Azi vin cu o painica delicioasa cu umplutura de branza, care e perfecta pentru pachetelul de la scoala sau de la serviciu, inlocuind cu succes sandwich-ul. Umplutura nu e batuta in cuie, se poate pune cam tot ce va face voua placere. Eu am renuntat la carne de data aceasta si am mers doar pe mana lactatelor, preferatele mele . Am folosit cas pentru ca asa ceva am avut in casa, insa poate fi si branza/cascaval/telemea etc.
Ca sa va spun un secret…imi place painea dar…doar dimineata 😛 Micul meu dejun e musai sa aiba o felie de paine cu ceva (combinatii sunt destule) si o cana cu lapte. Daca imi lipsesc lucrurile astea doua, parca ceva nu e bine. Cu asta se intelege si ca eu nu consum cereale cu lapte…nu-mi plac si gata!!! Ok, si ca sa revenim la subiect va spun ca am facut painica asta impletita cu care m-am delectat cateva dimineti bune.
500 gr faina
1 lingura zahar
2 linguri ulei
o lingurita sare
13 gr drojdie proaspata
280-300 ml apa calduta
Umplutura
300 gr cas de oaie
1 gogosar
1/2 leg marar combinat cu patrunjel
1 lingurita oregano
sare si piper dupa gust
Aluatul il puteti face manual sau la masina de paine. Eu am ales sa-l fac manual ca sa ajustez compozitia dupa cum ‘simt’ eu ca e bine. Voi sa-l faceti cum va este mai comod si mai la indemana;)
Faina o cernem intr-un castron mare. Apa o punem la incalzit, apoi adaugam zaharul si drojdia sfaramata si lasam 10 minute la odihnit. In mijlocul fainii facem o adancitura si adaugam apa cu drojdia, incepem sa framantam. Cadn aluatul a ajuns intr-o stare omogena adaugam si sarea, mai framantam 2-3 minute, apoi punem uleiul si framantam pana la incorporarea completa.
Am scris 280-300 ml de apa, pentru ca asta variaza in functie de tipul de faina. Eu am folosit 300 pentru ca faina a absorbit mai multa apa, si mie imi place sa fac aluaturile mai moi. Ideea este ca trebuie sa obtineti un aluat elastic, moale dar nelipicios. In functie de asta mai puteti voi adapta cantitatile de faina sau apa.
Pentru umplutura nu trebuie decat sa taiem gogosarul cubulete, mararul si patrunjelul il tocam marunt, apoi amestecam cu casul razuit pe razatoarea cu gauri mari, cu o lingurita de oregano, si cu sare si piper dupa gust. Atata tot!
Dupa ce aluatul a dospit il impartim in doua bucati egale – eu am facut doua painici mai mici, puteti sa faceti si una mare. Luam o bucata de aluat, ii dam o forma dreptunghiulara, si o impartim in 3 parti egale facand o adancitura fina in aluat cu ajutorul cutitului…atentie, nu trebuie taiata!!! In partea din mijloc punem umplutura, apoi celelalte parti le impartim in fasii subtiri de aproximativ 2-3 cm. Incepem sa aducem cate o fasie de aluat peste umplutura, continuam cu alta fasie din partea cealalta, si tot asa alternam pana terminam toate fasiile.
Rezultatul trebuie sa fie cam ca in imagine.
Procedam la fel si cu cealalta bucata, punem cela doua paini intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu galbenus de ou si le mai lasam jumatate de ora la dospit.
Incalzim cuptorul la 200 de grade, introducem painile la in cuptor si le lasam la copt pentru 25-30 de minute. Daca vedeti ca se rumenesc prea tare, mai reduceti focul la sfarsit.
Cam asta a fost povestea painii impletite. Sa aveti pofta!
Fuat Gencal says
Çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.
Saygılar..
Rocsy Ciobanu says
Senzationala!
coco says
chiar m-ai dat pe spate , sigur vreau !!!
Adina says
Bunaciune curata!:)
mirela says
nici eu nu mananc cereale cu lapte,,,nu-mi plac.
painica de asta am facut si ,dar de muuulta vreme,,,,,mersi ca mi-ai amintit de ea,,,trebuie sa iau retetele sa vad ce am mai facut si ne-a placut.
arata super!!!!!
mirela says
Poliana,am o mare rugaminte,,,,,te rog frumos daca vrei sa-i scrii lui Gabriela(kitchen open 24h/day)din partea mea, ca nu pot sa-i scriu mesaje din cauza literelor care apar la sfarsitul mesajelor si oricat de corecte le scriu tot nu-mi trimite mesajul,poate o sa vrea sa le elimine.
Multumesc din suflet.puppp!!
FLORY says
Arata super si cred ca e un deliciu!Pupici
Rita Oarga says
Foarte dragute painicile astea. Numai bune de dus la serviciu. Ii bagi in boala pe toti!
Sara & Miki says
Ce-mi place… asa bine arata… Pup!
Daniela says
Ce albe si frumoase sint… Fug sa iau o sticla cu vin alb si vin la tine in vizita… Pupici !
Cristina says
cat de bine arata!!!!
Gabriela says
Frumoasa si gustoasa painica ta! Imi plac aluaturile impletite!
Poli, multumesc frumos ca mi-ai spus despre setarea aceea de la comentarii. Habar n-aveam ca este activata! Nici mie nu-mi place sa recunosc literele acelea! Am rezolvat.
Dorina says
Faina idee , am sa fac si eu pentru pachetelul micutei mele
Paula Gafitescu says
Fuat, teşekkürler!
Paula Gafitescu says
Rocsi, ma bucur ca-ti place!! Pup
Paula Gafitescu says
Coco :)) cred ca ma bucur si pentru asta
Paula Gafitescu says
Adina, multumesc :*
Paula Gafitescu says
Mirela, ma bucur ca-ti place. Asa si eu, mereu incercand sa fac c3eva nou uit de cele vechi care mi-au placut Pupici
Am transmis mesajul Gabrielei 😉
Paula Gafitescu says
Flory, ma bucur ca-ti place! Pup
Paula Gafitescu says
Rita, cam asa este :)) Ma bucur ca-ti plac! :*
Paula Gafitescu says
Sara, multumesc! Pupici
Paula Gafitescu says
Daniela, abia astept sa vii. Cu sau fara sticla 😉 Pup
Paula Gafitescu says
Cristina, multumesc :*
Paula Gafitescu says
Gani, n-ai de ce…nici eu nu stiam ca o aveam , pana ce am mai umblat eu pe la setari O zi frumoasa!! pUP
Paula Gafitescu says
Dorina, ma bucur ca-ti place! Pup
DiaMar bucataria galbena says
Fac deseori paine din aceasta cu diferite umpluturi.Este grozava.
Pupici!
Claudia Mic says
Paula draga, painica ta e grozava, ar merge cu succes si ca aperitiv.
Paula Gafitescu says
Diamar, asa este…de curand am descoperit-o si eu
Paula Gafitescu says
Claudia, ma bucur ca-ti place. Da, merge cam la orice