De cand a venit vara si au aparut fructele de sezon, am cam omis ciocolata, care pana la urma e dulcele meu preferat, n-are rost sa ne ascundem dupa fel de fel de cuvinte. Cand am postat reteta pentruΒ raspberry cupcakesΒ mi-am dat seama ca a trecut cam mult de cand am facut un desert cu ciocolata. Normal ca trebuia sa remediez situatia, asa ca m-am pus repede pe treaba. Si daca tot am omis ciocolata prea mult, am zis ca ori fac acum ceva super ciocolatos, ori nu fac deloc π
Asa ca a iesit aceasta tarta cu zmeurica si muuulta ciocolata!
Reteta este dintr-o carte minunata Michel Roux – Pastry, unde sunt prezentate cu maiestrie fel de fel de retete din patiseria frantuzeasca. Pozele de acolo iti lasa gura apa, fie ca e vorba de desert, fie ca e vorba de aluaturi sarate. Multe m-au fascinat pe mine, si sincer sper sa reusesc sa fac cat mai multe din ele. Pentru inceput am ales aceasta tarta parfumata.
Este o reteta destul de usoara. Cel mai mult vom avea de lucru la baza, insa umplutura se face cat ai zice ciocolata :))
Ingrediente baza
130 gr faina
50 gr unt
40 gr zahar
semintele de la o pastaie de vanilie
sare
1 ou
Umplutura
200 gr zmeura
1 lingurita menta uscata
200 gr ciocolata neagra
250 ml frisca lichida
Asadar pregatim baza dupa cum urmeaza. Faina, zaharul , sarea le punem intr-un castron mare, in mijloc adaugam untul si oul si incepem sa framantan cu varfurile degetelor. Treaba asta o facem pana cand aluatul devine omogen. Adaugam semintele de la pastaia de vanilie si mai amestercam de cateva ori cu dosul palmei, pana cand semintele sunt distribuite uniform. Dam aluatul la rece pentru cel putin o ora.
Intre timp…luam repede zmeura, o spalam si o lasam la stors.
Putem sa facem chiar si umplutura, avand in vedere ce calduri sunt afara, sigur nu se intareste π
Punem pe foc smantana pentru frisca, o incalzim pana la puntul de fierbere. In momentul in care vedem ca apar primii bulbuci oprim focul si adaugam ciocolata neagra (de buna calitate :P) rupta bucatele. Eu am folosit ciocolata cu 60% cacao, poate sa aiba procentul de cacao si mai mare, mai mic nu-l recomand.
Amestcam bine pana cand ciocolata e incorporata complet in frisca si dam deoparte.
Pregatim o tava de tort/tarta cu diametrul de 21 cm, o ungem bine cu unt.
Scoatem aluatul din frigider, si ii dam o forma rotunda cu diametrul mai mare decat cel al tavii. Aluatul sa aiba o grosime de 2-3 mm. Asezam frumos aluatul in tava, daca se rupe nu e problema, putem sa aranjam in tava partea ‘defecta’ π
Intepam aluatul cu furculita (asta ca sa stie ca nu cumva sa se umfle la copt), asezam hartie de copt peste el si boabe de fasole. Dam tava la rece pana incalzim cuptorul.
Da, cuptorul…stiu ca nu vreti sa auziti de el, dar pentru dulcegaria asta nu aveti nevoie de el foarte mult. Deci clar nu e cazul de suparare. Cat timp? 20 de minute la 190 de grade, dupa care scoatem hartia de copt si boabele de fasole si mai introducem tava la cuptor pentru inca 5 minute, dar la 180 de grade de data aceasta.
Asta a fost tot cu cuptorul. Lasam sa se racoreasca putin, si pregatim zmeura.
Zmeura o zdrobim putin de tot cu furculita si adaugam lingurita de menta uscata, apoi amestecam. Peste baza de tarta punem zmeura, incercand sa o distribuim cat mai uniform…dupa care turnam raurile de ciocolata.
Lasam la rece pentru cel putin 2 ore, poate si mai mult, iar apoi putem sa ne delectati simturile cu multitudinea de arome ce compun minunatia asta de tarta.
Se vede ca mi-a lipsit ciocolata, nu? Pentru ca in tarta asta se gaseste ciocolata din plin π
Si in acest desert am reusit sa adun laolalta zmeura si vanilia, asa ca il trimit repede-repejor la Cosmin si Daiana, pentru provocarea lunii iulie 2012 Dulce Romanie, gazduita de ei.
Eu sper sa le placa!
Buburuza Bubu says
yuuumy cat de delicios arata!Love It…..Zmeura&Ciocolata!!!!
Lory says
Minunata!!!
DiaMar bucataria galbena says
Am facut si eu odata dar fara zmeura,a fost grozav de buna.Dar cu zmeura cu siguranta este si mai buna.Oricum ar fi,mi-ai facut o pofta de zile mari cu ea.Imi place ciocolata super mult.
Te pup cu drag!
Delicious Flavours says
O minunatie de tarta, felicitari!
Si mie imi este fff dor de torturile cu ciocolata, dar mai astept pana se mai racoreste putin. Cu siguranta voi incerca aceasta reteta
Pupici
Adina says
Ce sa spun ,este perfecta pentru vitrina unei cofetarii!:)
O saptamana usoara !
Danutza says
Wow, arata senzational!!!
Adnia says
mai are rost sa spun si eu ce bine arata si ce deliciu face?
Dorina says
Suuuper ! Lovitura sub centura pentru shefa ciocolatosilor !
Blogs says
Salut,
Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult – aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef
Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.
Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.
Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe “Adauga blog-ul tau”.
Toate cele bune,
Vincent
Petitchef
Simona says
Vai, cum arata… O sa visez la noapte numai tarta ta… SUPERBA!!!
Pupici
Carol says
La ce bunataturi faci… eu “demisionez” Si pozele tale iti lasa gura apa. Bravo!
The Wandering Oltean says
De zile mai ti-a iesit, nu alta. Ma uit la felelia ta.. si sunt speechless Strartul de ciocolata arata … wow
Top Cuisine avec Lavi says
Cat de bine poate sa arate!
Dupa ce ma intorc din concediu, e prima pe lista!
Poliana says
Buburuza, multumesc, chiar e o combinatie delicioasa! Pup
Poliana says
Lory, multumesc!!
Poliana says
Mihalea, si eu am facut varianta simpla in urma ce ceva vreme, si acum ca a aparut zmeurica repede am executat-o si pe asta. E foarte buna!!!
Poliana says
Angela, ma bucur ca-ti place! π Cand imi e pofta de ciocolata, aproape nimic nu-mi poate sta in cale :)) Pup
Poliana says
Adina, multumesc frumos pentru aprecieri ;;) O saptamana usoara si tie!
Poliana says
Danutza, multumesc! ;;)
Poliana says
Adnia :)) cuvintele astea spun totul, multumesc!! :*
Poliana says
Dorina, ma bucura mult faptul ca iti place! Pup
Poliana says
Simona, gata a trecut noaptea. Ia spune, ce ai visat? ;;) Pupici
Poliana says
Carol, nunu…eu nu vreau sa demisionezi! In schimb ma bucura faptul ca-ti place munca mea Pup
Poliana says
Oltean, mjultumesc frumos!! Adevarul e ca ne-am delectat pe cinste cu tarta asta. Stratul ala de ciocolata isi merita toti banii! π
Poliana says
Lavi, ma bucur ca-ti place, sa-mi spui si mie cum ti-a iesit!! Pup si concediu placut!
Cristina says
OMG!!! Cat pe ce sa ratez minunatia aceasta! nu iti imaginezi ce pofta mi-ai facut!
Mimmi says
Oh,arata minunat !
Ce ma bucur ca am dat peste blogul acesta delicios,in adevarul sens al cuvantului:)
Spot la treaba si tine-o tot asa !
Te pup cu drag !
madi_marin says
E superba tarta! Ador si ciocolata si zmeura. Am salvat reteta. Trebuie sa o incerc si eu cat de curand. Pup.
Rocsy Ciobanu says
Cu adevarat delicioasa!
Poliana says
Cristina, ma bucur mult ca-ti place! Pupici
Poliana says
Mimmi, multumesc tare mult pentru aprecieri, si ma bucur tare mult ca-ti place blogul meu! Pupici
Poliana says
Rocsi, multumesc frumos! :*
Laura Nechita says
Scumpa mea, ai o deliciosenie aici. Cred ca este best of the best. Superb! Te imbratisez cu drag!
Poliana says
Laura dragaa, multumesc frumos, ma bucur tare mult ca-ti place! Pupici
Angelica says
Oh Doamne ,cum am putut sa trec peste aceasta minunatie???
Arata perfect,este fara cusur ,ce mai…este absolut grozava!!!
Felicitarile mele !
Pup cu drag:-)))
Gabriela says
Tarta ta arata impecabil!
Poliana says
Angelica, esti o draguta! Sa stii ca nu este o reteta complicata, chiar deloc, simpla, dar de efect! Ma bucur ca-ti place. Pupicei, multi!
Poliana says
Gabriela, multumesc frumos!
buburuzabucatareasa says
un desert de nota 10 (zece) bravo!!!!
Poliana says
buburuza, multumesc frumos!!!
Mihaela says
Superb si delicios arata tarta asta!
Mihaela says
Arata grozav! O trec pe lista. Te anunt cum a iesit.
Timea says
Ce bine arata! Si eu pot face si acum ca am o gramada de fructe in congelator :))
Mirela Goleanu says
Super tarta !
dulciuri si nu numai says
Niciodata nu refuz o bucatica de ciocolata.Ma inscriu si eu pe lista doritorilor.
Amalia says
Buna ! Am si eu o intrebare : merge si cu blat facut din biscuiti si in loc de zmeura cu dulceata de zmeura ? Multumesc anticipat!
Paula Gafitescu says
Cu siguranta. Un blat gen cel de cheesecake, iar dulceata de zmeura sa nu fie foarte lichida. O zi frumoasa!