Turta dulce!! A fost o adevarata nebunie pe blogosfera cu turta dulce in ultima perioada. Am admirat o multime de poze, idei si prezentari minunate. Eu, la randul meu am facut turta dulce, nu stiu exact cand m-am hotarat, cert e ca mi-am propus sa o fac cu ceva timp in urma si asta probabil s-a intamplat cand am stat sa admir comorile delicioase facute de draga mea Rita.
Reteta am preluat-o din cartea ‘Saved by Bake’ a lui Marian Keys, si a fost intr-adevar o reteta reusita pe care o recomand cu incredere.
Ingrediente
250 gr miere
100 gr zahar brun
1 lingurita scortisoara
1 praf nuscoara rasa
1 praf cardamon
1 steluta anason
1 lingura cacao
100 gr unt
500 gr faina
1 ou
1 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
Decor
1 albus
250 gr zahar pudra
2-3 picaturi suc de lamaie
bomboane colorate
Timp de preparare: 25 min. Timp de coacere: 8 min. Timp de ornare: 1 ora
Zaharul impreuna cu mierea se pun pe foc, se adauga scortisoara, nuscoara, cardamonul, steluta de anason, untul si cacaoa si se lasa pe foc pana cand compozitia devine omogena, iar zaharul si untul sunt complet topite. Se ia amestecul de pe foc, se scoate steluta de anason si se lasa deoparte timp de 3-4 minute. Oul se bate usor apoi se incorporeaza in amestecul cu miere.
Faina se cerne impreuna cu sarea si praful de copt iar in centru se face o adancitura in care se pune compozitia lichida si se incepe framantarea. Vom obtine un aluat omogen , poate usor lipicios, deci sa nu va ingrijorsati daca nu se desprinde foarte usor de pe mana, lasati-l asa. Invelim aluatual in folie alimentara si-l dam la rece peste noapte. Poate fi lasat in frigider chiar si 2-3 zile.
Impartim aluatul in doua si intindem cate o foaie din fiecare bucata, sa nu fie foarte subtire ( cca. 0,5 – 0.7 mm grosime ) apoi decupam aluatul cu formele dorite. Eu am folosit inimioare, stelute si clopotei – asa ceva am avut in casa.
Pregatim tava de la aragaz cu hartie de copt, preincalzim cuptorul la 180 de grade. Transferam turta in tava si o coacem timp de 7-8 minute pana inainte ca ea sa-si schimbe culoarea. Scoatem tava din cuptor, lasam turta 2-3 minute in tava (fiind destul de moale) apoi o transferam cu grija pe un gratar la racit.
Pentru ornat batem spuma tare un albus de ou cu un praf de sare si 2-3 picaturi de zeama de lamaie. Adaugam zaharul pudra cate o lingura o data si mixam bine dupa fiecare adaugare. Trebuie sa obtinem o glazura cremoasa, care poate fi modelata cu usurinta, fara a-si pierde forma. Daca este cazul adaugati mai mult zahar.
Decoram fiecare turta dulce cu glazura si bilute colorate de zahar. Eu am avut insipratie si nu prea, insa avand in vedere ca e prima mea experienta atat in ce priveste turta dulce cat si glazura de zahar sunt multumita de rezultat 😛 Am spart gheata, am trecut de ce a fost mai greu, de acum incolo pot sa ma joc cu formele si decorul mult mai degajata :))
Enjoy!
Cu aceasta reteta particip la concursul pentru un logo personalizat organizat de Ama in bucatarie si LLStudio.
Cu aceasta reteta particip la concursul pentru un logo personalizat organizat de Ama in bucatarie si LLStudio.
Daaaaa, foarte frumos arata! Bravo!
Sant tare frumoase figurinele tale!
Cat sunt de frumusele si merg perfect pe vremea asta ca din povesti!
Sa pastrezi si pentru mine una! Pup
Foarte frumoase pozele, si delicioasa turta dulce. Trebuie sa ma incumet si eu, desi nu am atata rabdare la decorat! Pupici
Ce răsfăț. Așa da.I luv turta dulce !!!
Toata lumea e pe turta dulce! Yuupii vine Craciunul!!!
Tare delicate sunt.
Bravo Paula.
Arata perfect.
Si sint sigura ca este si buna.
Eu insa sint tributara turtei dulci pufoase pe care o mincam pe vremea cind eram o scolarita indragostita. 😉
O faceau la cuptorul din coltul bulevardului pe unde ma plimbam cu dragostea mea. 😀
Asa ca, noi facem din aia pufoasa.
eu le-as pastra
Frumooooos!!!! Asa ca de Craciun 😉 Pupici
Paula, iti multumesc din suflet pentru vorbele frumoase. Turtele tale sunt minunate. De la zaharul brun si lingurita de cacao au prins o culoare foarte frumoasa si arata extraordinar in cutia aia rosie. Sunt convinsa ca oricine s-ar bucura sa le primeasca. Mult spor la pregatirile pentru Craciun!
Foarte frumoase!!!!ador turta dulce!!!
Cat de frumoase ti-au iesit! Trebuie sa ma apuc si eu sa fac.. mai ales ca am descoperit blogul Ritei.. Pupici
Ce frumoasa este, dar ce aromata.Bravo …
Anul acesta nu am facut turta dulce asa ca ma servesc de la tine. Arata minunat!
Nici eu nu am făcut până acum și am văzut că e plină blogosfera de turtă dulce. Sper că o sa fac până la sărbători.
M-ai inebunit! Nici nu mai pot lucra acum
vreau si eu o duzina:)….. Chiar aveam in plan sa fac o portie, varianta de psot. Ale tale arata atat de bine insa…si ornamentele sunt de nota 10. BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!
Ce frumuseti si cîta rabdare! Jos palaria!
Ce bine ti-a iesit turta dulce …deja imi imaginez aroma si gustul fin …mmm! Bravo!!!
Cat sunt de frumoase!!!
Intradevar peste tot numai turta dulce in perioada asta,dar oricate variante as privi,toate imi plac fooooarte mult si nu ma pot plictisi de acest desert ,nici sa-l mananc ,nici sa-l privesc.Are un farmec aparte,farmecul iernii si al Craciunului.
Felicitari!Ti-a iesit foarte frumos!
Traiasca si Rita,mama turtei dulci decorate cu royal icing ,ca tare multe am avut de invatat de la ea.Multumim Rita!!!
Pup cu drag Paula!
Asa este !! Am innebunit cu totii cu atata turta dulce , dar e asa frumos sa o poti pregati singurel !! 😉 Eu abia astept sa mai fac !!!
Tare frumos ti-a iesit !!! <3
FFF frumos decorata! As veni pana la tine sa gust una!
sunt superbe!!!!!!
trebuie sa incerc si eu.
te puuup!
Pozele spun totul!!!Felicitari! Hugs
Sunt superbe turtele tale dulci! Si eu am facut turtele Ritei si am incantat pe toata lumea cu gustul lor, dar nu am facut si poze asa frumoase ca tine.
Ioana, multumesc mult! Pup
Mandala, multumesc! :*
Imi place tare mult cum te pricepi sa faci turta dulce. Eu nu am atata rabdare sa bibilesc turtitzele….
Turta dulce cu “parfum” de Craciun, asa sa-l asteptati pe Mosu’ cu multe bunatati 😀
Alina, multumesc frumos! Pastrez cate vrei tu! Pupici
Micky, multumesc mult! Nici eu nu am prea multa rabdare, dar am facut-o intr-o zi cand nu aveam nimic altceva de facut, si am fost destul de relaxata. Pup
Alex, eu recunosc ca pana acum nu m-am gandit prea mult sa fac turta dulce, dar sunt feiricita ca am facut-o, mai ales pentru piticul meu! Pupici
Dana, asa este. Pregatirile de Craciun sunt in plina forta 😉 Pup
Kyra, pana acum si eu tot dintr-aia pufoasa faceam/mamcam, si-mi place grozav de mult! Dar…am vrut sa incerc si aceasta varianta 😉 Pupici
Coco, si eu as face la fel…dar hotomanul meu mic tot imputineaza stocul de turta dulce 😛
Diana, asa este
Pup
Rita, oricand, le meriti din plin! Ma bucur ca-ti place turta mea dulce. Pup
Mirela, ma bucur ca-ti place! Pup
Simo draga, ma bucur ca-ti plac si ca ai descoperit un blog de suflet ca cel al Ritei, Pup!
Rocsi, multumesc mult. Pup!
Irina, cum ai putut rata asa ceva?
Serveste cu incredere ;)Pup
Alina, neaparat sa incerci si tu, daca tot e sezonul 😉
Carol, iti multumesc mult. Mereu ai cuvinte tare frumoase pentru mine, as vrea sa te servesc cu turta de la mine cu mare drag!!Pup
Maya, multumesc mult! Mi-a luat ceva timp turtica asta, dar a meritat
Danutza, ma bucur mult ca-ti place! Pup
Angelica, asa este. Si eu admir turta dulce peste tot unde o gasesc, ornata in fel si fel de moduri diferite si pline de inspiratie. Este intr-adevar de mare efect in aceasta perioada. Pupici
Magda, am vazut turtele tale superbe, si am citit prin ele incantarea cu care le faci si le prezinti. Suntem in plin sezon 😉
Cristina, vino ca te astept
Pup
Mihaela, multumesc! Trebuie sa faci si tu
buburuza, multumesc mult! :*
Gela, multumesc pentru cuvintele frumoase, sunt convinsa ca turta ta a fost cu adevarat speciala! Pup
Oana, am avut si eu rabdare intr-o zi…poate mai prind ziua aia pe la anul :)Pup
Claudia, facem tot posibilul ca Mosul sa fie multumit
Eu am 2 intrebari, pentru ca vreau sa fac azi. Azi = Ajun :).
1. Musai sa las aluatul 2-3 zile la frigider??? Nu-l pot face azi si tot azi sa coc turta? Influenteaza?
2. Cate bucati au iesit din cantitatile astea?
Buna Madalina!
1. Aluatul trebuie sa stea cateva ore la frigider pentru a se intari. 2-3 zile e maximul de timp cat poate sa stea la frigider. Asta in caz ca vrei sa-l faci in avans.
2. Nu mai tin minte, dar ies destul de multe. Ajung si la o familie mare 😀