Levantica – o adevarata provocare pentru mine! De ce? Pentru ca e pentru prima oara cand o folosesc in mancare, si chiar cu reticenta as putea spune. Cine m-a determinat? Din nou Catalina pentru provocarea lunii august Dulce Romanie, a carei gazda este. Cand am citit temele alese, prima mi se parea simpla, cea cu reteta care sa aminteasca de copilarie, si stiam exact ce o sa fac. La partea cu levantica, am stat mult pe ganduri, insa rasfoind o carte cu retete mi-a sarit in ochi un titlu care zicea asa: ‘Lavender Cheesecake’ si atunci am zis: gata, al meu esti.
Cu cheesecake-ul stiti si voi ca treaba nu este deloc complicata. Eu mi-am pregatit toate ingredientele din timp, cu 2 ore inainte sa ma apuc de treaba, le-am pus frumos pe masa de lucru si am trecut la treaba. Asadar pentru minunea asta colorata de cheesecake avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Baza
300 gr biscuiti integrali (de casa am folosit, si chiar o sa vin cu reteta in curand)
100 gr unt
50 gr nuca
1/2 lingurita scortisoara
Umplutura
400 gr crema de branza
200 gr ciocolata alba
500 gr branza de vaci
150 ml smantana
100 gr zahar
50 ml smantana
3 oua mari
2 linguri lavanda
2 linguri suc de lamaie
1 lingura esenta de vanilie – am pus sa fie 😛
colorant alimentar violet dupa plac 😀
Pentru baza macinam fin nuca, adaugam biscuitii si-i mai lasma putin la robot, pana cand sunt bine maruntiti.
Adaugam, scortisoara si untul topit si omogenizam. Daca mai este nevoie se mai pot adauga 1-2 linguri de lapte. Tapetam fundul unei tavi cu diametrul de 26 centimetri cu amestecul de biscuiti, apasam bine cu fundul unui pahar. De data aceasta am ales sa nu ridic si pe margini biscuitii decat foarte putin, ca sa fie mai vizibila culoarea mov a cheesecake-ului. Dam tava la rece pana pregatim umplutura.
Ciocolata alba o topim la bain marie, sau la microunde insa cu mare grija sa nu se arda – lucru des experimentat de mine cu ciocolata asta alba, care se pare ca e mai sensibila. Lasam ciocolata deoparte.
Branza de vaci o mixam cu 150 ml de smantana pana devine o crema (asta inseamna ca iar o sa va ajutati de blender). Lasam blenderul deoparte si trecem la mixer…Peste branza adaugam crema de branza gen Philadelphia si zaharul si mixam 2-3 minute, adaugam ciocolata alba si mai mixam pana la omogenizare.
Ouale le adaugam pe rand, si mixam cate un minut dupa fiecare. Punem si sucul de lamaie si esenta de vanilie si amestecam bine, apoi adaugam cele doua linguri de levantica. Daca nu va place gustul ei puteti sa renuntati la ea, sau sa puneti doar o lingura. Eu nu pot sa zic ca ma dau in vant dupa levantica, insa in cheesecake mi-a placut destul de mult, poate mi s-a parut cam puternic gustul, dar pentru asta stiu ca voi reduce cantitatea data viitoare, asa incat sa-i dau doar o aroma mai deosebita. Asta tine doar de preferinta. Multi dintre cei care au gustat din acest cheesecake au spus ca e chiar buna levantica in mancare, si nu se asteptau deloc sa fie asa. Deci puneti dupa cum va place.
Pentru colorare eu am vrut sa experimentez mai intai, si de aceea am pastrat 50 ml de smantana. Am folosit colorant alimentar praf pentru prima data in viata :P, si aveam emotii ca nu prea stiam cu ce sa mananca. Asa ca am amestecat putin praf in smantana, am vazut ca se coloreaza frumos, m-am inseninat…si am inglobat smantana in restul compozitiei, apoi am adaugat colorant cat sa obtin culoarea ce o doream…si gata!!!
Dupa ce am incalzit cuptorul la 160 de grade, turnam umplutura peste baza de biscuiti si o dam la cuptor pentru o ora. Eu in ultimul sfert de ora am redus temperatura la 150 ca sa nu crape la suprafata. Si totul a fost bine.
Si cu aceata reteta am spart gheata si in ceea ce priveste levantica si colorantul alimentar (de care oricum n-as vrea sa abuzez, dar uneori da produsului un farmec aparte). De placut, mi-a placut combinatia, insa asa cum am spus mai sus, nu m-a dat pe spate, dar nici nu o voi evita, chiar sunt curioasa de retete noi cu levantica…si abia astept sa vad parada retetelor pe luna aceasta!
Enjoy!
Nicol says
Ce culoare frumoasa are! O minunatie aromata!
diamond says
nu am incercat nimik pana acum cu aceasta aroma! nu am gasit lavanda decat la plic pt parfum /decor. ori nu am cautat eu bine! 😀 daca gasesc fac o incercare 😀
Gabriela says
Arata tare bine! Inca nu am folosit lavanda. Abia acum mi-am comandat de la “Pastai de vanilie”. Am ratat provocarea Dulce Romanie pe luna august.
Angelica says
Superb totul…de la dulcele asta cu o culoare minunata pan’ la poze!
Felicitari din tot sulfetul!
Pupic:-)
Delicious Flavours says
Imi place foarte mult culoarea, este fina si delicata! Felicitari, pupici!
coco says
minunat , eu doar am facut un zahar parfumat cu lavanda pe care il folosesc in diverse preparate !
alinutzika says
arata minunat!
Simona says
Ce culoare minunata are!! Despre gust, doar tu ne poti spune!
Pupici
Poliana says
Nicol, ma bucur mult ca-ti place!! pupici
Poliana says
Diamond, eu am luat levantica de pe site-ul http://www.pastaidevanilie.ro, au o gramada de rpoduse faine acolo
Poliana says
Gabriela, are un gust destul de delicat, dar poate fi si puternic daca exageram cu dozarea. Mie mi-a placut! Lasa ca pentru luna asta ingredientul e destul de cunoscut
Poliana says
Angelica, multumesc frumos pentru cuvintele frumoase, esti o scumpica!! Eu ce sa mai zic de ale tale!! Pupici
Poliana says
Angela, multumesc frumos! Pupici
Poliana says
Coco, pai asa ceva ar trebui sa fac si eu! Buna idee!
Poliana says
Alinutza, ma bucur ca-ti place! Pup
Poliana says
Simo, multumesc!! Are un gust interesant, dar bun in acelasi timp. Daca la prima inghititura ti se pare ciudat, treptat te obisnuiesti cu aroma de levantica…si chiar ajunge sa-ti placa. Multi au laudat acest cheesecake, si asta m-a bucurat! Pupici