Sarlota cu ciocolata si capsune
Sarlota sau charlotte cu crema de ciocolata, capsune si mousse de ciocolata. Sarlota aceasta am putea spune ca este un tip tort. Un fel de tort de vara, cu fructe proaspete si racoroase dar si cu multa ciocolata, pentru a se incadra in preferintele mele.
Acest desert nu este complicat de facut, mai ales daca ati mai experimentat reteta de piscoturi acasa. Daca nu, poate este un bun moment pentru a incepe sa le faceti. Va vor placea mult, veti vedea ca procedeul devine tot mai simplu pe masura ce exersati. Bun, si acum acest piscot clar are nevoie de o crema, sau mai bine zis doua creme. Una densa, onctuoasa de ciocolata. Un cremeux de ciocolata neagra. A doua crema este mai aerata si mai usoara: un mousse de ciocolata cu lapte. Prospetimea este data de fructele zemoase si aromate: capsunele. Combinatia este una de vis, sa o incercati!
Ingrediente
Cremeux de ciocolata
100 ml lapte
150 ml smantana pentru frisca
100 gr ciocolata amaruie
3 galbenusuri
50 gr zahar
Mousse de ciocolata
250 gr ciocolata cu lapte
100 gr mascarpone
5 gr gelatina
400 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar pudra vaniliat
1/2 kg capsune proaspete
Preparare
Blat piscot.
Pregatim o tava rotunda cu diametrul de 21-22 cm. Tapetam cu unt si hartie de copt. Mai avem nevoie si de o tava mare de 30/40 cm diametru pe care o vom tapeta tot cu hartie de copt.
Reteta pentru piscoturi puteti sa o luati de aici. Respectam toti pasii de preparare apoi punem compozitia intr-un pos cu varf rotund, de 1cm diametru.
Acoperim fundul tavii rotunde cu un strat de piscot. In tava mare vom forma piscoturi de 7cm lungime, lipite intre ele. Presaram zahar pudra peste blatu si piscoturi, apoi coacem timp de 15 minute la 180 de grade.
Dupa ce s-au copt piscoturile si blatul, scoatem tavile din cuptor. Piscoturile le desprindem usor de pe hartia de copt si le punem pe marginea tavii rotunde in care am copt blatul. Formam asa o bordura de piscot. Lasam blaturile la racit.
Chocolate cremeux.
Punem smantana si laptele pe foc mic intr-o oala cu fund dublu. Galbenusurile le mixam cu zaharul pana se deschid la culoare. Ciocolata o tocam grosier si o punem intr-un bol.
Cand laptele e fierbinte il turnam in fir subtire peste galbenusuri. Amestecam bine. Punem amestecul inapoi in oala. Lasam crema pe foc timp de aproximativ 10 minute, pana se ingroasa. Crema nu trebuie sa fiarba. In tot acest timp amestecam usor.
Cand crema e gata o turnam peste ciocolata si amestecam bine. O lasam la racit, amestecand din cand in cand.
Cand crema e rece o punem peste blatul de jos. Nivelam pana ajungem la bordura de piscot. Peste crema vom pune capsunele spalate bine si uscate. Dam desertul la rece pentru o ora.
Mousse de ciocolata.
Incalzim 100 ml smantana cu mascarpone, pana aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucati. Amestecam bine.
Gelatina o punem la hidratat in 30 ml apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in crema de ciocolata. Amestecam bine. Dam crema deoparte pana se raceste, fara a se intari.
Smantana pentru frisca o batem spuma impreuna cu lingura de zahar vaniliat. Adaugam frisca peste crema de ciocolata. O incorporam usor cu miscari de jos in sus. Punem crema intr-in pos cu varf mare. Umplem sarlota cu crema de ciocolata. Nivelam si dam din nou la rece.
Ornam desertul cu capsune, fasii de ciocolata neagra si servim cu mare pofta. Enjoy!
Leave a Reply