Pentru ca mi se facuse o pofta nebuna de un tort cu mere, asta pentru ca vazusem tortul Andreei, cel cu nuci, mere, scortisoara si caramel, am zis sa fac si eu un tort. Zis si facut! M-am tot gandit eu cum as vrea sa fie, si am ales sa fac si eu un blat cu nuca, pentru ca nuca imi place grozav, dar pe langa asta maiu voiam sa fie cu mere caramelizate si o crema fina de branza!! Aaah, iubesc combinatia asta!
Blat
4 oua mari
100 ml ulei
150 gr nuca
125 gr zahar
200 gr faina
5 gr praf de copt
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita pudra de portocale
Mere caramelizate
100 gr zahar
1,5 kg mere
1 lingurita scortisoara
2 linguri suc de portocale
1 lingurita esenta de vanilie
Crema de branza
300 gr crema de branza
80 gr zahar pudra
200 ml frisca + 1 lingurita zahar vanilat
Caramel sarat
100 gr zahar brun
1/2 lingurita sare
2 linguri apa
30 ml smantana
50 gr unt
Timp de preparare: 1h. Timp de coacere: 30 min.
Este un tortulet care ne solicita putin, mai ales ca avem nevoie de mai multe chestii separate, care la final vor fi unite intr-un intreg…aka tort 😛
Pentru blat: mixam ouale cu zaharul pana devin spumoase, apoi adaugam uleiul si omogenizam. Separat cernem faina cu sarea si praful de copt apoi o amestecam cu scortisoarta si pudra de portocale. Nucile la maruntim usor.
Peste compozitia lichida turnam jumatate din amestecul de faina, amestecam usor dupa care punem si cealalta jumatate. La final adaugam nucile maruntite.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu ulei si faina o tava de diametrul 24cm. Turnam compozitia in tava apoi dam la copt pentru jumatate de ora. Cand s-a scurs timpul facem testul cu scobitoarea, daca iese murdara mai lasam blatul 5 minute. La mine nu a fost cazul. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.
Trecem repede la mere – aici este putin de lucru, dar merita
Merele le curatam si le taiam cubulete.
Intr-o tigaie neaderenta punem zaharul la caramelizat impreuna cu cele 2 linguri de suc de portocale (preferabil natural). Lasam sa fiarba la foc mediu pana incepe sa-si schimbe culoarea. Acum este momentul sa adaugam merele si scortisoara. Fierbem merele aproximativ 8-10 minute, pana se inmoaie bine dar nu scade zeama de tot. Luam tigaia de pe foc si adaugam esenta de vanilie.
Crema de branza o mixam bine cu zaharul pudra, apoi incorporam usor frisca batuta bat cu o lingurita de zahar vanilat.
Punem zaharul pentru caramel intr-o tigaie. Adaugam apa si lasam la foc mediu pana incepe sa fiarba, moment in care marim usor de tot flacara si lasam sa fiarba pana prinde o culoare aramie. Acum e momentul sa luam caramelul de pe foc, adaugam sarea si smantana si amestecam energic pana la omogenizarea completa. La urma adaugam si untul si omogenizam.
Taiem blatul in 3 – eu n-am reusit-o prea bine de data asta, dar probabil emotiile au fost de vina :). Punem baza pe un platou, jumatate din merele caramelizate, apoi jumatate din crema de branza. Punem al doilea blat, restul de mere si crema de branza. Blatul se va insipora de la merele caramelizate, dar totusi daca va place si mai insiropat puteti sa faceti un sirop din apa si zahar. Peste tort turnam caramelul sarat, dam putin la rece, dupa care suntem gata sa savuram fiecare bucatica a tortului! Este delicios, o combinatie groozava de arome.
Enjoy!
Dohotariu-Avram Alina says
Și la mine o feliuță, te rog:)
Liana10 says
Cred ca-i foarte gustos si aromat 😉
Haplea says
Wow ce bunatate de tort!!!
Kyra says
Taaaare bun!
Mi-ar placea sa ma servesc cu o portie.
Va trebui sa imi pun pofta in cui si sa ma multumesc numai cu privitul. 😀
Daniela says
Uraaa, sint prima… O feliuta de tort delicios, pentru cafeaua care o am in fata, pot avea ?! Pupici si week-end placut !
Daciana says
Ce gustos arata :). Ar trebui sa facem o reuniune a bucatareselor moderne din Ardeal… Ce spui? 😉
Sara & Miki says
Trebuie sa fie un deliciu. Pup!
Cristina says
Super tort si prezentare. Cu un singur lucru nu ma impac eu. Sarea din caramel, da’ astea-s numai pasaricile mele. 😀
Simona says
Am trecut sa i-au o feliuta! Super combinatia nuca-mere-caramel..
Anonymous says
Ce crezi ca am facut eu azi tortuletul initial ma pregatisem pt brownies, e visul meu arata intr-un mare fel e la rand, tortuletul e la frigi abia astept impresii inca o data multumesc.pupici Gabriela
Emily says
ce aromat trebuie sa fie! Ador tortul de mere!
Te imbratisez cu drag!
Rocsy Ciobanu says
Nu poate fi decat foarte bun.Super…
ophelia1983 says
tare bun mai e tortuletul asta! must try! l-am pus pe lista!
Carol says
Si mie imi place combinatia. La Craciun sper il fac si eu. Nu- mi prea iese caramelul…… fara smantana nu se poate?
Felicitari pemtru asa bunatati
Carol says
Ce pofta mi-ai facuf de caramel……
Licuta Marin says
Mmm, un adevarat deliciu!!!Yummy!Pup!
The Wandering Oltean says
Arata fantastic. Sper sa apuc sa-l fac si eu ca prea bine arata
Gabriela says
Foarte bun! Trebuie sa incerc si eu combinatia cu caramel si crema de branza!
Paula Gafitescu says
Alina, cu mare drag! Pup
Paula Gafitescu says
Liana, mie mi-a placut tare mult! Pup
maria mihalache says
Sa nu-mi spui ca nu-mi dai portie dubla.Arata minunat!
Seara buna!
Paula Gafitescu says
Alina, cu drag! Pup
Paula Gafitescu says
Liana, multumesc, asa este! Pup
Paula Gafitescu says
Haplea, ma bucur mult ca-ti place!
Kadia Yusupova says
uauuu! Cat de bine arata! Si ma gandesc ca ar merge de sarbatori si la mofturosii mei 😉
Paula Gafitescu says
Kyra, cu drag te servesc! Pup
Andreea says
Mmmmmm….drooling! Arata tare bine! Buna ideea cu crema de branza! Trebuie sa-l fac si eu din nou! Pup!
Paula Gafitescu says
Daniela, prima sau nu eu tot te servesc cu o feliuta! Pup
Paula Gafitescu says
Daciana, ma bucur ca-ti place! Nu zici tu rau, dar unde, cand …cum?
Paula Gafitescu says
Sara, multumesc, a fost! Pup
Paula Gafitescu says
Cristina ma bucur ca-ti place tortul meu. Sarea eu nici nu o simt, dar e drept ca nu pun multa In schimb mi se pare ca-i da un altfel de gust, ce-mi place mult Pup
Paula Gafitescu says
Simona, ma bucur ca ti-a placut! Pupici
Paula Gafitescu says
Gabriela, multumesc inca o data pentru cuvintele frumoase. Cum a iesit tortuletul? Pupici
Paula Gafitescu says
Emily multumesc frumos! pupici si o zi frumoasa!
Paula Gafitescu says
Rocsi, ma bucur ca-ti place! Pup
Paula Gafitescu says
Ophelia, ma bucur mult ca-ti place! Pup!
Paula Gafitescu says
Carol, eu ador caramelul…si din cate stiu eu se poate si fara smantana, doar cu unt…insa va fi mai tare. Multumesc pentru aprecieri! Pup
Paula Gafitescu says
Licuta, multumesc frumos! Pup
Paula Gafitescu says
Oltean ma bucur mult ca-ti place!
Paula Gafitescu says
Gabriela, branza + caramel este grozava, eu nu as putea-o inlocui decat cu ciocolata Pupici
Paula Gafitescu says
Medi, pentru tine oricand…chiar si tripla daca vrei 😉 Pup
Paula Gafitescu says
Kadia, ma bucur mult ca-ti place! Incearca-l, poate ai succes 😉
Paula Gafitescu says
Andreea, ma bcuur ca l-ai ‘remarcat’ A fost grozav de bun! Pup
Alex says
Buna ziua.
Sigur este delicios, dar as avea si eu o intrebare.
Cum as putea face acest tort, dietetic?
Eu sunt innebunit dupa tortul cu mere si sotia de altfel, dar tine cura si nu se poate rasfata cu acest delicios tort. As vrea sa-l pot face dietetic, sa-i fac sotiei o surpriza cand vine de la servici.
Astept idei.
Va multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Alex, ma bucur mult de tot ca-ti place tortul asta Imi cer scuze ca n-am raspuns mai repede, dar abia acum am deschis calculatorul. Foarte dietetic nu poate sa fie, dar ce ai mai putea face ca sa mai scazi din calorii ar fi:
– la blat sa pui doar 75ml ulei si 100 gr zahar, si eventual sa folosesti faina integrala (asta insa ii va schimba putin gustul) si probabil si textura va fi putin afectata din cauza cantitatii mai mici de ulei.
– pentru crema sa folosesti o crema de branza light, si mai putin zahar
– la merele caramelizate, din nou ai putea sa reduci cantitatea de zahar.
Asta cred eu ca ai putea face, insa nu pot sa bag mana in foc ca este cea mai avizata parere, ca eu cu dulciurile dietetice nu am prea multa experienta.
Sa ai spor!!