In timpul postului obisnuiesc sa fac tot felul de dulciuri, dar simt lipsa inghetatei. Asa ca ieri ma tot gandeam cum as putea sa fac si o inghetata de post. Aveam la dispozitia lapte de cocos, soia si banane (vazusem eu pe mai multe bloguri inghetata de banane) si trebuia sa gasesc si ceva ce ar lega compozitia. Intr-un final am gasit si solutia, asa ca pot sa va prezint azi o inghetata delicioasa de post, dar nu asa simpla, ci acompaniata de o rulada de biscuiti – aka ‘salam’ – delicioasa.
Ingrediente salam de biscuiti
280 gr biscuiti
120 ml apa
70 gr margarina
2 linguri zahar
50 gr rahat
50 gr merisoare uscate
50 gr nuci
2 linguri nuca de cocos
3 linguri cacao
1 lingurita zahar vanilat
1 lingurita esenta de rom
nuca de cocos pt presarat
Cu salamul de biscuiti treaba e simpla, stiti voi. Mie imi place sa pun de toate in el, asa incat am adaugat si rahat, nuca si merisoare uscate (acestea tin cu succes locul stafidelor, eu le prefer pentru ca sunt putin mai acrisoare) Puteti sa eliminati ce nu va place din lista de ingrediente, insa sa aveti grija la cantitatea de lichid, s-ar putea sa nu fie nevoie de tot.
Merisoarele le punem la macerat in putina apa, si le lasam asa cel putin jumatate de ora.
Biscuitii ii rupem cu mana, nu foarte marunt, ii punem intr-un castron. Adaugam rahatul taiat bucatele, merisoarele si nuca maruntita, apoi nuca de cocos si le amestecam bine.
Punem apa cu zaharul si zaharul vanilat pe foc, cand e bine incalzita adaugam si margarina si amestecam bine pana cand e topita complet. Adaugam cacaoa si esenta de rom.
Turnam compozitia lichida peste amestecul de biscuiti si ‘framantam’ putin pana ajungem la o compozitie legata. Eu nu aloc mult timp acestui pas pentru ca imi place sa simt bucati mai mari de biscuiti.
Pregatim o folie alimentara, punem amestecul de biscuiti, ii dam o forma de sul, presaram cocos pe deasupra, si-l introducem la frigider pentru cel putin doua ore.
4 banane mari coapte
200 ml lapte de cocos
100 ml lapte de soia
3 lingurite amidon
1 lingura miere
Laptele de cocos si cel de soia il punem pe foc, adaugam lingura de miere si lasam putin la incalzit. Amidonul il punem intr-un castron mic, peste el punem 2 linguri de lapte caldut si amestecam bine pana la omogenizare. Turnam compozitia peste laptele ramas, punem din nou pe foc (mic) si lasam sa fiarba putin pana se ingroasa. Dam deoparte compozitia si o lasam la racit. Cand a ajuns la temperatura camerei putem sa ne apucam de banane.
Bananele le punem in blender si le facem pasta. Peste ele turnam compozitia de lapte cu amidon si amestecam usor cu telul. Turnam amestecul intr-un vas si dam la congelator. Din jumatate in jumatate de ora scoatem vasul si amestecam pentru a sparge acele de gheata. Repetam aceasta operatiune de 3-4 ori.
Cand inghetata e intarita suficient putem sa portionam dupa preferinta rulada de biscuiti, iar peste ea punem un glob de inghetata. E o combinatie delicioasa, o multitudine de arome te invaluie la fiecare inghititura!
Initial am vrut sa fac doar inghetata, dar pentru ca am primit cerinte de salam de biscuiti, nu am putut sa refuz…iar in final vedeti si voi, a iesit o bunatate.
Sunt convinsa ca acest desert se poate face si in varianta normala si ar fi extrem de delicios, dar va las pe voi sa incercati si poate imi spuneti cum a iesit.
Enjoy!
Adela Zilahi says
Hmmmm ce bnatate aici!!! Super idee! Imi place inghetata iar salamul de biscuiti la nebunie! Cred ca este o combinatie reusita!! Pupici!
DiaMar bucataria galbena says
Super,super bun.Mai ales ca este si cu inghetata.Pup!
FLORY says
Imi place tare mult ce-ai combinat tu aici,cu siguranta a fost delicios!Pupici!
Buburuza Bubu says
Mmmmmm ce bunatate ai facut!!!!Iubesc laptele de cocos!hugs
catkitchen says
O grozavie de bunatati aici la tine !!! 😉 Super combinatie !!!
Cristina says
Yammy, ce deliciu!
Delicious Flavours says
O idee delicioasa 😉
Weekend placut, pupici!
mirela says
Nu m-as fi gandit sa servesc salamul cu inghetata,delicios,yamiiii,,,,,,,pup!!
Laura Nechita says
Si de post, si gustos, si aratos, si …pofticios :))) te-am pupacit
Simona says
Inghetata ca inghetata, dar de salamul de biscuiti mi-ai facut o pofta…
Pupici
Poliana says
Adela, multumesc!! A fost o combinatie reusita, un desert prea bun pentru post 😛 Pupici
Poliana says
Mihaela, eram sigura ca tu preferi inghetata! Pup
Poliana says
Flory, ma bucur ca-ti place. A fost o combinatie delicioasa, o simfonie de arome care mai de care 😛 Pup
Poliana says
Buburuza, multumesc frumos! Si mie imi place, il folosesc deseori in deserturi! :*
Poliana says
Magda, multumesc frumos!! A fost tare buna intr-adevar! Pup
Poliana says
Cristina, multumesc! Pup
Poliana says
Angela, ma bucur ca-ti place. Weekend placut si tie!
Poliana says
Mirela, si pentru mine a fost prima incercare de genul asta…dar a fost un deliciu! Pup
Poliana says
Laura, multumesc frumos!! Pupici
Poliana says
Simo, si mie imi era tare dor, de aia l-am si facut 😉 Pup