Imi place sa fac aluaturi sarate, cred ca in ultima vrema am facut mult mai multe decat cele dulci. Si mereu caut combinatii noi, cu legume fel de fel, dar neaparat cu lactate. Acum am incercat ardeiul, asta e o maaare minune, pentru ca pana anul trecut nu-l suportam in mancare. Mereu strambam din nas cand ma intersectam cu el in bucatarie :)) Dar se pare ca am inceput sa ne imprietenim, si colaborarea merge struna 😉
Â
Tarta
200 gr faina integrala
80 gr unt rece
1 ou
un praf de sare
4-6 linguri apa foarte rece
Â
Umplutura
2 ardei rosii medii
200 gr rosii cheryy
200 gr cas de oaie/cascaval
2 oua
100 gr branza de vaci
100 ml smantana
100 ml lapte
sare
piper
busuioc proaspat
2 catei de usturoi
Â
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40-45 min.
Â
Pentru aluatul de tarta am ales sa pun faina integrala, unt mai putin decat in reteta normala…si asta ca fie putin mai usor si mai dietetic.
Â
Faina o cernem impreuna cu sarea intr-un castron, iar in mijloc facem o adancitura. Untul taiat cubulete mici si oul le punem in gropita din faina si incepem sa framantam cu varful degetelor, usor si fara graba, si mai ales cu multa rabdare, pentru ca este nevoie. Cand aluatul este aproape omogen, pentru ca nu are cum sa fie mai mult de atat in aceasta faza, incepem sa adaugam apa lingura cu lingura, framantand usor (ca sa nu solicitam prea mult untul) dupa fiecare adaugare. Cand aluatul este moale dar nelipicios ne oprim si nu mai adaugam apa. Punem aluatul la rece pentru jumatate de ora.Â
Â
Ungem cu unt o tava normala de tarta, si apoi trecem repede la umplutura. Spalam toate legumele. Ardeii ii taiem in fasii subtiri si nu prea lungi, rosiile le lasam intregi. Casul de oaie (asta am avut eu dar merge si cascaval) se da pe razatoarea cu gauri mari. Busuiocul se toaca marunt, la fel si usturoiul.
Â
Intr-un vas incapator se bat usor ouale impreuna cu sare si piper dupa gust. Se adauga branza de vaci maruntita cu furculita, apoi smantana, laptele si casul de oaie razuit. Se amesteca bine si se mai potriveste de sare daca este cazul. La urma se adauga busuiocul si usturoiul.
Â
Cuptorul il preincalzim la 180 de grade. Scoatem aluatul din frigider si il punem pe masa de lucru. Intindem o foaie subtire, rotunda, cu diametrul mai mare cu 10cm decat cel al tavii unde urmeaza sa coacem tarta. Punem usor aluatul in tava, lasand sa curga marginile pa laterale, si-l intepam cu furculita din loc in loc. Peste aluat punem ardeiul si rosiile, incercand sa le distribuim uniform. Turnam peste legume amestecul de oua si lactate. Marginile tartei le urcam usor deasupra umpluturii, asa incat sa obtinem o forma rustica, nearanjata…gen galetta.
Â
Introducem tarta la cuptor si o lasam la foc mediu pentru 40-45 de minute, sau pana cand capata o culoare frumoasa deasupra. O lasam putin la racorit, apoi o portionam dupa preferinta si servim cu pofta!
Any says
Frumos tare!
Imi plac tartele sarate la maxim, mai ales pentru multitudinea de retete care se pot face, combinatii, etc, iar tu demonstrezi acest lucru folosind cu succes, as zice, faina integrala!
coco says
sunt sigura ca este nemaipomenita !
Cristina says
Sunt sigura ca e un deliciu. Ador tartele sarate. Si imi plac la nebunie pozele. Eu nu prea am talent si nu-mi ies prea bine pozele.
mandala says
waw ce bine arata!!!
catkitchen says
Eu ador ardeiul in preparate , insa doar pe el crud , nu-l pot papa deloc !! :(( Mor dupa tartele astea sarate !! <3
Kyra says
Perfecta!
dian@ says
super tarta!!!
Adina says
Ce pozuca minunata si ce tarta…:)
Pupici!
Irina (Bucataria Irinei) says
Arata minunat! O prezentare de nota 10+
Simona says
O tarta buna rauuu! Si niste poze de nota 20!!!
Mihaela Mihalache says
arata foarte bine, felicitari ca te-ai imprietenit cu ardeiul Pupici
kalua says
O minunatie, trebuie neaparat s-o fac si eu!
Buburuza Bubu says
O tarta de nota 10!Felicitari!Hugs
maria mihalache says
Ador tartele sarate………..sunt binevenite oricand.
Minunat arata!
Pup!
Haplea says
Arata extraordinar de bine!!!
Sara & Miki says
Te imbie la o portie. Pup!
Kadia Yusupova says
Imi plac tare mult tartele astea sarate, mai ales cu o mica salata verde langa este un pranz de vis.
Paula Gafitescu says
Va multumesc frumos tuturor! Va servesc cu drag cu o felie de tarta 😉 O zi frumoasa!
Anonymous says
Nu stiu ce imi place mai mult: produsul in sine sau fotografiile?? Ambele arata minunat! Felicitari!
Vreau sa fac si eu o tarta asemanatoare dar am o nelamurire: ce diametru avea tava in care ai facut-o? Eu nu am decat o tava cu diametrul de 28 cm si ma tem sa nu fie prea mare.. Multumesc!
Paula Gafitescu says
Anonim, multumesc frumos!!! Chiar acum am masurat si tava mea are 25cm diametru. Daca o faci dupa cantitatile date de mine s-ar putea sa fie putin mai subtire, daca asta ar fi o problema, atunci va trebui sa le maresti putin, dar nu cu mult
Sisters'Kitchen says
Minunata!
Diana (DisturbinglyDelicious) says
Si eu sunt innebunita dupa tartele sarate si inventez o gramada ;). A ta arata fantastic de bine. Felicitari!