Ca sa-mi exprim bucuria ca azi e vineri, si ca vine weekendul…yuhuuu!! …am decis sa va aduc un tort ca sa va rasfat putin. E un tort simplu de facut dar extrem de delicios…cu blat pufos de cacao, aromat cu cafea si scortisoara, si o crema fina de frisca si ciocolata alba plus un strop de savoare . Marturisesc ca in ultima vreme m-am pus pe facut torturi…mi se par taaare aspectuoase pentru un desert ce poate fi simplu dar si complicat.
Reteta de azi nu este una complicata, pentru ca de multe ori sunt in lipsa de timp si din dorinta de a face ceva bun, rapid si dulce…caut retete care sa nu ma solicite prea mult. Normal ca sunt si exceptii de la regula…insa azi mergem pe mana regulei, da?
Timp de preparare: 40 min Timp de coacere: 25-30 min
Blat
100 gr unt
200 gr zahar
3 oua mari
50 ml lapte
175 gr faina
50 gr cacao
1 plic praf de copt
1/2 lingurita sare
6 lg cafea fierbinte
1/2 lingurita scortisoara
Crema
100 gr ciocolata alba
200 gr smantana pentru frisca
1 lingura cafea tare
1 lingurita esenta de vanilie
Ingredientele pentru tort ar fi bine sa fie pregatite cu aproximativ doua ore inainte de a ne apuca de treaba, asta o sa mai elimine din riscurile unei nereusite. Daca totusi nu aveti timp sa le pregatiti dinainte, atunci incalziti cuptorul la 50 de grade pentru 5 minute, si lasati acolo ouale si untul pana pregatiti restul ingredientelor.
Pregatim 2 tavi cu diametrul de 17cm – asa am avut eu – dar cred ca merge si pana la 20cm, doar ca nu va mai fi asa inalt tortul. Tapetam baza cu hartie de copt, ungem pe laterale cu putin unt si presaram cacao (tot pe laterale), avand grija sa fie distribuita uniform si sa nu ramana surplus. Cuptorul il preincalzim la 180 de grade
Untul moale se mixeaza cu zaharul pana devine ca o crema. Eu am mai spus, dar repet, nu mixez mai mult de 10 minute, pentru ca nu am rabdarea necesara, dar din experienta pot sa spun ca este suficient. Adaugam ouale pe rand si mixam cate un minut dupa fiecare adaugare.
Faina o amestecam cu cacaoa, praful de copt, sarea si scortisoara. Pregatim cafeaua, daca nu o avem deja facuta. Turnam jumatate din cantitatea de faina peste compozitia de unt si oua si mixam usor pana la incorporarea completa. Atentie sa nu ramana cocoloase! Turnam laptele si mixam usor, apoi restul de faina. La sfarsit punem si cele 6 linguri de cafea si omogenizam.
Impartim compozitia in cele doua tavi in mod egal pe cat posibil – eu am avut o tava cu fund detasabil si o oala 😛 – si introducem tavile la cuptor. Lasam timp de 25-30 de minute. La 25 de minute facem testul cu scobitoarea, daca iese curata e gata…daca nu, mai lasam cateva minute si facem din nou proba.
Lasam blaturile sa se raceasca in tava pentru 10 minute, apoi le transferam pe un gratar.
Pentru crema topim ciocolata cu 100ml de frisca la bain marie. Cand compozitia este omogena iar ciocolata topita punem deoparte vasul si adaugam esenta de vanilie. Lasam la racit, iar cand a ajuns la temperatura camerei o punem pentru jumatate de ora in congelator. Daca nu este graba cu tortul, atunci crema poate fi lasata si peste noapte, iar asamblarea va ramane pentru ziua urmatoare.
Restul de 100 ml de frisca ii mixam bine cu jumatate de lingurita de zahar vanilat. Scoatem crema din congelator si o mixam si pe dumneaiei bine de tot, apoi usor incorporam frisca batuta si lingura de cafea.
Acum ca le avem pe toate pregatite urmeaza sa ‘montam’ tortul. Punem un blat pe un platou, jumatate din crema, celelalt blat si apoi restul de crema. Deasupra presaram cacao cu scortisoara si servim cu mare pofta pentru ca este grozav de bun.
Enjoy!!
Liana10 says
Pentru tortul asta de capuccino m-am hotarat sa-ti sparg usa!Da-mi adresa, te rog!
Nicoleta - Agenda di Nico says
La ora asta raman cu pofta in cui! Arata super,imi place si cum l-ai umplut.
weekend placut ..pa!
Simona says
Cat de frumos este… Numai bunatati faci.. :-*
Ramona Alina says
Aromele dragi mie….foarte frumos tortul:)
mirela says
Vreau si eu,,,ador scortisoara!!!!!pupp!!
Monica says
asta da rasfat arata grozav!
coco says
multumim de rasfat !
Alina Vicu says
Delicios! Ma pregatesc sa vin in vizita!
Pupici
Anonymous says
Foarte apetisant arata.Cine adora torturile de ciocolata nu cred ca ii rezista!
alinutzika says
sunt sigura ca a fost un adevarat rasfat !
Dohotariu-Avram Alina says
Excelent!
Corina Ureche says
am avut si eu o perioada din asta in care ii venea sa fac nma torturi. Insa sotul meu nu prea mananca dulciuri, iar eu nu puteam manca tot :))) asadar am lasat-o mai moale. Insa apreciez intotdeauna un tort cu blat de cacao sau ciocolata, este superlativul tortului, dupa gusturile mele, evident. Si da-mi si mie adresa, ca vin cu Liana de mana
Daniela says
Mi-e pofta de ceva dulce… o feliuta de vreo jumatate de kg, arunca si la mine… Vai, ce fac eu, ca e tirziu si nu mai am timp sa fac nimic dulce… ma duc sa bag la ghiozdanel un patratel de ciucalata… Pupici !
Rocsy Ciobanu says
Ce nebunie, ce deliciu!
Gabriela says
Frumos si delicios, ca de obicei aici la tine!
Kyra says
Deci, cum sa iti spun, ma dai gata! Fineturi pentru obrazuri subtiri, ai? Ca sa imi faci ciuda ca nu pot gusta si eu putin. Draga mea, felicitari!
Licuta Marin says
Minunat arata tortuletul si cred ca e un deliciu!!!Pupici!
DiaMar bucataria galbena says
Si uite asa murim cu totii aici langa monitor!Pupici!
Dorina says
Cum poate arataaa…
Buburuza Bubu says
E grozava reteta asta si cu siguranta DELICIOASA!!! Hugs
dian@ says
vai ce bine arata feliuta aia!!!….e delicios tortul!!!
Nicol says
Am zis ca nu mai intru pe blogul tau, dar prea ma tentezi cu asa minunatii! O saptamana frumoasa! Pupici
Cristina says
Vin si eu la desert!
Delicious Flavours says
Dupa ce m-ai “innebunit” cu Triple Chocolate Toffifee Cheese Cake, acuma vii si ma omori direct cu acest tort 😀
Supeeerb draga mea!
Pupici
Paula Gafitescu says
Liana, iti dau adresa…dar numai daca promiti ca nu spargi usa :)) Pup
Paula Gafitescu says
Nicoleta ma bucur ca-ti place! Pupici
Paula Gafitescu says
Simo draga, multumesc :*
Paula Gafitescu says
Ramona, multumesc frumos! Pup
Paula Gafitescu says
Mirela, ma bucur mult ca-ti place, si mie imi place sa folosesc scortisoara pentru un strop de aroma
Paula Gafitescu says
Monica…meritam, nu? Pupici
Paula Gafitescu says
Coco, sa va fie de bine!
Paula Gafitescu says
Alina, te astept! Pup
Paula Gafitescu says
Anonim, asa este…este tare bun! Multumesc de aprecieri!
Paula Gafitescu says
Alinutzika, asta este! O zi frumoasa!
Paula Gafitescu says
Alina, multumesc! Pup
Paula Gafitescu says
Corina, la mine in casa toti suntem pasionati de dulciuri, bine…nu in sensul rau al cuvantului, dar ne place sa mancam, asa ca nu trebuie sa ma sacrific Si da, si eu tot pe cele cu ciocolata le prefer 😉 Bine…va astept pe amandoua 😛
Paula Gafitescu says
Daniela :)) in cazul asta arunc tot tortul, ca nu cred ca ajunge la un kg 😛 O zi frumoasa!
Paula Gafitescu says
Rocsi, multumesc :*
Paula Gafitescu says
Gabriela, multumesc frumos! Pupici
Paula Gafitescu says
Kyra, nu nu…eu nu vreau sa fac in ciuda, eu vreau sa va ademenesc la mine acasa :)) Pup
Paula Gafitescu says
Licuta, ma bucur mult ca-ti place. Pupici cu drag!
Paula Gafitescu says
Diamar…nici chiar asa :)) O zi frumoasa! pup
Paula Gafitescu says
Dorina draga …te pup!
Paula Gafitescu says
Buburuza, ma bucur ca-ti place! Pup
Paula Gafitescu says
Diana, ma bucur ca-ti place! pup
Paula Gafitescu says
Nicol :)) eu sper ca nu te superi pe mine totusi Pupici
Paula Gafitescu says
Cristina, te astept!! Pup
Paula Gafitescu says
Angi draga, intentia mea nu este nicidecum de a ‘innebuni’ lumea :)) Dar…ma bucur mult ca-ti place tortul 😉 Pupici
Top Cuisine avec Lavi says
Arata senzational! Nu-l insiropezi deloc?
Paula Gafitescu says
Lavi, multumesc! Nu-l insiropez pentru ca blatul are unt si nu e deloc uscat. Dar cred ca-l poti insiropa daca preferi balturile moi,moi.