Trebuie sa recunosc ca-mi plac aluaturile dulci, si desi nu am postat multe retete din categoria aceasta, imi place sa le fac mai ales cand urmeaza sa ne pornim la drum. Am eu o reteta pe care o folosesc des si azi v-o prezint si voua, seamana putin cu cea de la cozonac, dar e putin altfel….mai simplificata asa ca pentru aluaturile rapide. Ideea de baza insa ramane, si anume nu folosesc unt. Nu stiu de ce dar nu-mi place sa folosesc unt la aluaturi, si il inlocuiesc cu smantana. Mi se pare ca iese aluatul mai pufos in varianta asta, poate e doar o parere, dar asa imi place mie.
Aluat
600 gr faina
2 oua
80 gr smantana
250 ml lapte
50 gr zahar
1 lingurita sare
13 gr drojdie proaspata
Umplutura
250 gr nuca
50 gr cacao
80 gr zahar
50 gr unt
1 lingurita zahar vanilat
Procedeul e simpu, din nou :). Incalzim putin laptele pe foc mic, dizolvam zaharul si drojdia, apoi il lasam sa se odihneasca 10 minute.
Faina o cernem iar in milocul ei facem o gropita. Ouale le batem usor cu furculita apoi adaugam smantana – aveti grija sa folositi ingrediente la temperatura camerei. Daca sunt reci de la frigider incalziti-le usor pe foc.
Punem laptele si drojdia in mijlocul fainii, in gropita facuta, turnam si amestecul de oua si smantana si incepem sa framantam. Adaugam sarea si continuam framantarea pana obtinem un aluat elastic, omogen, moale dar nelipicios. Dupa caz mai adaugam faina sau lapte. Lasam la dospit pentru o ora la loc caldut ferit de curenti.
Pentru umplutura macinam nuca fin adaugam cacaoa, zaharul si zaharul vanilat si amestecam. Scoatem 50 grame de unt de la rece si-l lasam la temperatura camerei.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il punem pe masa infainata, il intindem intr-o foaie dreptunghiulara nu foarte subtire, cca 0.5-0.7cm. Untul moale il intindem uniform pe suprafata aluatului, apoi presaram nuca uniform si apasam usor cu mainile. Rulam cu grija si cat mai strans. Cu o ata taiem spirale groase de 4cm, le asezam in tava pe hartie de copt, le ungem cu galbenus si le mai lasam la dospit pentru 30 de minute.
Incalzim cuptorul la 180 de grade si le coacem pentru 25-30 de minute pana cand se rumenesc frumos.
Dupa ce le-am scos din cuptor le-am insiropat cu un sirop facut din 250 ml apa, 50 gr zahar si 1 lingurita esenta de rom. Au fost delicioase!!! Mi-a placut mult ca s-au pastrat moi si pufoase mai multe zile…asta pentru ca au iesit muuulte!!!
Enjoy!!
Micky Apostu says
Arata delicios! Interesanta ideea cu smantana in loc de unt. Am sa incerc si eu.
Delicious Flavours says
Arata intr-un mare fel, felicitari!
Ai dreptate cu smantana, asa m-a invatat si pe mine
Weekend placut, pupici!
Buburuza Bubu says
WooW cat de bine arata!!!Trebuie sa le fac si eu!Hugs
Cristina says
cat de bine arata! Cred ca ma mut la tine cateva zile! Week-end placut!
Adnia says
eu le cunosc sub numele de cuib de viespi!
Sara & Miki says
Arata minunat, ti-au iesit tare bine. Pup!
Simona says
Vai ce mult imi plac melcisorii astia!!
Pup
Rocsy Ciobanu says
Cat de bune si ce mult imi plac!
Ramona Alina says
Sunt deliciosi cu multã cremã, mmm…
alinutzika says
mai ai? pls…
Irina says
Arata foarte bine, felicitari!
Mirela Goleanu says
Pufoase si delicioase !
The Wandering Oltean says
Pofta! Mare! Pe capul meu!
De revista au iesit
Alina Rhapsody says
Super! Sunt deliciosi!
maria mihalache says
ce frumase, ce gustoase…………place mult.
Laura Nechita says
un singur cuvant : minunate!!!
te pup cu drag!
Adela Zilahi says
Imi plac tare mult, sunt de o frumusete… delicioasaa :)))!! Pupic!!
Haplea says
Ce mult imi plac acesti melci!!!
Top Cuisine avec Lavi says
Arata senzational de bine! Sunt perfecti!
Adina says
Daaaa,sunt melcii pe care-i cumparam de la Patibar in drum spre scoala!:)
Super!
Maya says
Mmmmm, ce fain arata!
Angelica says
Sunt perfecte!!!!
Arata exceptional!
Te pup:-)
Poliana says
Va multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase si ma bucru ca v-au placut spiralele mele. Pupici tuturor!
Liana10 says
Imi plac maxim, sunt printre preferatii mei melcisorii astia deliciosi! :*
Mihaela Mihalache says
Trebuie sa incerc si eu reteta ta! Arata foarte bine !!! Pupici
Poliana says
Liana, ma bucur mult ca-ti plac! Pup
Poliana says
Mihaela, sunt usor de facut…dar extrem de deliciosi. Pupici
Gabriela Gitoi says
Vaai, arata ceva de “groaza”!:-), cred ca sunt dementiali!
Bogdan Alina says
imi ploua-n gura! si eu mi-am propus sa fac ceva asemanator pt provocare;pup!