Cu siguranta ati auzit de prajitura acoperis, sau cabana, si probabiul majoritatea ati si incercat-o. Daca nu ati facut-o pana acum va spun eu ca trebuie facuta, este prea buna pentru a fi ratata.
Aceasta prajiturica a fost vedeta sarbatorilor (pe langa tort) cu atat mai mult cu cat in fiecare an o fac la cerere. Pesemne cineva o indrageste mult, iar eu nu pot sa-i refuz aceasta placere. Asadar am facut-o si in acest an, dar de data aceasta i-am dat o forma mai altfel
si…am folosit 2 tipuri de crema, asa ca sa o complic eu putin – nu ca nu ar fi fost ea deja.

Foi
2 oua
3 linguri miere
200 gr zahar
50 gr untura
200 ml lapte
1 lingurita sare
500 gr faina
Crema de vanilie
10 galbenusuri
3 cani lapte
6 linguri amidon
10 linguri zahar
400 gr unt
1 pastaie vanilie
Crema de ciocolata
400 ml smantana pentru frisca
200 gr ciocolata neagra
Glazura
100 gr ciocolata neagra
60 ml smantana pentru frisca
Timp de preparare: cca 2 ore Timp de coacere: 45 min.
Nu este o prajitura care se face foarte usor si/sau repede, dar nici nu este un efort de speriat. In schimb cere putina atentie.
Pentru foi punem zaharul cu mierea, laptele si untura intr-un vas pe foc mic. La mine pe hartie scria ca la bain-marie, dar eu m-am riscat si am pus vasul direct pe foc, insa totul a fost bine si asa. Lasam pe foc pana se topesc toate, apoi adaugam ouale si amestecam energic ca sa nu obtinem omleta. Lasam la racit.
Cernem faina iar in mijloc punem amestecul racit si sarea. Framantam un aluat moale dar nelipicios pe care il impartim in 3 parti egale. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
Eu am folosit o tava de dimensiuni 25/35cm pentru foi, dar banuiesc ca prajitura se poate adapta si la alte marimi. Ungem dosul tavii cu putin ulei si intindem o foaie de dimensiunea acesteia, apoi o transferam pe dosul tavii. Eu am mai intins foaia si direct pe dosul tavii. Coacem foaia pana vedem ca se rumeneste usor la suprafata – aproximativ 15 minute – apoi scoatem tava din cuptor si o taiem in 3 parti egale. Atentie, sa nu lasati foaia prea mult in cuptor, pentru ca o sa fie prea coapta si se va sfarama mai usor.
Procedam la fel si cu urmatoarea foaie. In ultima parte adaugam o lingura de cacao, iar dupa coacere vom taia foaia in 6 parti egale. Lasam foile deoparte la racit.
Smantana pentru frisca o incalzim usor, iar cand este fierbinte (inainte sa fiarba) adaugam ciocolata rupta bucatele si omogenizam. Dam la congelator pana preparam crema de vanilie.
Laptele il incalzim la foc mic impreuna cu zaharul si pastaia de vanilie despicata pe jumatate. Galbenusurile le frecam cu amidonul. Cand laptele este fierbinte adaugam 2-3 linguri de lapte peste ele si amestecam bine. Turnam si restul de lapte apoi punem compozitia pe foc mediu. Amestecam pana cand incepe sa se ingroase – sa devina ca o budinca. Luam de pe foc, acoperim cu folie alimentara si dam la rece.
Scoatem crema de ciocolata din congelator si o mixam bine pana cand devine spumoasa si isi deschide considerabil culoarea.
Cand crema de vanilie s-a racit (ideal ar fi sa fie la aceeasi temperatura ca si untul), adaugam in ea (treptat) cate un cubulet din untul moale si mixam pana la omogenizare.
Incepem asamblarea. Punem o bucata din prima foaie pe un platou, ungem din abundenta cu crema de vanilie. Punem o bucata din foaia cu cacao (din bucatile mai mici coapte la urma) si peste ea punem crema de ciocolata, la care incercam sa-i dam forma tringhiulara. Peste crema de ciocolata asezam alte doua foi cu cacao, astfel incat sa formeze un triunghi cu foaia de la baza. Acoperim acest triunghi cu crema de vanilie din abundenta, apoi inchidem acoperisul cu inca 2 foi (din cele mai mari). Apasam bine.
Procedam la fel si cu foile ramase.
Pentru glazura topim ciocolata in frisca fierbinte, apoi acoperim prajitura. Lasam la rece pana a doua zi,cand se va putea taia mai bine deoarece se inmoaie foile de la crema.
Tin sa precizez ca iese o cantitate mare de prajitura din ingredientele enumerate, practic ies doua cabane (cu acoperis :P) Se pot injumatati cantitatile pentru o portie (mai) normala.
Enjoy!
Oooo, ce grozava prajitura!
Aspectuoasa, intr-o combinatie reusita de culori, cremoasa, perfecta!
WAW! Ce apetisanta e, arata tare bine !!!
Ti-a iesit perfect! Nu mai pot de pofta…vreau si eu o bucatica. Pup!
Super interesanta!!!!!!
Am furat un acoperis la prima ora ca tare pofta mi-ai facut :))
Waaaw! Superba cabanuta ta. Trebuie sa incerc si eu aceasta varianta.
eu nu am incercat-o pana acum, dar deja este pe lista sa o fac…:)
ce bine arata:))) minunate poze! de incercat!
Am venit sa o mai vad o data ca tare frumoasa e praji a ta !
Minunata…. felicitari!
Waw ce frumoasa este… Cum sa nu fie vedeta….
WOW ce frumoasa ti-a iesit!!!
Frumoasa praji asta a ta Paula! Like, like, like <3.
Arata foarte bine,am facut-o si eu,reteta veche,cu muuulti ani in urma,cand nu aveam PC ,dar am sa o fac si pe a ta,CA TARE-MI PLACE!!!!
Superba… Copii reteta, iar intr-o zi cind voi avea multaaaa rabdare, poate ma joc si eu, ca e prea frumoasa cabanuta ta… Pupici si felicitari pentru prezentare !
Ce frumoasa prajitura..Deosebita chiar.Bravo!
Arata superb!
o prajitura speciala..care ti-a iesit extraordinara! felicitari!
Frumoasa cabana! Eu parca stiam ceva de “casuta padurarului”, dar parca avea si niste “busteni” pe undeva…Ai muncit ceva la ea!
Intr-adevar am auzit de ea, dar inca n-am incercat-o
Ti-a iesit minunata, bravo!
Pupici
Nu stiu prin ce minune ai disparut din blogrollul meu. Cine stie ce-am lucrat. Daca nu intram la Angela, nici n-as fi observat Acoperisul tau. Mi-a sarit in ochi imediat! Acoperisul, impreuna cu Rumolada, prajitura Televzor si cea cu lamaie erau prajiturile de sarbatoare ale mamei. A, era sa uit buturuga si cozonacul la metru! Aportul tau la reteta este cu siguranta binevenit. Arata mult mai bine si trebuie sa fie mai mult decat delicioasa. Pupici!
Hai realizzato una vera opera d’arte complimenti cara. Un abbraccio, buona giornata Daniela.
ce bine arataaaaaaaa:) minunata !!!
WOW, e perfecta! Arata senzational, felicitarile mele pentru o asa minunatie!
Pupici!
Ce cabana interesanta !
Imi place cum arata !
Frumoasa cabana! Felicitari draga mea! :*
oh dar ce faina a iesit si cred ca e asa de buna…yummy !
Pupici
Arata super!! Imi place forma pe care ai dat-o!!
Pupici
O frumusete de prajitura!:)
Super!
Absolut superb totul: si prajitura dar si fotografiile. Felicitari!
Frumoasa si sigur foarte buna!!!
OMG !!! Arata intr-un mare fel !!!! 😉 <3
Ce bine arata, un deliciu
Wowww, ce delicatesa si ce “priveliste”.O sa-mi croiesc si eu drum sprea ea, dar sa studiez putin ingredientele…:)
Arata minunat! Bravo Paula >:D<
Vai cum arata…..nici nu vreau sa ma gandesc la gust… O minunatie de prajitura si are o forma foarte frumoasa. Felicitari!
Foarte frumos design-ul!
Cate aprecieri!!! Va multumesc mult, mult de tot!!! Este o prajitura delicioasa, si se pare ca cea mai apreciata de la mine din casa. O recomand cu incredere, chiar daca este ceva de lucru la ea. Va pup cu drag si va doresc o zi minunata!
Faina de tot cabana, mi-as lua una 😉
Cu siguranta nu am auzit de acoperisul asta
Foarte interesant!
buna, chiar ca nu pricep cum trebe facuta cabana, poti sa postezi niste poze mai in detaliu, multumesc.
Anonim, imi pare rau ca raspund asa tarziu. Din pacate nu am poze din timpul prepararii. Daca ai nevoie de mai multe detalii te rog sa ma contactezi prin formularul de contact si vom putea vorbin prin email. O seara frumoasa!
cate oua trebuie la foi
Asa cum am scris si in reteta, trebuiesc doua oua
tare delicioasa arata prajitura … extraordinar de mult imi place ..as dori sa o incerc si eu dar din pacate n-am inteles cum trebuie sa o montez sa o asamblez … mi-e ciuda rau ca nu stiu cum sa fac sa ii dau forma asta de cabana …daca aveai poze mai concrete cum se asambleaza ar fii fost super si pentru cele ca mine mai grele de cap …. :p FELICITARI , esti foarte tare ! Big Like !
Buna. Nu stiu cum sa fac sa pun poze din momentul asamblarii pentru ca prajitura am facut-o de mult iar pentru asta trebuie sa o refac intr-o buna zi. Poate reusesc acest lucru si atunci voi face si pozele mult asteptate, cu detaliile de montare. Multumesc mult de aprecieri! O zi frumoasa!
am facut prajitura asta si cand sa tai din ea , nu mi-a intrat lama de cutit in foi … hahhahhahahaha. cred ca daca foloseam fierastraul reuseam sa o tai … hahahahhhahahha. Sunt convinsa k vina imi apartine in totalitate . Ceva n.am facut bine la foi de mi-au iesit asa de casante …nu au vrut sa se inmoaie de la crema sub nicio forma …am tinuto vreo 3 zile in frigider dupa care am aruncat-o . 😀 … te pup esti o scumpa prin toate preparatele tale . Bravo :* – Emma
Buna Emma. Chiar imi pare rau ca nu s-au inmuiat foile. Ar fi trebuit ca dupa o zi, doua maxim sa fie deja moi 😀 Poate au stat prea mult in cuptor, sau aluatul a fost prea tare, nu stiu. Oricum e bine ca ai privit lucrurile cu zambetul pe buze. Te pup si-ti multumesc ca ma urmaresti!