Prajitura cu cocos si ciocolata. Imi plac foarte mult bomboanele de ciocolata, poate la fel de mult cum imi plac prajiturile cu crema de ciocolata. Uneori le combin si iese ceva minunat. Minunat a iesit si aceasta prajitura cu cocos si ciocolata, o prajitura care combina blatul dens, crema aerata si decorul bogat format din bomboane de ciocolata.
Aceasta prajitura cu cocos si ciocolata este o prajitura consistenta, eleganta si e demna de a fi pusa pe masa de sarbatoare. Are un blat umed si dens de brownie, o crema fina de ciocolata si o crema aerata si aromata cu frisca si nuca de cocos. Decorul este simplu de realizat, insa ii confera o imagine eleganta si imbietoare. Enjoy!
Ingrediente
Blat
4 oua mari
200 gr ciocolata neagra
150 gr unt
150 gr zahar
120 gr faina
20 gr cacao
1 praf sare
1/2 lingurita praf de copt
1 lingurita extract de vanilie
Crema de ciocolata
250 gr ciocolata neagra
100 ml lapte
100 ml smantana pentru frisca
2 gr gelatina+ 20 ml apa
Crema de cocos
400 gr crema de branza
50 gr nuca de cocos
100 ml lapte de cocos
150 gr zahar pudra
5 gr gelatina
250 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vaniliat
Decor
100 gr ciocolata neagra
20 gr unt
50 ml smantana pentru frisca
bomboane rafaello
bomboane ferrero rocher
Preparare
Blat
Topim ciocolata impreuna cu untul pe foc mic intr-o oala cu fund gros. Cand amestecul e omogen oprim focul si adaugam zaharul si cacaoa. Amestecam bine.
Faina o amestecam cu sarea si cu praful de copt si o lasam deoparte.
Peste crema de ciocolata adaugam ouale, cate unul pe rand, si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Adaugam extractul de vanilie si omogenizam. La final adaugam ingredientele uscate si amestecam bine.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava medie de 25/35 cm dimensiune.
Turnam compozitia de brownie in tava, nivelam si dam la cuptor pentru 20 de minute. Nu coacem mai mult blatul pentru a nu-l usca prea tare. Oprim focul si scoatem prajitura din cuptor apoi o lasam la racit in tava.
Crema de ciocolata
Incalzim laptele si smantana intr-o oala, la foc mediu. Cand amestecul e fierbinte oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Lasam crema doua minute la odihnit, fara sa amestecam.
Gelatina o punem la hidratat in apa rece.
Omogenizam crema de ciocolata, apoi adaugam gelatina. Turnam crema de ciocolata peste blatul de prajitura si nivelam. Dam prajitura la rece.
Crema de cocos
Macinam marunt cocosul la robot impreuna cu zaharul pudra. Gelatina o punem la hidratat in 30 ml de apa rece.
Punem laptele de cocos intr-o oala, pe foc mic. Cand laptele e cald, oprim focul si adaugam gelatina. Amestecam bine pana cand gelatina e topita complet.
Amestecam crema de branza cu zaharuyl pudra si nuca de cocos. Adaugam crema de branza peste laptele de cocos si omogenizam. Dam crema la rece pana se intareste usor.
Smantana pentru frisca o batem spuma impreuna cu o lingurita zahar vaniliat. Cand obtinem o spuma ferma, oprim mixerul. Incorporam frisca in crema de branza cu miscari de jos in sus.
Punem crema de cocos peste prajitura. Nivelam apoi dam la rece pentru 2-3 ore pana cand crema seintareste complet.
Decor
Topim ciocolata neagra impreuna cu smantana si untul. Cand amestecul e omogen, fin si lucios il turnam peste crema de cocos. Nivelam.
Deocram prajitura cu bomboane rafaello si ferrero rocher. Simplu si elegant!
Maria says
Buna ziua, pot folosi lapte normal in loc de lapte de cocos? Restul retetei ramane la fel? Multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Maria, da, se poate folosi lapte normal iar celelalte ingrediente raman la fel. Laptele de cocos e folosit pentru aroma, in special, pentru aceasta reteta.
Maria says
Multumesc frumos pentru raspuns! ?
Maria says
Buna seara, am o nelamurire. La ingrediente pentru blat nu e trecut praf de copt, dar in descrierea prepararii apare “faina o amestecam cu sarea si praful de copt”. Deci se pune praf de copt sau nu? Multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Maria. Se pune si praf de copt, jumatate de lingurita. Am adaugat acum si in lista de ingrediente. Multumesc
Roxana says
Buna,îmi puteți spune ce smântâna pentru frișcă folosiți?multumesc
Paula Gafitescu says
Buna, folosesc La dorna. E cea mai buna
geta says
crema de branza e mascarpone?
Paula Gafitescu says
Poate fi si mascarpone.