina aroma. Insa in aceasta prajitura cu zmeura si smochine merg de minune. Am luat smochinele, le-am caramelizat putin, apoi le-am pus intr-un mousse. Alaturi de mousse-ul dulce acrisor de zmeura, sunt fenomenale.
Blat
4 oua mari
150 gr unt
150 gr ciocolata neagra
120 gr zahar
20 gr amidon
100 gr faina
1/4 lingurita sare
1 lingurita extract de vanilie
Mousse de zmeura
200 gr zmeura + 50 ml apa
200 ml iaurt
50 gr zahar
5 gr gelatina
250 gr smantana pt frisca
1 lingura zahar vaniliat
Mousse de smochine caramelizate
100 gr zahar
2 smochine mari
200 gr iuart
5 gr gelatina
250 gr smantana pt frisca
1 lingura zahar vaniliat
Blat. Punem untul si ciocolata intr-o oala mica cu fundul gros. Punem oala pe foc mic si lasam ciocolata si untul la topit. Amestecam usor din cand in cand. Dupa ce obtinem o compozitie omogena oprim focul.
Incorporam galbenusurile in crema de ciocolata, pe rand. Amestecam bine dupa fiecare galbenus adaugat, pentru a se omogeniza. Faina o amestecam cu amidonul si apoi le incorporam in crema de ciocolata. Amestecam bine. Adaugam si vanilia.
In bolul de la mixer punem albusurile cu sarea. Mixam bine pana obtinem o spuma ferma. Incorporam albusurile in compozitia de blat cu miscari usoare, de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 grade si tapetam cu hartie de copt o tava de 25/35 cm dimensiuni. Turnam compozitia in tava si nivelam.
Introducem tava la cuptor si coacem prajitura timp de 20-23 de minute, pana trece testul cu scobitoarea. Scoatem tava din cuptor si lasam prajitura la racit.
Mousse de zmeura. Punem zmeura cu apa si zaharul pe foc. Stoarcem putin suc de lamaie. Marim focul si aducem compozitia la punctul de fierbere. In momentul in care crema incepe sa fiarba, micsoram focul si lasam la fiert timp de 10 minute, pana scade lichidul pana la jumatate. Vom obtine o dulceata frumoasa si aromata. Trecem dulceata prin sita. Apasam cu o lingura pentru a extrage cat mai mult lichid.
Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa rece. Dupa 5 mintue o adaugam in crema de zmeura. Incorporam iuartul si amestecam bine. Punem crema la rece, pana obtine consistenta potrivita pentru mousse. Trebuie sa fie destul de ferma, dar manevrabila usor.
Smantana pentru frisca o mixam ( rece ) cu o lingura de zahar vaniliat pana devine spumoasa, si se tine de tel. Incorporam smantana in crema de zmeura cu miscari de jos in sus. Punem crema peste blat si dam prajitura la rece.
Mousse de smochine. Punem zaharul la camamelizat intr-o tigaie. Cand obtinem un caramel auriu/aramiu adaugam smochinele taiate marunt. Lasam smochinele pe foc pana cand se inmoaie si se omogenizeaza cu zaharul ars. Nu mai mult de 5 minute. Punem apoi crema in blender, Mixam de cateva ori pentru a marunti smochinelem, fara insa a obtine o pasta.
Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa rece. Dupa 5 mintue o adaugam peste smochine. Incorporam iuartul si amestecam bine. Punem crema de smochine la rece.
Mixam si smantana pentru acest mousse pana obtinem o frisca ferma. Incorporam frisca in crema de smochine si o punem peste crema de zmeura. Dam prajitura la rece pentru 4-5 ore, pana crema este suficient de ferma pentru a o taia.
Feliem prajitura cu un cutit cu taisul ascutit. Decoram cu bucati de smochine si servim cu pofta. Enjoy!
olivia says
Foarte apetisanta si interesanta .
Insecticid gel says
Arata absolut delicios! N-am mancat niciodata smochine crude, ci doar confiate. As fi tare curioasa sa incerc aceasta prajitura