Din nou tort si inca unul cu extrem de multa cicocolata. Motivul pentru care va aduc azi tort, este ca am ajuns la 100 de retete publicate, si trebuie sa ‘marchez’ cumva aceasta reusita. Nu este un eveniment, e doar o reusita de care ma bucur si sper sa ajung la cat mai multe.
Acest tort este extrem de ciocolatos, e visul oricarui pasionat de ciocolata…al meu a fost, l-am implinit, acum astept sa vina altul 😉 Daca e ‘Best Ever’ nu stiu…stiu doar ca e cel mai bun de pana acum. Si daa, va dau si voua reteta, poate va determina ispita sa-l incercati 😛
Ingrediente tort
135 gr faina
40 gr cacao
1 lingurita praf de copt
1 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita cafea instant
175 gr unt
160 gr zahar brun
3 oua
100 gr ciocolata topita
3 linguri lapte
1 lingurita zahar vanilat
100 gr merisoare + o lingura faina
Crema + decor
300 gr ciocolata neagra
300 ml smantana pt frisca
100 ml smantana de gatit
Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 30 min.
Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 30 min.
Pregatim ingredientele cu doua ore inainte de a ne apuca de treaba, acest lucru va face ca ingredientele sa aiba o temperatura asemanatoare in momentul folosirii.
Ciocolata o topim la bian marie impreuna cu o lingura de lapte, si o lasam deoparte. Untul il mixam cu zaharul pana devine ca o crema, adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare (aproximativ 1 minut pentru fiecare ou). Adaugam si ciocolata topita si mixam pana la omogenizare.
Separat cernem faina cu cacaoa, sarea, praful de copt si bicarbonatul. Adaugam si lingura de cafea instant (la cere se poate renunta daca nu va place) si amestecam toate ingredientele uscate cu un tel. Merisoare le spalam, le lasam la strecurat apoi le amestecam cu o lingura de faina.
Incorporam treptat ingredientele uscate in compozitia lichida mixand la viteza cea mai mica. Adaugam si cele 2 linguri de lapte ramase. Compozitia trebuie sa fie ca a unei smantani groase, daca vi se pare ca este prea subtire nu mai adaugati lapte, daca din contra e prea groasa puteti sa adaugati una-doua linguri de lapte in plus mixand usor dupa fiecare lingura. La sfarsit incorporam usor merisoarele in compozitie.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim 2 tavi identice pentru tort, daca se poate cu diametrul de 15-17cm. Tapetam fundul tavilor cu hartie de copt, si le ungem usor cu unt pe laterale apoi presaram cacao si scuturam ca sa eliminam excesul.
Impartim compozitia in mod egal in cele doua tavi si dam la cuptor pentru 30-35 de minute. Daca nu aveti doua tavi identitce puteti sa coaceti pe rand cele doua blaturi. Sa faceti un singur blat din toata compozitia nu e recomandat pentru ca s-ar putea sa ramana necopt la mijloc.
Dupa 30 de minute facem testul cu scobitoarea, daca iese curata inseamna ca blatul e gata, daca nu…le mai lasam 5 minute. Cand sunt gata, oprim cuptorul si le lasam acolo 5 minute cu usa intredeschisa, dupa care le scoatem si le transferam cu grija pe un gratar. Lasam blaturile deoparte, pana la racirea completa.
Intre timp ne putem apuca de crema…aici nu e prea mult de lucru. Topim pe foc mic frisca, smantana si ciocolata. Cand e fierbinte compozitia amestecam usor pentru omigenizare, apoi o dam deoparte. Lasam crema la rece peste noapte. Daca nu e timp de asa ceva atunci puteti da crema la congelator pentru jumatate de ora, dupa care treceti direct la asamblare.
Impartim crema in doua parti, o parte o vom folosi pentru umplere, cealata pentru ornare.Taiem fiecare blat in doua pe orizontala. Asezam un blat pe platou, punem 1/3 din crema pentru umplere, alt blat si 1/3 crema…si tot asa pana cand terminam blaturile. Crema pentru ornare o folosim ca sa imbracam tortul…dupa cum ne place. Eu am facut niste striatii subtiri cu ajutorul unei forme pentru ornat.
Va invit la tort!! Enjoy!
Si pentru ca este ‘Best Ever’ tort cu ciocolata, am sa particip cu el la provocarea Dulce Romanie octombrie 2012, gazduita luna acesta de Mihai Lambru, proiect ce a ajuns la editie aniversara.
Cristina says
Cred si eu ca e “Best ever” la cat de bine arata si cat e de ciocolatos.
Ancuta says
Ioooiiii, cum arata!!! E de vis!
Ioana says
Ciucalataaaaaaaaa! Straturi si straturi de ciucalata, e asa…. hmmmm…. decadent! 😛
Liana10 says
E mortal!! Crema de ciocolata imi sta pe retina, mooor dupa o felie!!
Daniela says
Ce de ciocolata… Mie sa-mi trimit vreo jumatate de tort, ca sigur virtual nu ingrasa… Delicios, tare-as vrea o feliuta acum in farfuria in fata calculatorului…
Daciana says
Waaaaw, must have it! Superb :).
La multi ani!
Monica says
arata fenomenal !!! si eu vreau…..
Rocsy Ciobanu says
Super super deliciu!Bravo!
Gabriela says
Ce de ciocolata!!! Vreau si eu! Daca ii puneai si o frunzulita vedre deasupra semana cu un tort de Craciun. Arata foarte bine!
Dorina says
Ciocolatoasa din mine lesina
Kyra says
Magnific!
Best ever, ever, ever, ever, ……………..
Muah!
Just me says
Forte apetisantttt:)))
Adela Zilahi says
Hmmm, yumyum, ciocolata, preferata!! Arata de vis!!! Vreau sa vad multe, multe reteta delicioase, sa ai spor in continuare!! Pupici !
mandala says
WAW ! E tare cicolatos si tare frumos !
Ile says
La cât mai multe rețete frumoase și gustoase! Ai un blog tare frumos! Felicitări!
Danutza says
Wow, super ciocolatos!! Mult spor la retete
Cristina says
Nu-i asa ca e pentru mine??? Senzational, super ciocolatos, asa cum imi place mie!! Daca vrei iti dau o feliuta la schimb din tortul pe care il postez pe la amiaza. Pup!
Alina Vicu says
Ai zis ciocolata?! Aici e de mine, vreau si eu macar o feliuta si e grozav ca are merisoare proaspete :d eu nu gasesc decat in stare deshidratata!
Felicitari si la cat mai multe postari minunate!
Lia says
Arata exceptional si e foarte “pofticios ” .
Desi suna a cliseu ,nu pot sa spun decat ca am inghitit in sec .
Delicious Flavours says
In primul rand felicitari pentru nr frumos de retete si la cat mai multe!
Ador ganache-ul, iar reteta de blat este deosebita, cu siguranta am s-o incerc si eu. Merisoare proaspete nu stiu dc voi gasi, dar gasesc eu alta alternativa 😛
Weekend frumos, pupici!
mirela says
Imi place cum l-ai ornat,,asa ca vin si eu la o feliuta,,,macar!!!pupp!!
GelaDumi says
Nici nu stiu de ce sa sa ma mai mir mai intai:de blogul tau care imi place mult, pentru care te felicit si caruia ii doresc viata lunga, dulce-aromata si gustoasa cat cuprinde!:)
sau de ciocolatosul acesta gatit simplu,foarte pe gustul meu si din care as manca o feliuta fara sa stau pe ganduri!
Bravo pentru tot!
Dohotariu-Avram Alina says
Ce tort mare și frumos, plin de ciocolată! La cât mai multe rețete frumoase!
Timea says
Un tort absolut perfect. La cat mai multe retete deliciase!
truedelights says
Multa ciocolata, multe etaje… visul oricarui iubitor de ceva bun!
DiaMar bucataria galbena says
Unde-i ciocolata,hop si eu.O ador.
Pupici!
FLORY says
La cat mai multe retete!
Tortul e de vis,arata fantastic!Pupici
Paula Gafitescu says
Va multumesc din suflet tuturor pentru cuvintele frumoase! Am cate o feliuta de tort pentru toata lumea, ca asa se cade sa cinstim evenimentul Pupicei si imbratisari cu drag!
Mihaela Mihalache says
Te cred ca este cel mai bun Pupici
Anonymous says
Arata demential tortul, as vrea sa il fac si eu insa mi se pare atat de mic in forma de 18 cm, pt o forma de tort de 26 ar tb sa dublez cantitatile?
Paula Gafitescu says
Anonim, stiu ca pare putin 18cm, dar tortul e inalt, si dintr-al meu au iesit cam 12 portii. Depinde pentru cate persoane vrei sa-l faci. Daca alegi o tava de 26 cm, atunci da…trebuie dublate cantitatile. Mult spor!
Mihaela-Maria says
tineti-ma ca lesin … ce-i aici, nebunie. Acum trebuie sa iti spun ca ti-am descoperit blogul de curand si imi placeeee tot mai ales torturile, sunt de vis.Arata fenomenal trebuie incercat.
Alexandra Mihai says
Buna ziua. In legatura cu crema am o intrebare: de ce nu mi s-a intarit crema astfel incat sa imi montez tortul cu straturi groase de ciocolata la fel ca dumneavoastra? Crema mea a ramas moale, lichida, asemenea unei smantani asta dupa ce a stat o noapte intreaga la frigider. O zi frumoasa.
Paula Gafitescu says
Buna Alexandra, imi pare tare rau ca nu s-a intarit crema. Ar putea fi cateva cauze:
– ciocolata nu a avut un procent mare de cacao, trebuie sa aiba peste 60% si sa fie de calitate
– smantana nu a fost suficient de grasa, ar trebui sa aiba peste 30% grasime
– crema nu trebuie sa fiarba, doar trebuie incalzita si omogenizata
Sper sa-ti fie de folos indicatiile mele.