Nici nu stiu bine cum sa incep postarea de azi. E greu sa-ti alegi cuvintele cand ai avea atatea de spus, cand atatea ganduri pline de emotie te incearca in astfel de momente. Puiul meu drag (strumful meu) a implinit ieri 2 anisori!! Maaaama ce de ani!!!! Nu sunt multi, dar sunt ani plini de semnificatie, plini de schimbari, de evolutii surprinzatoare si de momente de neuitat. Eu nici nu-mi dau seama cum a trecut timpul, cum a zburat pe langa noi, si m-am trezit langa mine cu un flacau demn de toata dragostea mea!
Zambetul lui a fost de-ajuns pentru multumirea mea! |
Sa nu radeti de neindemanarea mea :)))) |
Blat
8 oua
8 linguri zahar
5 linguri nuca
4 linguri cacao
2 linguri amidon
3 linguri ulei
1 +1/2 plicuri praf de copt
Mousse de iaurt cu crema de whisky si struguri
300 gr branza de vaci + 100 ml smantana
1 lingurita esenta de vanilie
2 linguri crema de whisky
300 ml iaurt
200 ml smantana pt frisca + 1 lingurita zahar vanilat
15 gr gelatina
150 gr zahar pudra
200 gr boabe de struguri
200gr dulceata de struguri
Decor
200 grame ciocolata alba + 200 ml smantana pt frisca
200 ml smantana pt frisca + 1 lingurita zahar vanilat
struguri
colorant alimentar galben si verde
Tortul acesta l-am facut pe parcursul a doua zile, nu pentru ca am avut chiar atat de mult de lucru la el, ci pentru ca era necesar sa astept ca unele ‘componente’ ale lui sa ajunga la o temperatura optima pentru utilizare.
Prima data am facut blatul:
– ouale (la temperatura camerei) se separa;
– albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul treptat si se mixeaza pana cand obtinerm o bezea de toata frumusetea;
– galbenusurile le frecam cu uleiul si le incorporam usor in albusuri;
– nuca o amestecam cu amidonul si cacaoa, apoi le incorporam pe toate usor in compozitia cu oua, amestecam inceeet cu o spatula pana la omogenizarea completa;
– punem 2/3 din compozitie intr-o tava unsa si tapetata cu diametrul de 28 cm, si dam la cuptor pentru 25 de minute;
– restul de 1/3 din compozitie eu l-am copt separat pentru inca un nivel de tort timp de 20 de minute, asta ca sa-mi fac viata mai usoara la partea de taiat a blatului.
Puteti sa coaceti toata compozitia odata, si apoi sa o taiati in 3 parti (dar eu m-am speriat de treaba asta), sau puteti sa coaceti fiecare strat pe rand (dar mie mi s-a parut ca ia cam mult timp)…sau alegeti calea de mijloc ca si mine :))
Urmatorul pas este crema pentru decor:
– 200 ml smantana pentru frisca punem pe foc mic;
– cand frisca este incalzita suficient de bine adaugam ciocolata alba si amestecam pana cand ciocolata este topita complet;
– dam la rece pana a doua zi;
– a dous zi batem bat cei 200 ml de frisca ramasi cu o lingurita de zahar vanilat;
– crema din ziua precedenta o mixam bine pana se intareste si se deschide la culoare, adaugam si un intaritor de frisca daca e cazul, apoi adaugam frisca batuta separat amestecand usor cu miscari de sus in jos;
– in 2 linguri de crema punem putin colorant verde, la fel procedam si cu colorantul galben;
A doua zi am trecut la umplutura, asamblare si ornare, si pentru asta trebuie sa procedam in felul urmator:
– punem gelatina la hidratat in cateva linguri de apa rece, eu am folosit foi de gelatina;
– iaurtul il incalzim bine la foc mic, avand grija sa nu fiarba;
– dupa 10 minute de hidratat scoatem gelatina din apa si o adaugam in iaurtul fierbinte apoi amestecam bine de tot, lasam la racit;
– mixam branza de vaci cu smantana pana devine o crema, pentru asta am folosit blenderul;
– adaugam zaharul pudra – nu faceti ca mine si puneti zahar normal ca o sa va ia ceva timp pana se topeste complet 😛 – si mixam 2-3 minute;
– adaugam esenta de vanilie si crema de whisky apoi omogenizam;
– punem iartul peste crema de branza si mixam bine, dam la rece;
– frisca o batem bat cu o lingurita de zahar vanilat apoi o incorporam usor in crema de branza si iaurt;
Pentru asamblare taiem blatul cel mare in doua parti egale. In tava in care am copt tortul punem o foaie de blat, intindem dulceata de struguri si jumatate din mousse-ul de iaurt, punem o alta foaie de blat peste care adaugam mousse-ul ramas amestecat usor cu boabele de struguri. Acoperim cu blatul copt separat si dam la rece pentru cel putin o ora pentru a se intari mousse-ul.
Scoatem tortul din frigider si-l ornam cu crema de frisca si ciocolata, dupa preferinta si inspiratie. Eu n-am avut prea multa :)) si nici timp la dispozitie, dar macar a fost apreciata incercarea mea de a face un fluturas.
Nici pozele in care am surpins tortul in totalitate nu sunt grozave, motivul este acelasi…musafirii bateau la usa, iar eu nici nu apucasem sa aranjez masa pentru ei…bad, bad :D. Deci daca vreti sa veniti in vizita la mine, va trebui sa stiti din start ca o sa va pun la treaba :))
Tortul?? Delicios, am ales o combinatie noua pentru mine, dar rezultatul nu m-a dezamagit, si nici pe musafiri, si cu asta cred ca mi-am mai spalat din pacate…
La multi ani pui drag!
Enjoy!!
Adela Zilahi says
OOoo suntetit tare dragalasi si scumpi! Sa cresti mare puiut mic, esti superbb! Iar mami, sa sti ca tortul este superb si cred ca delicios, asadar nu conteaza cum l-ai ornat daca ai avut cel mai frumos zambet! Sunteti o familie frumoasa!! Pupici!
Simona says
La Multi Ani baietelului tau mare si frumos!!
Tortul este superb… iar gustul cred ca-i minunat!! Imi place si mie combinatia, deci trebuie sa-l incerc!
Pup
Mitinita says
La multi ani puiului tau!sa va aduca multe bucurii si sa aiba parte de noroc in viata.Ai acolo o sectiune demna de vitrina cofetariilor.
DiaMar bucataria galbena says
La multi ani puiutului tau drag.Sa creasca mare si sa fie sanatos.Pupici!
diamond says
La multi ani sa-ti traiasca baietu! mamico, iti dai in petic cu torturile astea 😀
Ramona Alina says
La multi ani! mã servesc si eu din ortuletu vostru delicios:)
Delicious Flavours says
La Multi Ani fericiti si sanatosi puiului tau frumos!
Sectiunea este perfecta, felicitari! Pupici
Top Cuisine avec Lavi says
Sa-ti traiasca puiul! Tortuletul arata minunat!
Cristina says
La multi ani puiului mic si scump! Sa fie sanatos si sa aiba noroc!
Laura Nechita says
Paula, transmit din nou urari de bine, de sanatate si de bucurii, puiului vostru si voua! te inteleg perfect cand spui ca nu sunt multi ani, dar sunt plini de transformari, de etape superbe, de fascinatia unui pitic care face viata superba.
Cat despre tort….ce sa spun…??
vezi?
vezi?
vezi cum salivez??? cred ca asta spune totul :))
va imbratisez pe toti cu mult,mult,mult drag !
Nicol says
La multi ani puiutului! E un frumusel si tare scumpic, tare frumoasa familie ai!
coco says
la multi si frumosi ani
profitati cat mai mult…trec asa repedeee…nu stii cand…puiul meu face 27 in decembrie …sunt bulversata de cate ori ma gandesc la asta !
Gabriela says
Ce baietel scump! La multi ani si numai bine va doresc! Tortul trebuie sa fie foarte gustos! Cum sa rad de fluturasul tau? Pune-ma pe mine sa desenez unul, sa vezi atunci ras!!! Al tau chiar seamana. Cred ca nici cu creionul nu as putea sa desenez unul! De retinut reteta.
strumfa bucatareste says
La multi ani baietelului, tortul arata bine si gustul cred ca e cu mult peste avand in vedere ingredientele.
FLORY says
La multi ani sanatosi strumfului,e un scump!Imi place mult reteta tortului,cred ca a fost foarte bun!Pupici
Corina Ureche says
La multi ani strumficiului!!!!
Adnia says
la multi ani printisorului…sa creasca mare si voinic, iar voi sa va bucurati mereu alaturi de el!
Ancuta says
La multi ani puiutului! Sa creasca sanatos si ascultator!
Iar tortul: excelent! Imi place foarte mult sectiunea si oricum tot ce face mami este cel mai bun, pentru ca pune si suflet.
Pupici si un weekend frumos!
Timea says
Arata minunat! La multi ani puiului!
Poliana says
Va multumesc din suflet pentru toate urarile frumoase!!! ma bucur ca va place si tortul meu improvizat :p si va pup pe toate cu drag!!!
The Wandering Oltean says
La Multi Ani!!!
Sa fie sanatos si sa creasca mare si voinic!
Poliana says
Oltean, multumesc frumos, sa fie cum spui! 😉
liana says
La multi ani baietelului tau, e tare scump!
Maria says
La multi ani baietelului tau ! Sa creasca mare, sanatos si sa va aduca multe bucurii in viata !
Anonymous says
super super