Asa a iesit, ca ar fi trebuit sa fie cu rubarba si capsune, dar fiindca nu s-a facut chip sa gasesc rubarba prin locurile prin care am umblat…am nascocit eu o reteta de placinta care combina doua din fructele care-mi plac la nebunie: ciresele si capsunele. Daca mai adaugam si faptul ca e de post, am rezolvat problema cu dulciurile in postul asta (cel putin una din ele…ca eu una sigur nu m-as multumi doar cu o placinta pe tot parcursul postului )
Dar sa revenim la reteta. Nu este complicata, chiar deloc, a fost una din cele mai rapide retete pe care le-am facut, pentru ca mi se anuntau musafiri, iar timpul avut la dispozitie era masurat.
Ingrediente aluat
120 gr margarina taiata in cuburi
150 gr faina alba
120 gr faina neagra
1 lingurita sare
1 lingura zahar
4 linguri lapte de soia rece
Ingrediente umplutura
600 gr cirese
300 gr capsune
100 gr zahar
30 gr amidon
2 linguri lapte de soia
1/2 lingurita sare
1 lingurita esenta de vanilie
Incepem cu aluatul de placinta.
Punem faina cernuta intr-un vas incapator, in mijloc adaugam margarina, sarea si zaharul si incepem sa amestecam pana obtinem un aluat omogen. Adaugam laptele si omogenizam. Trebuie sa obtinem un aluat moale dar nelipicios. Dupa caz se mai poate adauga lapte sau faina. Dam la rece pentru minim 30 de minute. Eu avand la dispozitie putin timp, am lasat aproximativ 25-30 de minute doar si aluatul nu s-a racit foarte bine, dar n-au fost probleme nici la prelucrare si nici la coacere.
Intre timp ne apucam de umplutra. Spalam bine fructele, scurgem bine apa, si le usuram de samburi, codite, frunzulite si alte accesorii nedorite Le taiem in doua si le punem intr-un castron incapator. Peste cirese punem laptele de soia, zaharul, vanilia, sarea, amidonul si amestecam foarte bine. Lasam fructele sa stea la marinat pentru 10 minute.
Pregatim o tava de placinta, eu cum n-am avut, am folosit o tava de tarta, cam marisoara pentru cantitatea pregatita de mine, si mi-a rezultat o placinta cam plata :))) Dar de buna, buna a fost!
Scoatem aluatul de la frigider si il impartim in doua, o parte (cea de jos) se poate lasa mai mare. Intindem o foaie mai mare decat tava (a mea a fost de 26 :D, dar recomand una de 21-23 cm ) pe care o punem la baza placintei, turnam umplutura iar sus acoperim cu cealata foaie, sau putem face tot felul de modele.
Era sa uit sa mentionez de cuptor :D…Daaa, trebuie folosit si el pentru placinta asta :))
Preincalziti cuptorul la 200 grade, cand este bine incalzit puneti placinta la cuptor. Dupa 20 de minute reduceti la 180 de grade si mai coaceti 20-25 de minute, pana se rumeneste usor pe deasupra si umplutura incepe sa faca bulbuci 😀
O scoateti cu grija si va recomand sa o lasati la racit, dupa care o puteti pudra cu zahar…eu n-am mai facut asta, mi-a placut cum a aratat asa.
De buna a fost foarte buna, nici nu ai fi zis ca e de post!
DiaMar-bucataria galbena says
Eu te cred pe cuvant cand spui ca este gustoasa,dar tot vreau sa gust,asa ca servesc.Te pup!
Buburuza Bubu says
Yuuumy cat de bine arata!!!!
Emily says
ce frumos ai decorat-o
super delicioasa combinatia! te pup
Sara & Miki says
Rubarba cu capsuni e o combinatie super. Un deliciu, pup!
mirela says
CHERRI,CHERIIIIII,,,,BUNA,BUNAAAAA!!
TeoBucatar says
Doua arome minunate!
ophelia1983 says
ce frumusica de tartuta!
Poliana says
Mihaela, chiar te rog, serveste dupa bunul plac! Pup
Poliana says
Buburuza, ma bucur tare mult ca-ti place! :*
Poliana says
Emily, multumesc frumos! Pupici
Poliana says
Sara & Miki, cred ca e o combinatie buna, dar n-a fost sa fie si pentru placinta asta :))) Pupici
Poliana says
Mirela, multumesc frumos! :*
Poliana says
Ophelia ma bucur ca-ti place! Pup
Poliana says
Teo, si mie imi plac extrem de mult! Pup
Danutza says
Foarte bine arata!!! :*
Poliana says
Danutza, ma bucur tare mult ca-ti place! :*
Elena Radu says
Multumesc pentru bogatia sufletului dumnevoastra, pentru cuvintele care merg la suflet si pentru retetele delicioase….Domnul sa va binecuvanteze suflet drag.