Prajiturim, prajiturim? Daaa…si nu oricum, ci in mod secret, pentru o provocare draguta pe care o astept cu interes si nerabdare in fiecare luna. Este vorba de provocarea Amei care luna aceasta mi-a soptit la ureche ca am de ales o reteta de pe un blog dragut, plin de retete delicioase si diverse – numai bune de pus la masa pentru ora Doi si un sfert.
Blogul Irinei mi-a placut de la prima vedere, si mai ales modul ei dragut si amuzant de a descrie fiecare reteta in parte. Mereu citesc cu placere retetele ei, si ii admir munca depusa. Pentru provocare eu am ales o reteta…de prajitura cu nuca. O prajitura delicioasa foc, cu nuca (asa cum imi place mie…multa, multa) cu gem acrisor de caise si o glazura dulce. Sa trecem asadar la treaba.
Aluat
50 gr untura
100 gr unt
100 gr zahar
1 ou
3 linguri smantana
400 gr faina
1 lingura plina cacao
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
1 lingurita esenta de rom
Crema
dulceata de caise 300 gr
250 gr nuca
150 gr zahar
4 albusuri
Glazura
4 galbenusuri
150 gr zahar pudra
bombonele colorate
Untura si untul sa fie la temperatura camerei, eventual putem sa le incalzim putin inainte de folosire, dar atentie sa nu le topim!
Mixam untul si untura cu zaharul pana devin spumoase, adaugam oul, esenta de rom si smantana apoi omogenizam. Faina o cernem impreuna cu sarea, praful de copt si cacaoa. Ingredientele uscate le adaugam treptat peste celelalte. Eu am renuntat la mixer si am amestecat cu mana, si a mers grozav de repede.
Impartim aluatul obtinut in doua parti egale. Pregatim o tava de copt de dimensiuni 25/35cm, o tapetam cu unt si faina. Intindem o foaie de aluat si o punem in tava. Cealalta jumatate o dam la rece (noroc cu pontul de la Irina).
Nucile la macinam fin. Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul in ploaie, cate o lingura pe rand si mixam bine pana obtinem o bezea bine legata. Lasam mixerul deoparte si adaugam nucile, amestecand cu ajutorul unei spatule cu miscari de jos in sus.
Peste foaia din tava intindem gemul de caise, se poate folosi si altfel de gem, dar eu l-am ales pe acesta fiind mai acrisor, si mai ales pentru ca imi place enorm in combinatia cu nuca. Peste gemul de caise punem albusurile cu nuca.
Intindem foaia numarul doi. Aici a fost partea mai delicata, pentru ca desi am reusit sa intind foaia cat de cat bine, nu am reusit sa o distribui chiar uniform in tava…si au ramas unele mici goluri pe margine. Dar dupa ce am adaugat si glazura nici ca ai fi putut observa ceva in neregula.
Dam prajitura la copt pentru 45-50 de minute la foc mediu (180 grade).
Cu 15 minute inainte de a fi gata prajitura ne apucam de glazura. Mixam bine galbenusurile cu zaharul pudra pana isi tripleaza volumul. Eu am folosit mixerul manual…adica mana si telul:))…asa ca am asudat putin, dar rezultatul a fost cel asteptat – de retinut este ca se poate si asa.
Scoatem prajitura din cuptor si peste ea intindem uniform glazura, si pe cat posibil ar trebui sa executam rapid operatiunea asta pentru ca glazura se intareste repede, prajitura fiind calda.
Cand este racita complet o portionam dupa preferinta si o putem orna cu orice avem la indemana. Eu am ales niste bombonele de zahar (nu sunt pietricele :P) si bucati de nuca.
Enjoy!
P.S. Eu am mai redus cantitatea de zahar, dar daca va place mai dulce puteti sa mai adaugati cate 50 de grame atat la albusuri cat si la glazura din galbenusuri.
P.S. Eu am mai redus cantitatea de zahar, dar daca va place mai dulce puteti sa mai adaugati cate 50 de grame atat la albusuri cat si la glazura din galbenusuri.
Buna, buna, buuunaaaa!
Delicioasă și aspectuoasă!
Ce bine arata si sunt sigura ca este si buna! Eu fac ceva asemanator doar blat de pandispan cu nuca si deasupra glazura cu galbenusuri.
salut…ciao!
la cafea as savura vreo doua patratele. bine trei!:D :*
Ce bine arata! Super prezentare.
Am aparut si eu cu cersitul la prima ora ;;) 😀 Foarte frumoasa a iesit!
Dacă porția este de trei mă bag și eu
Arată de milioane! Pupici
Minunat arata! Ma bucur ca ti-a placut, este intr-adevar foarte gustoasa si mie personal mi-a amintit de prajiturile din copilarie.
Multumesc!
Lumea doarme si tu publici prajiturici… Delicioasa si super frumoasa… Tare as minca vreo 3-4 patratele… Pupici si o zi minunata sa ai !
Daca e cu nuca vreau si eu! Tot ce este cu nuca imi place!
Minunat arata!
Propunere: sa se puna “pietricelele” ☺ pe glazura neintarita, altfel aluneca toata decoratia la mancat.
(Eu-s cu practicu’ ☺)
Nu mai gasesc untura pe nicaieri.Am cautat si in supermarketuri,degeaba.Lidl a avut intr-o perioada la vanzare dar acum cand imi trebuie,pustiu.
Imi place prajiturica asta;o salvez, ca de untura trebuie sa dau eu acum cand se apropie”porcariile”.:))
arata demential! as manca cateva bucatele :). imi sun sotul sa caute untura pt ca vreau neaparat sa o fac si eu.
Am si eu reteta,este super buna!!!!!pupp!!
Arata nemaipomenit prajiturica! Felicitari
questi quadrotti dolci sono una meraviglia da addentare, segno ubito la ricetta. Buon pomeriggio Daniela.
ok…ok…unde locuiesti?Nu de alta dar sa stiu in ce zona sa vin pentru concediu
Hugs
Arata de milioane:)!
Prajiturile cu gem de caise imi amintesc de copilarie, si daca e cu nuca, cu atat mai mult imi plac 😉 puup
Aspectul e de nota 10, iar gustul nu pot decat sa mi-l imaginez!
Ehhh… ce-mi faci tu mie.. Te iert doar daca-mi dai 2 bucati!! :))
Imi doresc sa o fac exact in momentul acesta, asa de mult imi place!
O combinatie absolut perfecta! Arata teribil de bine!
Pup cu drag!
Ce bunatate de prajitura!!
Excelenta! Imi plac toate ingredientele … (oare iti dai seama ca suntem in acelasi oras? daca mai ai praji, iti spun unde sunt … :)) )
Foarte bine arata si este si interesanta! Felicitari ptr prezentare, pupici!
Kyra, multumesc!! pup
Alina, multumesc!! Pup
Nicoleta, ma bucur ca-ti place! Sunt sigura ca si varianta ta este extrem de buna, doar imi place tot ce e cu nuca! Pupici
Diamond, te astept cu cafeaua
Pup
Cristina, multumesc mult! :*
Alina :))) Ma bucur mult ca-ti place! Nu e cazul de cersit, dau de bunavoie 😛 Pup
Mihaela, ma bucur!! pup
Irina, cum sa nu-mi placA! Imi prlac grozav prajiturile cu nuca, si da…intr-adevar te duce cu gandul la copilarie! Pup
Daniela, eu le pregatesc noaptea sa fie numai bune pentru dimineata la cafea 😛 Pup
Irina, asa sunt si eu! Ma bucur ca-ti place, Pup!
Kalua, dada…normal ca asa era mai bine, dar eu le-am pus mai mult pentru decor 😛
Pupici!
Adia, eu de untura fac rost de la rudele ce stau pe la tara, mare noroc cu ei! Prin magazine, sincer nici n-am cautat…
Pupici!
Monica, ma bucur mult ca-ti place! :*
Mirela, asa este! pup
Micky, multumesc frumos!
Daniela, grazzie molto!
Buburuza :)) esti simpatica, eu te astept cu drag la mine! Pup
Maria, multumesc frumos! :*
Liana, asa este…si mie imi aduc aminte de anii tineretii
Sunt delicioase! Pup
Flori, multumesc frumos! Pup
Simo, iti dau 3…ca sa fiu sigura ca sunt iertata 😉 :*
GelaDumi, ma bucur tare mult ca-ti place!
Laura multumesc frumos si ma bucur tare ca-ti place! Pupici
Haplea, multumesc frumos!
Liana, multumesc! Stiam ca suntem vecine de oras, daca spuneai mai repede ca-ti place te chemam…acum nu mai este 😛 Pup
Angela, ma bucur mult ca-ti place! Pupicei!
Ce frumos arata prajitura asta! Bravo Paula!
Foarte finuta prajiturica asta… si delicioasa in acelasi timp! Foarte reusite pozele!
Tare-mi place cum arata si cand ma gandesc la gust…ce sa mai spun….Trebuie s-o incerc si eu.
o super combinatie! chiar poti spune enjoy dessert!
Cred ca ungurului meu ii va placea tare mult reteta asta!
daca nu punem untura si anlocuim tot cu unt sau margarina nu este bun
Anonim, este o intrebare? Daca da…atunci se poate inlocui untura cu unt (recomandat) doar ca pui putin mai mult. Mie mi se pare buna si asa, dar probabil ideal e sa folosesti untura
Eu am incercato este foarte buna ,am facut in tava mare ,o portie si jumatate,a fost greu pana am inceputo ,ca apoi s-a evaporat ca si cum nici nu a fost. PUPICI !
Hi! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers
Here is my web blog: wiki.edu-sud.org