Daca sunt anumite prajiturele care ma fascineaza mereu, atunci va spun cu siguranta ca acestea sunt cupcake-urile. Sunt relativ usor de facut si permit o multitudine de combinatii. Ca sa nu mai vorbim de aspect, atat de gingase si frumoase…oare le poti rezista?
Pentru ca nu aveam nici o reteta de cupcakes cu ciocolata simteam nevoia sa completez aceasta lipsa. Si nu oricum ci cu o minunata aroma de portocale ( eu iubesc combinatia ciocolata – portocale ). Si asta nu a fost tot…m-am gandit sa mai si experimentez putin, asa ca m-am hotarat sa inlocuiesc o parte din zahar cu miere. Dar cat? Asta era dilema… Sa fie tot? Am zis ca nu ma risc chiar asa, insa am inlocuit o buna parte din zahar cu miere. Si daaaa….am avut emotii, sincer nu stiu cum ma asteptam sa fie, dar nu credeam ca pot sa fie ca si cele cu zahar. Insa surpriza!!! Au avut o textura minunata, au crescut grozav de bine si nimeni nu ar fi zis ca am pus miere in loc de zahar. Acest experiment reusit ma va determina sa incerc sa folosesc miere in loc de zahar, pe cat posibil.
Acestea fiind spuse sa trecem repede la reteta de Chocolate Orange Cupcakes – Cupcakes cu ciocolata si portocale.
Cupcakes
65 gr unt gras
100 gr miere
40 gr zahar brun
2 oua medii
200 ml lapte
40 ml suc de portocala proaspat stors
200 gr faina
40 gr cacao
1 lingurita praf de copt
1/3 lingurita sare
coaja raja de la o portocala
Crema
80 ciocolata neagra
50 ml suc de portocala
50 gr unt
2 linguri cacao
250 gr mascarpone
80 gr zahar brun pudra
Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 20 min. Nr. portii. 12-16
Luam o portocala mare si coapta,o spalam bine, apoi razuim coaja si o lasam deoparte. Stoarcem sucul de portocala si masuram 40 de ml.
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine cu zaharul si mierea pana cand devine ca o crema. Adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare.
Laptele il amestecam cu sucul de portocala. Separat amestecam cu un tel faina cu cacaoa, sarea si praful de copt.
Peste compozitia de unt si oua punem jumatate din cantitatea de faina si mixam usor pana la omogenizare, turnam jumatate din ingredientele lichide si omogenizam. Procedam la fel si cu ingredientele ramase. La final adaugam si coaja de portocala mixand usor.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Pregatim 12-16 forme de briose. Eu am facut 16 pentru ca imi place sa le fac mai mici – oricum ale mele au crescut ca nebunele :P. Umplem 3/4 din fiecare forma cu compozitie si dam la cuptor pentru 18-20 de minute. Dupa 18 minute se face testul cu scobitoarea, daca iese curata sunt gata, altfel le mai lasam inca 2 minute.
Scoatem cupcake-urile pe un gratar si le lasam la racit, timp in care ne apucam de crema.
Punem sucul de portocala pe foc si cand este fierbinte bine adaugam untul, cacaoa si ciocolata. Luam de pe foc si omogenizam compozitia apoi dam la rece. Mascarpone il mixam bine cu zaharul pudra pana cand devin pufos. Adaugam treptat si crema de ciocolata, care nu trebuie neaparat sa fie rece pentru ca probabil ar fi prea tare pentru mixare, si mixam pana la omogenizare. Dam la rece pentru 1-2 ore.
Cand crema este suficient de intarita, o punem intr-un pos si ornam cupcake-urile dupa preferinta. Cu cat mai multa crema cu atat mai bine :P. Cupcake-urile mele au crescut destul de mult si le-am mai taiat din varf pentru a le putea decora, apoi am pus crema din abundenta.
Sa va mai spun cat sunt de aromate?? Grozave!! Ele sunt dulci – dar nu foarte – si se completeaza minunat cu crema putin mai amaruie. Eu va invit sa le incercati, merita!
Enjoy!
Kyra says
Fabuloase!
Simplitatea, eleganta asortarii, prospetimea aspectului, le fac divine.
Micuta bucatarie says
Hmmm… cupcakes… Intr-adevar, nu prea pot rezista! Vreau si eu macar o bucatica :). Te pup!
Dohotariu-Avram Alina says
Cum să nu merite? Arată minunat!
DiaMar bucataria galbena says
Adorm cu gandul la ele.Arata minunat!
Pupici!
mandala says
Am luat una pentru cafeaua de maine dimineata !
Cristina says
Dragalase si delicioase.
mirela says
Mamaaaaa,ce bunatati!!!!!mmm!!!pupp!!
Anonymous says
Frumusele foc, de apetisante nu mai spun sfirsit de saptamana frumos. Gabriela
Anonymous says
A am uitat, tot ce e cu mascarpone si cu ciocolata nu ii rezist.
Cristina says
Superbe si delicioase! Cred ca sunt pentru mine… Asa ca nu se supar nimeni daca o iau eu pe cea din ultima poza. Week-end placut!
Nicol says
Tare frumos le-ai decorat! Eu inlocuiesc in mod frecvent zaharul cu miere, evit pe cat posibil sa incalzesc mierea, dar nu cred ca e o mare tragedie. Weekend placut!
Lilly says
Cioco portocala?O combinatie castigatoare pentru mine!
Bianca says
Faine de tot si sigur delicioase, vai ca numa dulciuri as gati zi de zi, dar….dieta bat- o vina:)
Rita Oarga says
Ce frumoase sunt! De la miere sigur ti-au iesit moi si umede. Weekend frumos iti doresc.
Adriana says
Vreau si eu una. Mai ai?
Rocsy Ciobanu says
Sunt foarte frumoase si imi plac tare mult.Bravo!
Anonymous says
chiar acum sunt la cuptor, arata si miros demential, multumim mult pentru idee!
GelaDumi says
Poate sunt norocoasa si mai ai una si pentru mine, ca-s prea aratoase!
Danutza says
Tare frumusele sunt si aromate!! Yummmy! :*
ReteteSavuroase says
Delicioase si foarte frumos decorate.
Irina (Bucataria Irinei) says
Minunate….
Gabriela says
Da, bune! Si mie imi place combinatia portocale cu ciocolata!
dulciuri si nu numai says
Foarte dragalase! In plus combinatia ciocolata-portocala este apetisanta!Te pup!
Mare Maria says
Superbe di delicioase :)!!!!!!
Daciana says
Minunate briosele tale aromate cu portocale!
Carol says
Bestiale. Vreau si eu …..
Maya says
Ciocolata si portocala, o combinatie excelenta! Arata … mmmm delicios!
O duminica frumoasa si însorita îti doresc!
Haplea says
Arata …clar pe gustul meu!!!
Simona says
O combinatie delicioasa!!!! Pot cere si eu una?
daniela64 says
Bellissimi e golosi i tuoi cup cakes. Buona serata Daniela.
The Wandering Oltean says
Super delicate! Foarte frumos ti-au iesit
catkitchen says
Frumoase si aromate !!! <3