Cozonac floare – un cozonac elegant pentru masa de sarbatoare. Plin de umplutura si de arome, va fi un desert minunat. Un desert de nerefuzat, moale, pufos si plin de crema. Da, asa este acest cozonac floare cu umplutura de nuca, cacao si scortisoara. In aluat am strecurat si un strop de lamaie si vanilie. Aroma de scortisoara din umplutura completeaza celelalte mirodenii intr-un mod placut. Astfel, fiecare felie este o placere si o bucurie. Enjoy!
Ingrediente
Aluat
Umplutura
Preparare.
Aluat
Pregatim toate ingredientele pentru aluat cu o ora, doua inainte de a ne apuca de treaba. Trebuie sa ajunga toate la aceeasi temperatura.
Faina o cernem intr-un vas mare si facem o adancitura in mijloc. Incalzim usor 100 ml de lapte, adaugam o lingura de zahar si drojdia si lasam 10 minute sa stea la loc caldut.
Galbenusurile le amestecam cu oul intreg, smantana, sarea, coaja rasa de lamaie si restul de zahar. Punem maiaua in adancitura facuta in faina, apoi adaugam amestecul de galbenusuri si smantana si incepem sa framatam. Laptele il adaugam treptat si ne oprim in momentul in care aluatul devine suficient de moale si framantatul devine mai usor. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, moale dar nelipicios.
Continuam framantarea pentru 10 minute. La final adaugam uleiul si framantam pana cand este incorporat complet.
Presaram faina pe aluat si-l acoperim cu un prosop curat apoi il punem la loc caldut pentru o ora, sau pana cand isi dubleaza volumul.
Umplutura
Albusurile le batem usormpana fac o oarecare spuma. Nucile macinate le amestecam cu zaharul, cacaoa si scortisoara. Adaugam si zaharul vaniliat. Amestecam bine.
Incorporam albusurile cu miscati de jos in sus. Treptat punem si laptele. Vom obtine o crema groasa de nuci. Asa trebuie sa fie. Laptele il adaugam treptat pentru a nu subtia prea mult crema. Cand devine legata, ne oprim cu laptele. Adaugam ciresele uscate si omogenizam.
Leave a Reply