Daca ar fi sa vina sfarsitul lumii pe 21 decembrie, stiu sigur ca ultimul lucru pe care as vrea sa-l mananc ar fi ciocolata, si nu oricum….ciocolata intr-un tort dulce cu crema de caramel delicios si rauri de ciocolata Avand in vedere ca am fost provocata de bucatarul maniac (Cristian) sa gatesc o reteta ‘apocaliptica’…am facut tort.
Apocaliptic sau nu, pentru mine nu cred ca ar fi fost alta alegere…bine fie, ar fi putut fi, dar tot la un tort cu ciocolata s-ar fi ajuns.
Blat
5 oua
5 linguri faina
1 lingura cacao neagra
6 linguri zahar
2 linguri ulei
1 lingurita praf de copt
Crema
150 ml lapte
2 galbenusuri
7 linguri zahar
1 lingura cacao
5 gr gelatina
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar pudra
25 gr fulgi de ciocolata
Sirop
2 linguri zahar
150 ml apa
1 lingurita esenta de rom
Decor
130 gr ciocolata menaj
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min.
Pregatim blatul, care poate fi facut si cu o seara inainte. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam cate o lingura de zahar pe rand si mixam bine pana cand zaharul e complet topit, abia pe urma adaugam si urmatoarea lingura. Faina o cernem inpreuna cu cacaoa iar galbenusurile le amestecam putin cu uleiul.
Peste albusurile batute spuma turnam galbenusurile si amestecam usor (f usor) pana la incorporare. La fel procedam si cu faina, amestecam cu grija ca sa nu scoatem aerul din albusuri.
Tapetam cu ulei si faina o forma rotunda de copt de dimensiuni 20-21cm. Cuptorul il preincalzim la 180 de grade. Punem blatul la cuptor si-l coacem timp de 25-30 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.
Gelatina o punem la hidratat in 3-4 linguri de apa rece.
Zaharul il punem la caramelizat intr-o tigaie teflonata. Cand s-a topit complet si incepe sa capete culoare turnam laptele si amestecam energic, lasam pe foc mic. Galbenusurile le amestecam cu cacaoa si punem 2-3 linguri de lapte fierbinte peste ele, amestecam bine…dupa care transferam galbenusurile in tigaia cu caramelul si lasam totul la foc mic pana se ingroasa. Luam tigaia de pe foc, adaugam gelatina si mixam energic pentru a o distribui uniform. Lasam crema de caramel la racit la temperatura camerei.
Frisca o batem spuma tare cu o lingurita (cu varf) de zahar pudra dupa care o incorporam usor in crema caramel (ajunsa la temperatura camerei). La final adaugam fulgii de ciocolata si dam la rece pentru jumatate de ora.
Pregatim siropul: punem pe foc apa, zaharul si esenta de rom pana cand zaharul e complet topit.
Taiem blatul in doua pe orizontala, insiropam usor cele doua blaturi (eu nu am exagerat cu insiroparea pentru ca blatul nu mi s-a parut a fi foarte sec). Punem o parte din crema peste primul blat, deasupra punem celelalt blat si imbracam tortul in crema ramasa. Dam la rece.
Urmeaza partea distractiva a acestui tort, formarea funditelor…Mie mi-au dat putina bataie de cap, dar pana la urma am reusit eu sa le pun cumva pe tort. Dar cum facem? Topim ciocolata pe bain marie (nu a fost neagra, deci nu am avut nevoie de ulei/unt sau alt fel de grasime). Rupem 4 fasii de folie de aluminiu de 10 cm latime, si intindem ciocolata pe toata lungimea cu ajutorul unui cutit. Incretim usor folia astfel incat sa obtinem onduleuri. Le lasam la rece pana se intareste ciocolata.
Onduleurile mele au fost putin cam naravase si nu au vrut sa se desprinda de pe folie fara a se rupe pe la ‘incheieturi’ dar le-am pus pe tort cu tot cu aerul lor mai rebel 😛
A fost ceva de munca pentru acest tort, dar a fost extrem de bun, cu greu l-am putut imparti cu cineva. Enjoy!
mandala says
Stai linistita ca nu vine sfarsitul in 21 decembrie!
Tortul este superb, as gusta o felie din el!
Dohotariu-Avram Alina says
Ce frumos e! Mai nu-ți vine să-l mănânci.
Timea says
Arata minunat!!!! Si e super delicios!
Liana10 says
E superb!!! Vreau si eu o felie 😉
Claudia Mic says
Ca de obicei: minunat! Te felicit din suflet pentru munca pe care o depui atat in bucatarie cat si pe blog!
mirela says
Foarte bun!!!!
DiaMar bucataria galbena says
Suuuuuuuuuuuuper bun si delicios!As manca non stop ciocolata!
Kyra says
Cite tentatii!
Cum sa ma pot abtine?
Atit de bine pregatite si asa de frumos prezentate, decorate atit de minunat, sint tentatii absolute.
Iar mie, acum, cind astept sa vina barza cu o nepotica, numai de gatit nu imi arde.
Ma ling si eu pe buze privind bunatatile de aici.
😉 😀
stefy says
arata super tortul…si sigur e si super bun!!!
Haplea says
Absolut super tortul!!!!Felicitari!
Bianca says
azi toata ziua o sa-mi stea capul la tortul tau:)mortal arata..:)
coco says
bravo pentru fundite
Buburuza Bubu says
Pentru minunatia asta meriti un colind( poate primesc si eu o portie mica mica )
Scoala gazda din patut
Florile dalbe,
Si ne da un tortulez
Florile, florile dalbe
Ca mamuca n-o facut
Florile dalbe
Sita deasa n-o avut
Florile, florile dalbe
Disturbingly Delicious says
O delie de tort apocaliptic parca as manca si eu. Arata ciocolatos rau! Yum!
Rita Oarga says
Oh! Atata mai avem de lucru! Cum sa vina sfarsitul lumii?! De exemplu, dupa ce pregatim Craciunul, voi avea de facut minunea asta de tort. Aiaiai! Chiar si numai pentru asta meritam sa mai traim un picut! Pup!
Lilly says
Daca am un tort asa in brate, nu mi-e frica de sfarsitul lumii!
Sara & Miki says
Superb tortul si decorul minunat! Pup!
Anonymous says
Paula tocmai ce am terminat de facut un tortulet de la adina,dar asta e urmatoru ca si eu am cico in vene ca si tine,tu faci torturile pe gustul meu muuulta cico pupicei multi.GABRIELA
Mihaela says
Esti foarte talentata ! Imi place tot ce faci !
Andreea says
Funditele arata super! Nu am nicio indoiala ca si tortul este de nota 10+ :).
Gabriela says
Arata perfect! Si eu prefer torturile cu ciocolata!
Miha says
Un tort de senzatie!
Danutza says
Cu un asemenea tort poate sa vina si sfarsitul …ce ne mai trebuie?! :))
Arata senzational de bine, ai asa de mult talent in comparatie cu mine. Felicitari!!
Pupici:*
Rocsy Ciobanu says
Minunat ca tot ceea ce faci..bravo….
Ramona Alina says
Si eu vreau, mai ai?
Daniela says
Eu nu stiu daca vine sfirsitul lumii… problema mea e ca… mor de ciuda in fata calculatorului, ca nu pot savura o felie de tort ciocolatoasa… yamiii, ce bine arata ! Pupici !
Dana says
Esti specialista si arata tare bine, ca de obicei.
Simona says
Ma omori tu pe mine.. Nici nu-mi revin din una, di-mi servesti alta :))
Tortul arata bestial!!!
Pupici
Licuta Marin says
Superb arata si e super, mega delicios!!!Yummmy!Pupici!
Andreea Dianu says
Da, e clar apocaliptic si asta as vrea si eu sa mananc inainte de sfarsitul lumii, un tort cu ciocolata si caramel
Pupici ♥
Cătău says
superb superb superbbbb
Adina says
Pot sa-i smotocesc funditele cu furculita?:))
Mortal de bun!
GelaDumi says
E mai mult decat poti sa-ti doresti, mai mut nu spun, fiindca e duminica dupa amiaza si la ora asta nu ma apuc de tort…dar daca mai stau aici un minut, tot ce se poate sa nu am aternativa!
Flori says
Un tort de poveste! Foarte reusit!
adnia says
…pai, sa fiu sincera, si eu as vrea tot asa ceva inainte de sfarsitul lumii!
catkitchen says
Tortul asta este o adevarata nebunie !!! <3 <3
Nicol says
Apocaliptic intr-adevar! Super tort!
Paula Gafitescu says
Dragelor, nu pot decat sa va spun ca sunt magulita de cuvintele voastre, sunt prea frumoase si nu stiu daca merit eu atatea!
Toertul putea sa fie si mai frumos, dar ma bucur ca v-a placut si asa cu stangaciile mele Va pup si cu drag v-as servi pe toate cu o felie de tort!
Oana D. says
As gusta o bucatica, dar ma tem ca deja nu mai este… Imi place tare mult cum l-ai decorat.
aranyageo says
Eu am o forma da 28.Ce cantitati trebuie sa folosesc pentru tort?Multumesc! E suparb tortul.
Paula Gafitescu says
Buna, ma bucur mult cs vrei sa incerci tortuletul. Pentru ca forma ta are 28 diametru cel mai simplu ar fi sa dublezi cantitatile. Daca iese prea multa compozitie de blat poti sa faci niste briose cu ce-ti ramane. O zi frumoasa!
Anonymous says
Nu vreau sa par nepoliticos, dar in momentul in care pui cacao nu mai putem vorbi de o crema caramel. Nu am pus cacao neagra ci din cea obisnuita. A devenit o crema de culoare spre negru. Pui si frisca, se mai deschide un pic, dar nu poate fi ca in foto.
Chiar nu am inteles de ce ar trebui cacao.
Puiu
Paula Gafitescu says
Buna. De crema caramel cu cacao ati auzit? Nu cred ca de la o singura lingura de cacao crema poate sa aiba o culoare inspre negru. Imi pare rau daca la dumneavoastra a avut reactii mai ciudate, insa la mine a mers perfect
Daca nu erati sigur de lingura aceea de cacao atunci cred ca nu trebuia sa o puneti de la bun inceput. Data viitoare sa incercati fara ea