Mai aveam putin caramel in frigider, si m-am gandit ca trebuie facut ceva cu el, nu doar mancat pur si simplu, sau uns pe paine :)) Aveam si provizii serioase de ciocolata alba, nu stiu exact pentru ce le-am facut, dar cine s-ar fi uitat la mine in debara ar fi zis: maaaama…asta numai ciocolata alba mananca :))) Normal ca nu puteam sa las o astfel de impresie (desi nu cred ca era aveam nimic de pierdut cu asta) asa ca i-am venit de hac ciocolatei cu super tortul cu afine, si cu aceasta prajiturica ciocolatoasa si carameloasa.
Blat
60 gr unt moale
80 gr zahar brun
150 gr cioco alba
50 ml smantana
1 lingura lapte
75 gr faina
1 lingurita rasa cu praf de copt
2 oua mari
1/2 lingurita esenta de vanilie
Crema
200 gr ย frisca liuchida
200 gr cioco alba
50 gr unt
100 gr nuci
4 linguri zahar
caramel dupa preferinta
Nimic greu la prajitura asta, poate parea mai complicata pentru ca sunt mai multi pasi in procesul de ‘facere’, dar nu e de speriat.
Pentru blat ar fi bine ca ingredientele sa fie la temperatura camerei. Se lucreaza mult mai usor asa, si sansele de a avea surprize neplacute sunt mici.
Untul il punem la topit pe foc mic, adaugam aharul si lasam pe foc pana cand acesta din urma este topit complet. Dam deoparte si lasam amestecul putin sa se racoreasca.
Faina o amestecam cu praful de copt. Ciocolata o rupem bucatele si o topim pe bain marie, sau microunde.
Adaugam ciocolata peste unt si omogenizam. Treptat adaugam cate un ou, amestecand bine dupa fiecare adaugare. Punem smantana si laptele, si din nou amestecam. Pentru amestecare este suficient un tel, nu are rost sa murdariti mixerul decat daca vreti neaparat ๐
La sfarsit incorporam faina cernuta, amestecand bine ca sa nu ramana cocoloase, apoi adaugam esenta de vanilie.
Pregatim o tava de dimensiuni 24/24 cm cu hartie de copt. Incalzim cuptorul la foc mic cca 140-150 de grade celsius. Turnam blatul pentru prajitura in tava si o coacem pentru aproximativ 40-45 de minute.
Cand e gata o scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca in tava.
Cat timp se raceste prajitura, ne apucam de crema…
Frisca o punem pe foc mic. Cand ajunge la punctul de fierbere adaugam ciocolata rupta bucatele si untul si amestecam bine, lasam la racit. Cand s-a racit suficient de bine punem vasul cu crema la congelator pentru jumatate de ora. Timp suficient ca sa ne apucam de nucile caramelizate.
Punem cele 4 linguri de zahar pe foc mic,si lasam sa se caramelizeze. Cand zaharul e topit complet adaugam si nuca apoi amestecam bine, astfel incat nucile sa fie complet acoperite.
Punem nucile pe o planseta, iar cand au ajuns la o temperatura suportabila mainii (nu va dura foarte mult, pentru ca zaharul caramelizat se solidifica foarte repede, iar temperatura scade la fel de repede) luam o punga curata mai groasa, punem nucile in ea si le sfarmam (aka lovim) cu ajutorul sucitorului. Acum e momentul sa va descatusati de toata tensiunea (daca nu aveti probleme, atunci pentru voi va fi o mica distractie).
Reteta de caramel o puteti lua deย aici, si ar fi bine ca el sa fie pregatit inainte de a va apuca de prajitura.
Buun, cred ca au trecut si cele 30 de minute alocate sederii cremei la congelator, si e momentul sa punem si mixerul in functiune. Pana la urma tot nu scapam de intrebuintarea lui.
Scoatem crema din congelator si incepem sa o mixam la viteza medie spre mare pana cand devine pufoasa si e suficient de intarita. Adaugam nucile caramelizate si cu ajutorul unei spatule le integram in crema cu miscari de jos in sus.
E momentul pentru asamblarea prajiturii. Insa nu e cine stie ce moment pentru ca asamblarea aproape ca se face singura ๐
Peste prajitura turnam crema si nivelam, o taiem cubulete si ornam cu caramel (din abundenta daca va place foarte dulce) .
Este o prajitura care iese destul de dulce, dar nici nu ar avea cum altfel doar are un as in maneca – aka caramelul. Dar este perfecta pentru zilele cand vrei sa-ti indulcesti viata cu ceva…caramelos si ciocolatos.
Enjoy!
Carol says
In fiecare zi ma surprinzi cu ce bunatati faci. Caramelul este foarte ispititor. Mi-ar place sa am si eu o bucatica din prajitura ta minunata.
mirela says
Super arata,,,yamiii!!!
pupp!
Buburuza Bubu says
Arata absolut delicios iar gustul e pe masura!!
Haplea says
Arata tare bine!!!Apetisanta prajitura!!!
Dorina says
Ce bunatate ai tu aici…
Antonina says
Arata intr-un mare fel !!
Sara & Miki says
Minunat arata, minunata prezentarea. Pup!
Adina says
Vreau 3 bucati din prajitura asta !:)
Andreea says
Terbil de bine arata! Vreau si eu o bucatica!
Adela Zilahi says
Arata minunata! Imi place farfurioara! Pupici!
Poliana says
Carol, multumesc pentru cuvintele frumoase, te poftesc la mine! Pup si o zi minunata!
Poliana says
Mirela, multumesc! Pupici
Poliana says
buuruza, ma bucur ca-ti place prajiturica mea! Pup
Poliana says
Haplea, multumesc!
Poliana says
Dorina, iti place? ;;) ๐ Pup
Poliana says
Antonina, multumesc!! Pup
Poliana says
Sara&Miki, multumesc frumos pentru aprecieri! Pupici
Poliana says
Adina, s-a facut…vii tu dupa ele? ๐
Poliana says
Andreea, ma bucur ca-ti place, si te astetp in vizita! ๐
Poliana says
Adela, multumesc, si mie imi place!
The Wandering Oltean says
Foarte bine arata.. delicata
bumi says
iar mi-ai facut pofta
Poliana says
Oltean, ma bucur ca-ti place!
Poliana says
Bumi, te servesc cu o portie?
Rocsy Ciobanu says
E genul de prajiturica ce nu te saturi de ea!
Rita Oarga says
Ce bine arata! Mor de pofta.
mandala says
Noroc ca e noapte si bucataria e inchisa:)))
Mihaela Velicu says
Arata foarte bine!
Daniela says
Dar in crema nu se spune nimic de unt . Cand se pune ?
Paula Gafitescu says
Buna Daniela, este precizat in reteta: “Frisca o punem pe foc mic. Cand ajunge la punctul de fierbere adaugam ciocolata rupta bucatele si untul si amestecam bine, lasam la racit.”.