Eclere
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 40 min.
Punem pe foc apa impreuna cu untul si lasam sa dea in clocot, moment in care luam vasul de pe foc si adaugam toata faina odata si amestecam bine pana obtinem un aluat omogen, care se desprinde de pe marginile(fundul) vasului. Adaugam si sarea, apoi il lasam sa ajunga la temperatura camerei. Ouale le batem usor cu o furculita.
Cand aluatul s-a racorit suficient adaugam cate putin din compozitia de oua si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Procedam asa pana cand obtinem un aluat omogen si de consistenta unei creme (am incercat sa surprind in poza aspectul aluatului la final) Daca ouale sunt foarte mari s-ar putea sa nu trebuiasca adaugat chiar tot amestecul de oua.
Punem aluatul intr-un pos (preferabil cu varf rotund, dar eu n-am avut varf rotund suficient de mare, si am ales unul cu forme :P) si formam eclerele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Este bine sa lasam spatiu intre eclere pentru ca vor creste la coacere. Mie mi-au iesit in jur de 20 eclere mici, dar puteti sa le faceti si mai mari.
Preincalzim cuptorul la 220 de grade. Punem tava cu eclere pe treapta a 2-a de jos in sus, si le lasam la 220 de grade timp de 10 minute. Micsoram focul la 190 de grade si mai coacem eclerele pentru jumatate de ora. Este important ca ele sa fie bine rumenite peste tot, altfel vor ramane portiuni de aluat necopt cu gust neplacut.
Cat timp se coc eclerele putem sa facem crema de vanilie. Cele 3 galbenusuri le frecam cu amidonul. Laptele il punem pe foc impreuna cu zaharul si cu semintele pastaii de vanilie. Cand laptele s-a infierbantat bine si este aproape sa dea in clocot il luam de pe foc si punem 2 linguri de lapte peste galbenusuri amestecand energic. Trepat turnam tot laptele amestecand continuu, apoi punem amestecul pe foc, la flacara medie spre mare. Fierbem 2-3 minute pana se ingroasa, dupa care luam crema de pe foc. Acoperim cu folie alimentara si dam la rece.
Smantana pentru frisca o batem timp de un minut cu mixerul la viteza medie, adaugam si zaharul apoi continuam mixarea pana cand devine pufoasa.
Pentru glazura, topim pe foc mic ciocolata impreuna cu smantana. Cand amestecul este fierbinte omogenizam si dam la rece.
Taiem eclerele in doua, punem cate o lingurita(doua, depinde cum va place) de crema de vanilie la baza, acoperim cu un strat generos de frisca, apoi punem din nou capacul eclerului deasupra si glazuram cu ciocolata. Procedam la fel cu toate eclerele, dupa care putem sa servim cu multa pofta! Se pastreaza la frigider intr-un recipient inchis pentru 2-3 zile fara probleme. Trebuie doar ca voi sa rezistati tentatiei de a le manca pe toate odata 😀
Enjoy!
Cătău says
preferatele mele, arata deliciosssss
maria mihalache says
Si mie imi plac.
Seara minunata!
Dohotariu-Avram Alina says
Minunate!!!
DiaMar bucataria galbena says
Nu am facut de muuulta vreme, asa ca trebuie sa ma apuc de treaba.Arata super!Pup!
Bianca says
Le ador, dar pana acum nu am facut de frica ca o sa fie esesc. Imi aduc aminte ca la Turda la cofetaria Dana erau cele mai bune eclere , mari…de fiecare data cand aveam de mers in vizita(eu fiind din cluj) gandul imi fugea la ele si abia asteptam sa ma infulec cu ele:))
Kyra says
Perfecte!
Ce lingurita?
Unghiulita e mai practica, cind e sa le indesi in gura mai repede.
“Fara numar,
fara numar.”
😀
Delicious Flavours says
Printre preferatele mele, sunt usor de facut dar la fel de usor si de savurat!
Pupici
Buburuza Bubu says
Yuuumy!!!tare buna combinatia asta!!! hugs
Daniela says
Alea patru din prima poza sint ale mele, da ?! Delicioase, neaparat trebuie sa fac si eu ca sa savurez in liniste o tava intreaga… Pupici !!!
Alina Vicu says
Grozave! Si pe mine ma bate gandul sa fac, dar pana atunci fur de la tine unul!
Pup
Anca B. says
Wow, arata extraordinar de bine! M-am abonat gata, nu vreau sa mai pierd noutatile :)! O zi frumoasa!
johanna says
Ti-au iesit perfecte.Ador eclerele,daca mai sunt si cu ness si mai bine.Iau si eu unul de la tine, se poate?
O zi frumoasa sa ai.
Cristina says
Foarte reusite. Eclere am facut si eu azi, numai ca nu le-am mai pozat. Am deja pe blog.
Mihaela says
imi plac mult eclerele, iar cele facute de tine, arata de nota 10! mi-ai facut pofta.
Cristina says
Toti suntem fani eclere, iar baietii mei le adora pur si simplu pe cele cu vanilie!
stefy says
foarte frumoase…si sigur si delicioase…
FLORY says
Unul dintre deserturile mele preferate,le ador!Pupici
Licuta Marin says
Au iesit tare frumoase si desigur tare delicioase!!!Imi plac la nebunie eclerele!Pupici!
Ramona Alina says
Le adorãm, aratã super:)
Liana10 says
Io vreau si la pachet, sa stii!! 😉
Irina (Bucataria Irinei) says
Tu esti constienta cat rau poti sa imi faci de dimineata? Eu acum de unde mananc un ecler sa scap de pofta aceasta mare? Arata minunat si pentru ca le stiu si gustul nu pot sa spun decat VREAU SI EU MACAR UNUL!
Giorgia Cooking says
Eclerele cu vanilie sunt preferatele mele si nu le-am facut niciodata! Tie ti-au iesit super, sper sa reusesc si eu intr-o zi! Pupici
Andreea says
Arunca o minune d-asta de ecler si pe la mine, nu fi rea! 😛 Pup!
Simona says
Waw, cat de frumoase ti-au iesit… Fur si eu cateva… si mai ales reteta!! Pupici
Truedelights says
Tu! chiar ne faci sa salivam! :))) Azi sunt cam ocupata, dar parca vad ca ma apuc sa fac ecler :))
Haplea says
Ador eclerele!!!
Monica says
ador eclerele!!!
am salvat reteta pentru ca trebuie incercata
Dana says
Chiar nu am facut de ceva vreme! Ale tale sunt superbe.
Paula Gafitescu says
Mii de multimiri tuturor! S-ar cuveni sa va rasplatesc si cu cate un ecler, nu? Cu mare drag as face-o! Asa ca va astept la o cafeluta! Pupicei!
The Wandering Oltean says
Acum la eclere nu zic niciodata nu. Super preferate. Au iesit ca la carte!
Anonymous says
Minunat arata!Daca inlocuiesc untul cu ulei ar trebui cam 2 linguri ulei .Faina o adaugi imediat ce untul s-a topit ,sau trebuie sa fiarba? Si inca o intrebare-in clipa cand ai pus faina ,mai lasi compozitia pe foc putin,sau nu ?Te intreb pentru ca retetele care circula pe internet sunt diferite.Astept un raspuns.Multumesc frumos!
Paula Gafitescu says
Anonim, cu ulei sincer nu am incercat, dar aici: http://www.scribd.com/doc/52355532/Unitati-de-masura-pt-prajituri sunt explicate frumos unitatile de masura si echivalentul lor.
Faina o adaug dupa ce untul da in clocot, deci in momentul in care incepe sa fiarba. Tot atunci se ia vasul de pe foc si se amesteca, nu se mai tine pe foc. Sper ca au fost de folos raspunsurile mele O zi frumoasa!
Carol says
Ai doua maini dibace. Numai bunatati fac. Tare ma tenteaza sa le fac si eu. O zi minunata.