Ca sa-mi exprim bucuria ca azi e vineri, si ca vine weekendul…yuhuuu!! …am decis sa va aduc un tort ca sa va rasfat putin. E un tort simplu de facut dar extrem de delicios…cu blat pufos de cacao, aromat cu cafea si scortisoara, si o crema fina de frisca si ciocolata alba plus un strop de savoare . Marturisesc ca in ultima vreme m-am pus pe facut torturi…mi se par taaare aspectuoase pentru un desert ce poate fi simplu dar si complicat.
Reteta de azi nu este una complicata, pentru ca de multe ori sunt in lipsa de timp si din dorinta de a face ceva bun, rapid si dulce…caut retete care sa nu ma solicite prea mult. Normal ca sunt si exceptii de la regula…insa azi mergem pe mana regulei, da?
Timp de preparare: 40 min Timp de coacere: 25-30 min
Blat
100 gr unt
200 gr zahar
3 oua mari
50 ml lapte
175 gr faina
50 gr cacao
1 plic praf de copt
1/2 lingurita sare
6 lg cafea fierbinte
1/2 lingurita scortisoara
Crema
100 gr ciocolata alba
200 gr smantana pentru frisca
1 lingura cafea tare
1 lingurita esenta de vanilie
Ingredientele pentru tort ar fi bine sa fie pregatite cu aproximativ doua ore inainte de a ne apuca de treaba, asta o sa mai elimine din riscurile unei nereusite. Daca totusi nu aveti timp sa le pregatiti dinainte, atunci incalziti cuptorul la 50 de grade pentru 5 minute, si lasati acolo ouale si untul pana pregatiti restul ingredientelor.
Pregatim 2 tavi cu diametrul de 17cm – asa am avut eu – dar cred ca merge si pana la 20cm, doar ca nu va mai fi asa inalt tortul. Tapetam baza cu hartie de copt, ungem pe laterale cu putin unt si presaram cacao (tot pe laterale), avand grija sa fie distribuita uniform si sa nu ramana surplus. Cuptorul il preincalzim la 180 de grade
Untul moale se mixeaza cu zaharul pana devine ca o crema. Eu am mai spus, dar repet, nu mixez mai mult de 10 minute, pentru ca nu am rabdarea necesara, dar din experienta pot sa spun ca este suficient. Adaugam ouale pe rand si mixam cate un minut dupa fiecare adaugare.
Faina o amestecam cu cacaoa, praful de copt, sarea si scortisoara. Pregatim cafeaua, daca nu o avem deja facuta. Turnam jumatate din cantitatea de faina peste compozitia de unt si oua si mixam usor pana la incorporarea completa. Atentie sa nu ramana cocoloase! Turnam laptele si mixam usor, apoi restul de faina. La sfarsit punem si cele 6 linguri de cafea si omogenizam.
Impartim compozitia in cele doua tavi in mod egal pe cat posibil – eu am avut o tava cu fund detasabil si o oala 😛 – si introducem tavile la cuptor. Lasam timp de 25-30 de minute. La 25 de minute facem testul cu scobitoarea, daca iese curata e gata…daca nu, mai lasam cateva minute si facem din nou proba.
Lasam blaturile sa se raceasca in tava pentru 10 minute, apoi le transferam pe un gratar.
Pentru crema topim ciocolata cu 100ml de frisca la bain marie. Cand compozitia este omogena iar ciocolata topita punem deoparte vasul si adaugam esenta de vanilie. Lasam la racit, iar cand a ajuns la temperatura camerei o punem pentru jumatate de ora in congelator. Daca nu este graba cu tortul, atunci crema poate fi lasata si peste noapte, iar asamblarea va ramane pentru ziua urmatoare.
Restul de 100 ml de frisca ii mixam bine cu jumatate de lingurita de zahar vanilat. Scoatem crema din congelator si o mixam si pe dumneaiei bine de tot, apoi usor incorporam frisca batuta si lingura de cafea.
Acum ca le avem pe toate pregatite urmeaza sa ‘montam’ tortul. Punem un blat pe un platou, jumatate din crema, celelalt blat si apoi restul de crema. Deasupra presaram cacao cu scortisoara si servim cu mare pofta pentru ca este grozav de bun.
Enjoy!!
Pentru tortul asta de capuccino m-am hotarat sa-ti sparg usa!Da-mi adresa, te rog!
La ora asta raman cu pofta in cui! Arata super,imi place si cum l-ai umplut.
weekend placut ..pa!
Cat de frumos este… Numai bunatati faci.. :-*
Aromele dragi mie….foarte frumos tortul:)
Vreau si eu,,,ador scortisoara!!!!!pupp!!
asta da rasfat
arata grozav!
multumim de rasfat !
Delicios! Ma pregatesc sa vin in vizita!
Pupici
Foarte apetisant arata.Cine adora torturile de ciocolata nu cred ca ii rezista!
sunt sigura ca a fost un adevarat rasfat !
Excelent!
am avut si eu o perioada din asta in care ii venea sa fac nma torturi. Insa sotul meu nu prea mananca dulciuri, iar eu nu puteam manca tot :))) asadar am lasat-o mai moale. Insa apreciez intotdeauna un tort cu blat de cacao sau ciocolata, este superlativul tortului, dupa gusturile mele, evident. Si da-mi si mie adresa, ca vin cu Liana de mana
Mi-e pofta de ceva dulce… o feliuta de vreo jumatate de kg, arunca si la mine… Vai, ce fac eu, ca e tirziu si nu mai am timp sa fac nimic dulce… ma duc sa bag la ghiozdanel un patratel de ciucalata… Pupici !
Ce nebunie, ce deliciu!
Frumos si delicios, ca de obicei aici la tine!
Deci, cum sa iti spun, ma dai gata! Fineturi pentru obrazuri subtiri, ai? Ca sa imi faci ciuda ca nu pot gusta si eu putin. Draga mea, felicitari!
Minunat arata tortuletul si cred ca e un deliciu!!!Pupici!
Si uite asa murim cu totii aici langa monitor!Pupici!
Cum poate arataaa…
E grozava reteta asta si cu siguranta DELICIOASA!!! Hugs
vai ce bine arata feliuta aia!!!….e delicios tortul!!!
Am zis ca nu mai intru pe blogul tau, dar prea ma tentezi cu asa minunatii! O saptamana frumoasa! Pupici
Vin si eu la desert!
Dupa ce m-ai “innebunit” cu Triple Chocolate Toffifee Cheese Cake, acuma vii si ma omori direct cu acest tort 😀
Supeeerb draga mea!
Pupici
Liana, iti dau adresa…dar numai daca promiti ca nu spargi usa :)) Pup
Nicoleta ma bucur ca-ti place! Pupici
Simo draga, multumesc :*
Ramona, multumesc frumos! Pup
Mirela, ma bucur mult ca-ti place, si mie imi place sa folosesc scortisoara pentru un strop de aroma
Monica…meritam, nu? Pupici
Coco, sa va fie de bine!
Alina, te astept! Pup
Anonim, asa este…este tare bun! Multumesc de aprecieri!
Alinutzika, asta este! O zi frumoasa!
Alina, multumesc! Pup
Corina, la mine in casa toti suntem pasionati de dulciuri, bine…nu in sensul rau al cuvantului, dar ne place sa mancam, asa ca nu trebuie sa ma sacrific
Si da, si eu tot pe cele cu ciocolata le prefer 😉 Bine…va astept pe amandoua 😛
Daniela :)) in cazul asta arunc tot tortul, ca nu cred ca ajunge la un kg 😛 O zi frumoasa!
Rocsi, multumesc :*
Gabriela, multumesc frumos! Pupici
Kyra, nu nu…eu nu vreau sa fac in ciuda, eu vreau sa va ademenesc la mine acasa :)) Pup
Licuta, ma bucur mult ca-ti place. Pupici cu drag!
Diamar…nici chiar asa :)) O zi frumoasa! pup
Dorina draga …te pup!
Buburuza, ma bucur ca-ti place! Pup
Diana, ma bucur ca-ti place! pup
Nicol :)) eu sper ca nu te superi pe mine totusi
Pupici
Cristina, te astept!! Pup
Angi draga, intentia mea nu este nicidecum de a ‘innebuni’ lumea :)) Dar…ma bucur mult ca-ti place tortul 😉 Pupici
Arata senzational! Nu-l insiropezi deloc?
Lavi, multumesc! Nu-l insiropez pentru ca blatul are unt si nu e deloc uscat. Dar cred ca-l poti insiropa daca preferi balturile moi,moi.