Azi desert, un chec delicios mai exact! Cu afine, din nou afine, dar am facut o pasiune pentru ele in vara asta, si vazand ce bine se comporta la copt le folosesc totmai des in preparatele mele. Daca mai punem si la socoteala si multitudinea de beneficii pe care ni le ofera nu putem sa facem mofturi cand le consumam. Afinele ocupa un loc de frunte in topul fructelor terapeutice, si contin o parada de vitamine: A, E, F, PP si B1, B2. Daca nu v-am convins pana acum cu afinele, poate va convingeti incercand acest chec.
Cu checurile am avut eu multe experiente neplacute, de genul: a iesit prea copt, prea necopt, s-a lasat dupa ce l-am scos din tava…sau nu a crescut deloc. De data asta pot sa spun ca sunt mandra de mine si de reusita mea. Poate ca suna prostesc sa ma bucur asa pentru un chec :P, dare sa stiti ca pentru mine a fost o mare bucurie cand am vazut ce frumos s-a facut, iar dupa ce am si gustat din el, m-am indragostit pe loc!
Ingrediente pentru o forma de chec de 8.5/17.5cm
150 gr unt
150 gr zahar
3 oua mari
200 gr faina
1 lingurita praf copt
1/2 lingurita sare
50 ml iaurt
100 gr afine
100 gr merisoare uscate
fulgi de migdale
Procedeul de ‘facere’ al acestui chec este unul simplu, clasic, fara pasi care sa iasa din tipar.
Pregatim o tava de chec mai mica, de dimensiuni 8.5/17.5 cm, o ungem cu unt si tapetam cu faina, sau folosim bine cunoscuta hartie de copt. Preincalzim cuptorul la 170 de grade.
Untul moale, la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana devine pufos si aerat. Eu am rabdare maxim 10 minute pentru treaba asta, deoarece am mixer manual si trebuie sa stau langa el, singur nu se descurca defel 😛 Oricum va asigur ca este suficient, din cate am constatat eu.
Adaugam ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare adaugare.
Ingredientele uscate le amestecam separat intr-un bol. Cand spun ingrediente uscate ma refer la: faina, sare, praf de copt, pe care le cernem si apoi le amestecam bine cu un tel. Le incorporam in compozitia de unt cu oua, mixand usor la viteza mica, apoi adaugam iaurtul si omogenizam.
Adaugam afinele spalate si scurse bine de apa, apoi merisoarele si amestecam usor astfel incat fructele sa fie distribuite unifiorm in compozitie.
Turnam compozitia in tava de chec, presaram deasupra fulgi de migdale si dam la cuptor pentru 55-60 de minute, sau pana cand e bine crescut si rumenit pe deasupra.
Cand e gata scoatem tava din cuptor si mai lasam la racit 10-15 minute, dupa care il scoatem pe un gratar si asteptam momentul potrivit pentru a fi portionat in felii cat mai generoase 😛
A iesit extrem de pufos, ‘very soft’ cum ar spune americanii, cu un gust minunat. Cand m-am hotarat sa fac acest chec, m-am gandit sa fac ceva bun pentru puiutul meu, pentru ca el e inca prea mic sa-l bombardez cu chestii dintr-alea ciocolatoase de care-mi plac mie :D, dar n-a fost singurul care l-a degustat…oare de ce?
Aaa, daca tot ziceam de experientele nereusite, sa va spun cateva lucruri pe care le-am invatat eu.
Cand facem blaturi, checuri este foarte bine ca:
- ingredientele sa fie la temperatura camerei
- sa respectam cantitatea de praf de copt
- sa mixam bine untul cu zaharul si ouale sa le adaugam pe rand
- faina e bine sa fie cernuta inainte de a o adauga in compozitie
Simona says
Mama, ce bine arata!!! Super deliciu cu afinele si merisoarele alea..
Pupici
Adnia says
de mult n-am mai facut un chec, asa ca ar trebui sa remediez asta, imediat ce se mai racoreste afara!
Buburuza Bubu says
Super fain si gustos…. yuumy
Top Cuisine avec Lavi says
o nebunie! arata senzational! te astept la masa! vino si tu cu chec! :))
Cristina says
chiar arata bine!!! mi-ai facut pofta instant de un chec cu afine!
Danutza says
Delicios cu afine si arata foarte bine!!
Laura Nechita says
M-ai cucerit! in afara de faptul ca arata senzational, ingredientele m-au convins, mi s-a facut pofta. Iti voi imprumuta reteta 😉
Te-am pupacit
Mirela Goleanu says
Excelent checul tau !
Nicol says
Cat de bine arata! Foarte bun!
truedelights says
Arata tare bine! Parca ii si simt aroma!
Gabriela says
Ce bunatate de chec, arata ca la carte! “Gand la gand cu bucurie”, chiar ieri am preparat si eu o prajitura cu afine. Tare bune! Daca tot e vremea lor, sa profitam din plin!
Dorina says
Tare fain arata
Adela Zilahi says
Ador checurile in ori combinatie!! Arata super bine! Pup!
Carol says
Minunat! Ca de obicei. Ma bucur mult de tot ca te cunosc “virtual”. Weekend placut.
Poliana says
Simo, ma bucur tare mult ca-ti place, chiar a fost tare bun! pupici
Poliana says
Adnia, eu n-am treaba…pun checul la cuptor si dau fuga in alta camera 😛 Pup!
Poliana says
buburuza, multumesc! :*
Poliana says
Lavi, vin indata, pregateste masa! :))
Poliana says
Cristina, numai eu stiu ce pofta ma apuca cand intru la tine pe blog 😀 Pupicei
Poliana says
Danutza, ma bucur mult ca-ti place! 😉
Poliana says
laura, ma bucur ca-ti place, daca-l faci vreau sa vad si eu rezultatul! Pup
Poliana says
Mirela, multumesc!
Poliana says
truedelights, ma bucur ca-ti place!
Poliana says
Gabriela, bine zici, am vazut si prajiturica ta, esxcelenta!
Poliana says
Dorina, multumesc
Poliana says
Adela, ma bucur tare mult ca-ti place!
Poliana says
Carol, si eu ma bucur ca te cunosc, esti draguta ca intotdeauna. Weekend frumos si tie!
Poliana says
Nicol, multumesc frumos!
Monica says
ce pofta mi s-a facut! arata grozav
Poliana says
Monica, ma bucur mult ca-ti place!
Mihaela - mykyduta says
Sunt fan checuri, iar acum mi-ai facut pofta!!!!!!!
Imi place culoarea.
Pup
Raluca Balogh says
Vai da bine arata !si asta e pe ;lista!si inka foarte curand!imi plak chestile pufoase!ceea ce ma mir este ca afinele nu au patat ft mult checul..erau congelate sau proaspete?Pusi
Gabriela Gitoi says
super extra! imi place la nebunie, si ce galben si frumos a iesit! te puuup!