Sarbatorile de iarna vin impreuna cu momente frumoase, oameni dragi si mancare buna. Desertul este nelipsit si de cele mai multe ori este traditional. Insa cum ar fi ca in acest an sa avem parte de un altfel de desert? Sau cum ar fi ca langa cozonac sa avem un desert inedit, poate chiar cu inghetata? Eu spun ca putem sa ne bucuram de inghetata oricand, in orice anotimp. Si mai mult, de sarbatori putem sa transformam inghetata intr-un desert suprem, cum este acest Baked Alaska.
Baked Alaska este acel desert care impresioneaza prin contraste. Contrast de texturi, contrast de temperaturi si, de ce nu, contrast de arome. Pe toate aceste contraste le-am imbinat in minunatul meu desert copt si rece numit Basked Alaska cu lamaie si cirese.
Baked Alaska este un desert cu o vechime de aproape 150 de ani. Partile lui principale sunt inghetata si bezeaua coapta. Aceste componente sunt “vinovate” si de numele ce i-a fost alocat. Dar tot ele il fac sa fie incredibil de bun. Inghetata cremoasa si aromata este invelita intr-un strat alb si crocant de bezea. Si nu vorbim despre orice inghetata, ci despre Carte d’Or, inghetata ce ne ofera arome delicioase in orice moment al anului. Iar in acest grozav desert am ales sa ne rasfatam cu Lemon Pie si Chocolate Cherry. Arome puternice ce transpun un desert de vara in peisajul mirific al iernii. Enjoy!
Ingrediente
4 oua ( unul a fugit din peisaj )
200 gr zahar
3 linguri faina
1 lingura ulei
1 lamaie
cirese confiate
dulceata de cirese
inghetata Carte d’Or Chocolate Cherry
inghetata Carte d’Or Lemon Pie
Mod de preparare. Punem un ou integ si 3 galbenusuri in bolul de la mixer. Adaugam un praf de sare si 50 gr de zahar. Incepem mixarea. Mixam timp de 10 minute, pana cand ouale se deschid la culoare si isi tripleaza volumul. Adaugam o lingura de ulei, o lingura suc de lamaie si mixam usor. Oprim mixerul.
Punem faina peste crema de oua. Amestecam cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 25/25 cm dimensiuni. Turnam compozitia de blat in tava si nivelam. Introducem tava in cuptorul preincalzit. Coacem blatul timp de 20-23 minute, pana se rumeneste frumos. Il scoatem pe un gratar la racit.
Cu un cutit ascutit si cu taisul lung, taiem partea de sus a blatului. Din blatul ramas putem taia 6 cercuri de 7-8 cm diametru. Restul de blat il mancam, e delicios
Scoatem inghetata din congelator si o lasam 10 minute la temperatura camerei. Pregatim 4 inele de 7-8 cm diametru. Daca nu aveti inele puteti sa folositi si 4 boluri pentru a forma cupolele de inghetata. Eu am folosit doar 4 inele pentru ca atatea aveam in dotare. Cantitatile ajung chiar si pentru 8 portii.
Daca folositi boluri pentru inghetata, trebuiesc tapetate cu folie alimentara, pentru a scoate usor inghetata. Daca folositi inele, e suficient sa le puneti pe o suprafata plana, iar in partea de jos sa puneti folie alimentara.
Incepem cu inghetata Chocolate Cherry. Umplem recipientele alese pana la jumatate. Nivelam usor. Continuam cu inghetata Lemon Pie. cu care vom umple formele alese, apoi nivelam. Punem recipientele la congelator pentru 2-3 ore pentru a se stabiliza forma.
Cele 3 albusuri le mixam cu un praf de sare pana obtinem o spuma frumoasa. Adaugam cele 150 de grame de zahar, pe rand. Cate o lingura. Mixam bine dupa fiecare lingura adaugata pana cand zaharul e topit complet. La final vom avea o bezea lucioasa si ferma.
Asamblare. Luam discurile de blat si le punem pe blatul de lucru. Peste ele punem 2-3 lingurite de dulceata de cirese.
Scoatem inghetata de la congelator si rasturnam recipientele peste cercurile de blat. Scoatem cu grija recipientul si desprindem folia alimentara. Apasam inghetata peste blat pentru a se lipi bine. Urmeaza sa imbracam tortulete in bezeaua lucioasa.
Preincalzim cuptorul la 250 de grade. Punem tortulete intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Le dam la cuptor pentru 1 minut, pana se rumeneste bezeaua.
Pentru decor, putem sa razuim coaja de lamaie ( spalata bine in prealabil ) si cirese confiate. Va rezulta un desert demential, care va va bucura sarbatorile.
cozia says
draga mea, deoarece sunt o constanta cititoare a retetelor tale, de a lungul anului, trebuie si doresc, cu ocazia sarbatorilor, sa ti doresc craciun fericit, alaturi de cei dragi tie, multa sanatate.
Paula Gafitescu says
Multumesc mult. Sarbatori frumoase, voie buna si multa sanatate iti doresc!
irina says
Anul acesta am pregatit numai deserturi minunate. Multumesc pt retete si i-ti doresc un An Nou fericit, multa sanatate si tot ce e mai bun in 2017!
Insecticid gel says
N-am auzit niciodata de aceasta prajitura, dar pare foarte interesanta!