Mergand intr-o zi la piata, mare mi-a fost bucuria sa gasesc fructe de padure, asa ca am luat din toate (cate am gasit) cate putin, ca sa nu ramana nici macar o pofta satisfacuta. Aveam eu ceva planuri cu ele, nu foarte bine conturate, insa era clar ca vreau sa mananc pe saturate, iar cu ce ramane sa fac o prajiturica. Ce prajitura?? Imi trebuia ceva dulce clar cu cacao si cu mousse delicios de fructe. Pana la urma a iesit un tort :)), mai bine zis tortulet ca n-am vrut sa fac exces de nici un fel.
Ingrediente blat
3 oua
80 gr zahar
80 gr faina
15 gr cacao
un praf de sare
Ingrediente mousse de fructe de padure
150 gr fructe de padure
80 gr zahar
3 foi gelatina
200 ml smantana pentru frisca
100 ml smantana de gatit
Mousse frisca si caramel
3 galbenusuri
50 ml caramel
100 ml lapte
25 gr zahar
4 foi gelatina
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita esenta vanilie
Decor
50 gr caramel
25 gr ciocolata
1 lingura smantana
fructe de padure
Daa, stiu ca pare o treaba lunga aici, dar cred ca e doar o falsa impresie, l-am facut seara si mai era loc pentru inca o tura 😛 Incepem cu blatul, simplu de tot aka pandispan clasic, si facem asa:
– incingem cuptorul la 170 de grade,
– pregatim o tava cu diametrul de 14cm, o ungem cu unt si tapetam cu faina,
– mixam galbenusurile cu zaharul pana in dubleaza volumul iar zaharul e topit,
– faina o cernem impreuna cu cacaoa intr-un vas separat,
– albusurile le batem spuma taaaaare cu un praf de sare,
– faina o incorporam in galbenusuri mxand usor la viteza minima,
– adaugam albusurile spuma amestecand cu o spatula, usor de tot, cu miscari de sus in jos.
– introducem tava la cuptor si o lasam pentru 20 de minute, facem testul cu scobitoarea pentru siguranta.
Gata cu blatul, il lasam la racorit pe un gratar, apoi trecem repejor la crema. Care din ele, oricare, alegeti voi care va atrage mai repede. Haideti sa le luam pe rand…
Mousse de fructe de padure
Eu am avut 3 feluri de fructe de padure: afine, mure si merisoare, am pus cum s-a nimerit din fiecare.
– fructele de padure le punem pe foc (mic) impreuna cu zaharul si amestecam bine pand cand zaharul e complet topit, dar avem grija sa nu fiarba compozitia
– trecem fructele prin blender, apoi le punem la scurs in sita ca sa eliminam semintele,
– gelatina o punem la hidratat in 3 linguri apa rece,
– punem piureul de fructe inapoi pe foc, il incalzim bine, dar fara sa fiarba, oprim focul si adaugam gelatina si amestecam bine de tot, apoi dam la rece,
– smantana si smantana pentru frisca le mixam bine cu 1 lingurita de zahar vanilat, apoi le incorporam in piureul de fructe racit, lasam deoparte.
Mousse de frisca si caramel
Cred ca acesta se face mult mai usor, si vine ca o completare minunata la cel de fructe. Pentru el trebuie sa procedam in felul urmator:
– gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece,
– punem laptele pe foc impreuna cu caramelul, il incalzim bine, dar fara sa fiarba.
– galbenusurile le mixam bine cu zaharul, apoi incorporam usor laptele peste ele si dam compozitia pe foc pana se ingroasa putin,
– adaugam gelatina in crema si amestecam bine pentru a o distribui uniform, apoi dam la rece,
– smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita zahar vanilat, apoi o incorporam usor in crema racita, adaugam si esenta de vanilie si dam deoparte.
Urmeaza asamblarea, lucru firesc, dupa atata “truda” depusa inainte. Blatul de tort il taiem pe orizontala, iar o parte (baza) o punem inapoi in forma de tort. Punem intreaga crema de caramel peste blat si dam la rece.
Mousse-ul de fructe de padure il punem in alta forma detasabila de aceelasi dimensiuni. Daca nu aveti doua la fel, puteti sa folositi un inel detasabil, sau chiar tava in care ati copt tortul, dupa ce mousseul de caramel s-a intarit suficient.
Initial voiam sa foosesc ambele parti din blat, dar m-am razgandit, si cealalta jumatate am dat-o la congelator pentru ceva ce urmeaza in curand 😀
Cand s-au intarit ambele creme suficient de bine, putem sa finalizam tortul.
Acoperim mousse-ul de caramel cu fructe proaspete, deasupra punem mousse-ul de fructe de padure.
Pentru topping am pus intr-o craticioara pe foc caramelul (reteta pentru caramel o puteti lua de aici), ciocolata si smantana si am amestecat pana s-a omogenizat bine ‘glazura’ pe care am turnat-o apoi peste tort si am ornat cu fructe de padure.
A fost un tort delicat la maxim, pacat doar ca s-a terminat prea repede, desi l-am savurat cu fiecare ingititura noua…Cei care au avut ocazia sa guste din tort au ramas la fel de incantati ca mine, fara exagerari!
Enjoy!
Wow, cat de biiiine arata! Cred ca este super delicios!! Stiu ca e tarziu, dar am o poftaa :))
Pupici
:*
Fooooooarte,fooooooarte apetisant tortuletul tau.Tare as vrea si eu.Te pup!
ce culori, ce combinatii… cred ca e super racoros! si eu am fost ieri in piata si am luat fructe de padure ca nah, altfel nu se poate 😀
ce frumusel e!
minunat!
of…of..of..da-o naibii de cura :)))
Just perfect!Ce frumos arata fructele puse deasupra si in tort!
Minunat!!!!!!!
Puup
No asta da tort de vara aromat si racoros….vreau si eu o felie maaaare!!!
Arata extrem de apetisant!!
Unt tort exact pe gustul meuuu! Delicios!!
Un tort perfect pentru vara!
WOW!!!retinut reteta!
Danutza, niciodata nu e tarziu pentru un desert delicios :)) Ma bucur ca-ti place draga mea, pupici!
Mihaela-DiaMar, ma bucur mult ca-ti place! Pupici
Diamond, multumesc frumos!! normal, fara fructe…ce ne-am face noi? Pup
Ophelia, multumesc!
Adnis, multumesc! Pup
Coco :)) bine zici 😛
Gabriela, multumesc frumos! Ma bucur tare mult ca-ti place!
Mihaela, multumesc!! Pupicei
Timea draga, si mai mult daca vrei!! Ma bucur ca-ti place! Pup
Liana, ma bucur ca-ti place!
Adela, multumesc frumos! Pup
Cristina, asa este! Multumesc!
Paradis, multumesc!
Iarasi m-am zapacit , am dat de o multime de retete si nu stiu la care sa ma opresc prima data !!! Arata fantastic de bine !!! ;0
Magda, multumesc frumos!!! A fost si grozav de bun!
Te pup Poliana! Tortul tău delicios este sursa de inspiraţie pentru viitoarea mea prăjitură cu fructe.
Tortul asta ma face sa imi curga bale din gura :)))
Foarte frumos si cred ca e si foarte bun
Felicitari
Ce fain arata.Salivez!!
nu m-as opri din mancat la un astfel de tort!!!un mare LIKE!!!Sarbatori frumoase in continuare!!
caramelul l-ai facut tu sau l-ai cumparat? si de unde?
A.V. caramelul l-am facut in casa, am adaugat link si in reteta.
Poti sa-l iei de aici: http://enjoydessert.blogspot.ro/2012/07/inghetata-de-cirese-amare-si-caramel.html
Paula, tortul arata fantastic! ma pregatesc de prima zi onomastica a baietelului meu si trebuie sa-i fac un tort, asa ca am poposit pe la tine sa ma inspir! salivez si iar salivez, bune tare fructele de padure!
Te pupic!
Astazi vreau sa fac tortul si ma inrebam daca pentru o tava de 26 trebuie sa dublez cantitatile…sau aveti idee care ar fi gramajele exacte?
Mutumesc!
Buna Andreea! Da, gramajele trebuie dublate. Imi cer scuze ca raspund tarziu dar am avut la acces la internet in acest weekend. Sa-mi spui te rgo daca ti-a placut cum a iesit