Iata ca azi ma prezint in fata voastra cu o bunatate de inghetata, si asta pentru ca…desi se mai anunta ploi cu tunete si fulgere pe la stirile despre vreme…tot nu scapam de caldura, si o sa avem parte de temperaturi mari inca o bucata buna de vreme. Ok, acum ca am facut putin si pe meteorologul sa trecem la ceea ce conteaza acum, adica la subiectul principal de discutie din ultima saptamana; inghetata!!!
Trebuie sa spun ca reteta nu-mi apartine, probabil as fi putut nascoci si eu o inghetata (am si facut treaba asta de fapt, dar despre ‘dansa’ o sa vorbesc intr-o alta postare) darr n-am facut-o la momentul acela, si stiti de ce??
Pentru ca de cateva luni m-a urmarit reteta asta, de cand a aparut, eu am ramas blocata la cuvintele: Si eu vreau!!!
Dar cirese amare??? Ia-le de unde nu-s π
Si iata ca acum a venit vremea pentru deliciul asta, am gasit ciresele, de reteta nu am uitat, doar cum era sa uit??? Si pentru reteta asta musai trebuie sa-i multumesc Antoninei, care m-a fermecat cu pozele ei minunate.
Si acum trecem la reteta, nu difera mult de cea originala, niste schimbari pe ici pe colo, prin locurile esentiale :))
Ingrediente Caramel sarat
175 gr zahar alb fin
3 linguri apa
150 ml smantana grasa de gatit
1 lingurita rasa cu sare de mare
100 gr unt 80% grasime
Ingrediente inghetata
350 gr cirese amare eliberate de samburi si alte lucruri nedorite
350 ml smantana grasa de gatit
200 ml smantana pentru frisca
175 gr caramel
80 gr zahar
1 lingurita zahar vanilat
Prima etapa consta in realizarea caramelului sarat.
Punem apa si zaharul intr-o tigaie teflonata sau wok, si lasam sa se topeasca la foc mic. Cand zaharul s-a topit, marim flacara si lasam sa fiarba pana isi schimba culoarea. Cand a ajuns la culoarea aurie se ia repede Β de pe foc si se adauga smantana si sarea de mare si se amesteca cu cea mai mare viteza posibil, ca sa evitam intarirea caramelului. Adaugam si untul taiat cubulete si amestecam bine. Lasam deoparte la racit.
Acum ca am terminat partea cea mai complicata putem trece cu adevarat la realizarea inghetatei.
Ciresele se pun la blender si se paseaza pana se obtine o pasta cu mici bucati de cirese.
Amestecam smantana si smantana pentru frisca, le mixam 1 minut dupa care adaugam zaharul si zaharul vanilat, si continuam sa mixam pana cand obtinem o compozitie pufoasa dar care sa nu fie intarita de tot.
Cu grija amestecam piureul de cirese in frisca, apoi adaugam si caramelul (la temperatura camerei) si omogenizam cu ajutorul unei spatule.
Pregatim o forma (sau mai multe) pentru congelator, turnam compozitia si o dam la congelator pentru cateva ore pana la intarirea completa. Din cand in cand (in primele 2 ore) scoatem inghetata de la congelator si spargem acele de gheata cu ajutorul mixerului.
Daca aveti masina de facut inghetata e mult mai usor, eu nu am…asa ca trebuie sa fac toata treaba in locul ei.
Cand este gata servim cu mare pofta – pentru ca este mai mult decat un desert potrivit in perioada de canicula…este cam tot ce am eu nevoie, si poate multi dintre voi
Combinatia e super delicioasa, inghetata e cremoasa, iar eu sunt bucuroasa ca am facut-o si am toate motivele sa multumesc pentru reteta asta. Deci Anto, sper ca au ajuns pana la tine multumirile, nu?
Enjoy!
Sara & Miki says
Si eu vreau… eu nu am mai gasit de vreo 2 ani cirese amare. Imi place si pentru dulceata. Pup!
Adina says
Sunt topita dupa inghetata ta cu cirese amara si caramel,preferatul meu!:)
Anul trecut am reusit sa fac cateva borcanele cu dulceata de cirese amare,o bunatate…au disparut atat de rapid,nici iarna nu au
simtit-o!:))
DiaMar bucataria galbena says
Sunt devoratoare de inghetata,asa ca vreau si eu o floricica.Se poate?Pupici!
Buburuza Bubu says
Si eu!Si Eu! Vreaau si eu! hugs
Antonina says
Ma bucur tare ca te-a ispitit! e clar printre preferatele mele, dupa inghetata snickers si cea cu cafea π Sa va fie de bine, draga mea! s-aveti un week-end racoros si dulce !
Dorina says
O , daaa , lovitura sub centura ! Absolut fantastica !
Haplea says
Absolut delicioasa aceasta inghetata!
Poliana says
Sara & Miki, e delicioasa inghetata asta, mananci si nu te poti opri :)) Cirese amare am gasit si eu cu noroc la piata, si tare m-am bucurat petru ca stiam exact ce o sa fac cu ele Pup
Poliana says
Adina, cred si eu ca a fost delicioasa, ciresel astea amare isi merita toti banii! π
Poliana says
Mihalea, stiuu prea bine, m-am si gandit la tine cand am postat reteta. Pentru tine am doua floricele π Pup
Poliana says
Buburuza, daca ai sti cat e de buna, ai vrea portii fara numar π Daca mai prinzi cirese amare chiar ar fi pacat sa nu o incerci! Pup
Poliana says
Antonina, cum sa nu ma ispiteasca la cum ai prezentat-o tu acolo, si ai avut si motive sa o lauzi π Si eu am in plan o inghetata ciocolatoasa si una de cafea, sa vedem ce o sa iasa. Aia a ta – sniCkers – e bestiala by the way! π Inca nu am facut-o, dar cred ca va urma in curand π Pup
Poliana says
Dorina, ma bucur tare mult ca-ti place! Pup
Poliana says
Haplea, multumesc. Intr-adevar este foarte buna!
Liana10 says
Vreau si eu o portieeee…maaareee!!! π
Poliana says
Liana, in cazul acesta te astept in vizita! π
catkitchen says
Hei hei hei , asta e nebunie curata !!!! π
Poliana says
Magda :)) cata dreptate ai!!
Ramona Alina says
Super yummy:)
Poliana says
Ramona, multumesc frumos! :*
Corina Ureche says
aaah, ce bine arata!!
Anonymous says
cu ce trebuie amestecat caramelul dupa adaugarea smantanii? lingura, tel
Paula Gafitescu says
Buna. Se poate amesteca cu orice. Eu am folosit lingura deoarece caramelul fiind cald topeste usor smantana si se omogenizeaza frumos.