Merele sunt fructele mele favorite si nu cred ca trece o zi fara sa mananc macar un mar. Stiu ca pana acum nu prea le-am laudat, si nici nu le-am ridicat la rangul cuvenit dar luna aceasta a sosit momentul, si asta pentru ca sunt in centrul atentiei in cadrul provocarii Dulce Romanie din luna ianuarie. Andra a fost foarte insiprata in alegerea ei si a ales un fruct deosebit…pe care repede l-am transformat intr-un desert delicios.
Am mers fuguta la piata si am cumparat mere…de tara, mai micute, insa grozav de parfumate si delicioase. Asa fac aproape de fiecare data, piata este locul unde fac cumparaturile in 99% din cazuri.
Ce am facut cu merele? O budinca delicioasa. Atat de delicioasa incat strumful meu a izbucnit in plans cand a cazut o bucatica din farfuria lui pe jos .
Ingrediente – 6 portii
5 mere coapte
3 oua
20 gr miere
75 ml lapte
1 lingura amidon
1 lingurita scortisoara
zeama de la jumatate de lamaie
1/2 lingurita sare
50 gr zahar brun
2 linguri stafide
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 30 min.
Pentru inceput spalam bine merele si le punem la cuptorul incins la 190 de grade. Dupa 10 minute le intoarcem si pe cealalta parte si le mai lasam 5-10 minute, pana cand se inmoaie suficient de bine. Le scoatem din cuptor si le lasam putin la racit.
Curatam merele de coaja si facem un piure – nu foarte fin. Punem piureul intr-o cratita impreuna cu sucul de lamaie,scortisoara si cu laptele. Punem cratita pe foc mic.
Galbenusurile le mixam bine cu mierea apoi adaugam lingura de amidon si amestecam bine sa nu ramana cocoloase.
Cand piureul de mere incepe sa fiarba adaugam cateva linguri peste galbenusuri si amestecam. Rasturnam apoi galbenusurile in cratita si lasam compozitia la foc mic pana cand se ingroasa. Acoperim cu folie alimentara si dam la rece.
Ungem 6 vase termorezistente sau un vas mai mare cu unt din abundenta iar cuptorul il preincalzim la 180 de grade. Stafidele le lasam putin la inmuiat in apa fierbinte cu putina esenta de rom. Inainte de a le folosi le scurgem bine de lichid.
Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul si mixam bine pana cand obtinem o bezea lucioasa. Turnam 1/3 din bezea peste crema de mere si amestecam cu un tel in forma de para. Rasturnam si restul de bezea si amestecam – usor de data aceasta- cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Adaugam si stafidele, amestecand usor si de data aceasta.
Turnam compozitia in vase, nivelam si dam la cuptor pentru 25-30 de minute, pana cand budinca incepe sa capete culoare.
Se poate servi atat calda, cat si rece pentru ca este la fel de buna. Peste ea fierbinte se poate turna sos caramel din abundenta – si va fi deliciul ideal al unei seri de iarna.
Enjoy!
Danutza says
Ce bine arata si-mi place tare mult combinatia …mmmm…visez la caramel
Disturbingly Delicious says
An apple a day keeps the doctor away!!! Si mie imi plac merele, dar budinca ca a ta n-am mai mancat pana acum! Arata fantastic, Paula. Il inteleg pe strumful tau ;)Pupici la amandoi . xoxo
Gabriela says
O budinca delicioasa! Nu e de mirare ca i-a placut atat de mult puiului tau!
Buburuza Bubu says
Mmmm mai bine ti-ai deschide o patiserie la mine in oras,atunci cand poftesc sa vin la o cafea si o minunatie preparata de tine
speranta says
Mmmmm,bunbun.deliul copiilor .pop ms.o zi faina
AlinaS. says
Ce bine suna; trebuie testata!
Kyra says
Parca si simt in nari parfumul merelor coapte.
Cit despre caramel, ce sa mai spun?
Deci, o combinatie intre cele doua nu poate fi decit reusita.
Lia says
Mi se pare un desret foarte fin si potrivit acestui sezon .
Chiar am niste mere care trebuie reciclate .
mirela says
Ce bine arata,iar castronelul este superb,de unde l-ai luat,ca se potriveste perfect cu bucataria mea,si vreau si eu,,,,pupppp!!!
Zilahi Adela says
MMMmm, un deliciu , am sa o trec pe lista cu retete preferate!! O saptamana minunata!! Pupici!
Irina (Bucataria Irinei) says
Ce bunatate ai tu aici. Cum sa nu planga baietelul tau… Semn ca apreciaza ce este bun!
Laura Nechita says
:)))))) mi-l si imaginez pe pitic :))
as zice ca e un desert de te lingi pe buze super, super!
Cristina says
Gand la gand… tare buna este budinca cu mere!
Daciana says
Arata tare gustos, as incerca si eu treaba asta :).
Licuta Marin says
Si eu ador merele, iar budinca ta arata tare apetisant!!!Yummy!Pup!
Simona says
Imi ploua in gura!!! Fur o portie, cu tot cu vas, ca tare-i frumusel!!
Pup cu drag
Anonymous says
Tot ce e mai bun,mere si caramel. o zi buna sa ai.Gabriela
Laura says
Un deliciu, arata tare bine
Cătău says
oauuu ce bine arata !! salivezzzzz
Bucate apetisante says
Ce blog frumos ai!
Si cu retete una si una.
maria mihalache says
Ce-mi plac bolurile ,mai ales ca sunt verzi………….dar nici desertul nu este de lasat.
The Wandering Oltean says
Merele rullz! Si desertul tau rullz
Paula Gafitescu says
Ma bucur ca va place, a fost o budinca super buna. Usoara si racoroasa, ca sa nu mai zic ca a fost extrem de aromata si delicioasa. O saptamana miunata!
Paula Gafitescu says
Mirela, vasul l-am luat de la un magazin din cluj. Daca vii pe aici iti spun care e exact
Andra says
Delicioasa combinatia cu mere si caramel!
Iti multumesc pentru minunata reteta draga mea,
te astept maine la parada! :*
Rocsy Ciobanu says
Inchid ochii si imi imaginez ca servesc o portie.Delicioasa!