Saratelele sunt cele mai potrivite aperitive cand se anunta musafiri, merg bine langa o bere dar si langa un pahar de vin! Se fac usor, sunt aspectuoase dar si mult mai delicioase decat cele din magazin.
Asa se face ca zilele trecute am avut musafiri, iar eu i-am asteptat cu o portie generoasa de saratele. Reteta nu stiu daca e originala sau nu, cert este ca am ajuns la ea dupa mai multe incercari. Si tot aceste incercari m-au facut sa renunt la o parte din cantitatea de unt si sa o inlocuiesc cu smantana, preferata de mine in multe cazuri, mai ales daca e smantana grasa de tara!
Ingrediente
250 gr cascaval
300 gr faina
100 gr unt
100 gr smantana de bivolita (nu neaparat, dar sa fie grasa)
1 lingurita sare
1 galbenus pentru uns
susan, mac sau chimen pentru presarat
Faina se cerne si se amesteca cu untul rece pana obtinem un aluat sfaramicios. Adaugam cascavalul dat pe razatoarea mica, sarea si smantana, apoi omogenizam. Formam o bila pe care o invelim in folie alimentara si dam la rece pentru minim o ora. Ati vazut reteta de saratele cu cascaval mai simpla ca asta?
In acest timp putem sa facem ce vrem, lasam imaginatia sa-si faca de cap.
Cred ca aluatul se poate lasa la rece si peste noapte, nu vad ce rau s-ar putea intampla.Pregatim o tava, preferabil mare cu hartie de copt ( mie mi-au iesit 2 tavi mari de saratele), iar cuptorul il incalzim la 180 grade.
Intindem jumatate de aluat intr-o foaie de aproximativ 1cm grosime, o ungem cu galbenus de ou si presaram deasupra putina sare, chimen, mac sau susan, dupa bunul plac. Eu am ales susanul si chimenul, preferatele noastre cand vine vorba de saratele.
Taiem saratelele, le aranjam frumos in tava si le dam la cuptor pentru 20 de minute, sau pana cand sunt suficient de rumenite. Le scoatem pe un gratar la racit, si astepta sa se raceasca, asta daca putem :))
Se tin intr-un recipient inchis, la temperatura camerei, si sunt foarte bune a doua zi dupa ce au fost facute. Asta nu inseamna ca n-aveti voie sa va atingeti de ele cand le faceti :P, Β insa eu asa le prefer.
Sa aveti pofta!
Buburuza Bubu says
Arata grozav de bine!!!!hugs
Simona says
Aoleuuu ce bunatati!!! Cum sa refuz asa ceva?
Pup
Laura Nechita says
Astea sunt super bestiale, se lipesc de degete si nici nu iti dai seama cand ai papat…pe toate :)) Super faine ti-au iesit π
zi frumoasa,Paula!
Alice says
finaly…mai vad si eu una lata bune saratelel…mor dupa ele….
gata te-am bagat si in blogroll…ca de nush cind ma chinui sa actualizez pe acolo.. stau tare rpost cu timpul…pffffffffff
Cristina says
Daca ai sti cat de mult imi plac…
Adnia says
vaaaaaaaaaaai, ador saratelele acestea, iar tu imi faci in ciuda acum, ca n-am niciuo secunda libera…si n-am nici cuptor, deocamdata!
Corina Ureche says
mmmm, sarateleeee. ce bine arata!! ai folosit ou de casa? sunt tare faine si galbene
Poliana says
Corina, dada, eu mereu incerc sa folosesc oua de casa, au alta culoare, stii tu! Pupici π
Ana says
Arata BESTIAL! Cred ca sunt super delicioase, am salvat reteta si o voi face cat de curand
Top Cuisine avec Lavi says
cat de bine ti-au iesit! fur reteta! ti-au crescut foarte bine!
Poliana says
Buburuza, multumesc :*
Poliana says
Simo, ma bucur ca-ti plac!! Pupici
Poliana says
Laura draga, ma bucur mult ca-ti plac! Mare dreptate ai, se duc tare repede si nici nu-ti dai seama cum π Pupici
Poliana says
Alice draga, multumesc frumos! Si eu stau prost cu timpul, la cate as vrea sa fac si ce putine reusesc…dar macar am reusit-o cu saratelele astea, ca de mult asteapta saracele sa fie facute :))
Poliana says
Cristina…si mie imi plac, le-as face mai des, numai timp sa am! Pup
Poliana says
Adnia, pai acum stiu…si data viitoare te chem la o portie, sau poate reusesti sa faci tu, vezi ce faci cu cuptorul ala! Pup
Poliana says
Ana, ma bucur tare mult ca-ti plac, sa-mi dai de stire sa vad si eu cum ti-au iesit!!
Poliana says
Lavi, multumesc frumos!! pup
Any says
Arata bine de tot si cred ca se duc repede! Pe curand!
Anonymous says
buna..frumoase retete pe aici..am si eu o intrebare..cand zici ca amesteci cu untul rece te referi la unt in forma lui normala sau topit inainte si folosit dupa ce s-a racit?:-)multumesc!
Paula Gafitescu says
Anonim, untul trebuie amestecat/framantat rece in forma lui initiala cu ajutorul degetelor. Se va obtine un aluat nisipos, sfaramicios…nu compact. O seara frumoasa!
mika says
Super delicioase…le-am gatit astazi.
Roxana says
Buna seara,
Se poate tine aluatul la frigider si peste noapte?! Multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Roxana. Sigur, aluatul se poate tine la frigider si peste noapte. A doua zi il scoti cu 10-15 minute inainte de a te apuca de lucru – asta pentru a-l putea intinde mai usor.
Lena says
+++++++ super