Suntem din nou in post, perioada in care ar trebui sa fin mai atenti unii cu altii, mai atenti cu sufletul nostru, mai atenti fata de tot ce tine de latura spirituala. Stiu ca e greu cateodata, fiindca traim intr-o lume agitata cu tot felul de preocupari, dar din cand in cand eu cred ca putem sa ne oprim din agitatie si sa admiram lucrurile simple si frumoase, adica sa-i darium si sufletului timpul ce i se cuvine.
As fi putut spune mai multe, dar mai bine ma opresc aici, nu vreau sa devin foarte melancolica, cel putin nu mai mult decat sunt acum. Va invit cu drag sa incercati o reteta buna de post pentru voi si pentru cei dragi voua.
Aluat
280 gr faina
100 gr margarina
lapte soia rece in functie de cat cere aluatul
1 lingura zahar
1/2 lingurita sare
Umplutura
600 gr prune
200 gr afine
1 banana mare coapta
1/2 lingurita sare
1 lingura suc lamaie
80-100 gr zahar
1 lingurita esenta vanilie
2 linguri lapte soia
2 linguri amidon
Incepem cu aluatul care trebuie sa stea minim o ora la frigider.
Faina o cernem si in mijlocul ei punem margarina taiata cubulete, zaharul, sarea si incepem sa framantam cu degetele, vom obtine un sluat sfaramicios. Peste el turnam laptele treptat, nu am scris exact cantitatea pentru ca nu am masurat, dar undeva intre 50 si 100 de ml. Adaugam lapte pana cand obtinem un aluat omogen, nu foarte moale, dar elastic. Il acoperim cu folie alimentara si-l dam la rece.
Umplutura se face foarte rapid. Fructele le spalam bine, prunele le curatam de samburi, iar banana o lasam deoparte. Intr-un bol mare punem prunele rupte in jumatate si afinele. Peste fructe adaugam amidonul, zaharul, sarea, esenta de vanilie, sucul de lamaie si laptele de soia, apoi amestecam bine ca sa fie distribuite toate uniform. Lasam deoparte.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade.
Dupa ce aluatul s-a intarit destul de bine ne pregatim manutele pentru prepararea placintei.
Scoatem aluatul de la rece si-l impartim in doua parti, una mai mare pentru baza.
Intindem partea mai mare incercand sa-i dam o forma rotunda, putin mai mare decat diametrul vasului in care coacem placinta. Asezam aluatul frumos in tava, apoi turnam umplutura peste. Banana o taiem felii subtiri si o adaugam peste umplutura.
Restul de aluat il intindem intr-o foaie subtire si taiem fasii pe care le punem peste placinta.
Introducem tava cu placinta la cuptor. Timp de 15 minute lasam placinta la 200 de grade, dupa care micsoram focul la 175 si mai lasam asa pentru 35-40 de minute pana este rumenita deasupra.
O lasam putin sa se raceasca, dupa care putem sa dam atacul. De fapt nu, mai intai o pudram cu zahar ca sa fie mai frumusica, si apoi putem sa o servim fara nicio grija.
Eu n-am facut-o prea dulce, 80 de grame de zahar am pus, dar daca va place mai dulce, puteti sa puneti mai mult zahar.
Sa aveti pofta buna!
adnia says
vai, ce minunatie ai pregatit aici!care feliuta e a mea?
Gabriela says
Ce de fructe ai pus in ea! Arata foarte bine!
Carol says
Acesta da desert de post. Am la ce ma gandi toata ziua de acum Pup si multe bucurii.
DiaMar bucataria galbena says
O minunatie de placinta.Imi place.Pupici!
Cristina says
Minunata! Azi am cumparat si eu prune, dar nu am afine…
Laura Nechita says
Chiar ca o minunatie, excelenta cu aceste fructe. Si culoarea este superba:) te pup
Emily says
super combinatia iar tarta arata minunat!
pupicei
Haplea says
Wow ce bunatate de placinta!!!!
Poliana says
Adnia, ma bucur ca-ti place, te las sa alegi! 😉
Poliana says
Gabriela, da…nu m-am zgarcit deloc :))
Poliana says
Carol multumesc frumos, si ma bucur ca-ti place! Pup
Poliana says
MIhaela, ma bucur mult!! Pupicei
Poliana says
Cristina, faci fara tot buna trebuie sa fie 😉
Poliana says
Laura, multumesc pentru aprecieri! Pup
Poliana says
Emily, ma bucur tare mult ca-ti place Pupicei!
Poliana says
Haplea, multumesc frumos!
Monica says
aluatul e facut si pus in frigider de aseara ;). mai trebuie sa iau fructele. abia astept sa fie gata sa o gust .
Timea says
Vai de mine cat de bine arata! Ador tartele iar asta cred ca are un gust divin in combinatie cu fructele folosite. Pup
Corina Ureche says
sublim! ca intotdeauna …e o mare placere sa intru pe blogul tau!