Spanancul este printre legumele preferate, fapt care se observa si din numarul mare de retete cu spanac de pe blog. Daca mai pui si un strop de branzica in el, atunci nu cred sa existe o mancare mai buna (nu vorbim aici despre dulciuri 😀 ) pentru mine. Azi le-am pus intr-un chec, de fapt mai multe…ca am facut mini checuri delicioase si pufoase. Se dau gata rapid…Va garantez eu ca, daca va place spanacul, sigur o sa fiti la fel de incantati ca si mine.
Ingrediente
180 gr faina
2 oua
70 gr ulei
100 gr lapte
150 gr spanac fiert
1/2 legatura marar
70 gr cascaval/telemea
1/2 plic praf de copt
piper
sare
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 40 min.
Cu spanacul treaba este stiuta. Daca avem congelat trebuie doar sa-l dezghetam – dar sa fie putin mai mult atfel incat la final sa ramanem cu 150 grame – si apoi sa-l scurgem bine de apa.
Daca avem proaspat (sa fie in jur de 250-300 gr) atunci trebuie spalat bine in 3 ape, apoi oparit in apa cu sare timp de 5 minute. Cand e gata il lasam la racit apoi il scurgem bine de apa.
Gata, am terminat cu spanacul, de acum treaba e muuult mai usoara
Mararul il spalam bine si-l tocam marunt. Batem usor ouale cu un praf de sare cu ajutorul telului. Peste ele adaugam laptele, uleiul si cascavalul de casa sau branza telemea si amestecam usor. Adaugam si spanacul stors bine de apa, mararul tocat si omogenizam compozitia.
Separat amestecam faina cu praful de copt, punem si un strop de piper si le turnam peste compozitia mai lichida. Amestecam usor, nu foarte mult ca sa nu obtinem un chec tare/dens ci unul pufos si aerat. Daca folositi cascaval s-ar putea sa mai fie nevoie de sare, asa ca la final va trebui sa potriviti de sare dupa gust.
Ungem cateva forme de mini chec cu ulei si le tapetam cu faina. Eu am avut doar 3 forme, restul compozitiei am turnat-o in forme de briose.
Umplem formele folosite cu compozitie pana la 2/3 din capacitatea maxima.
Introducem mini checurile in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute. Eu mereu le las timpul maxim precizat, pentru ca la cuptorul electric se coc mai greu. Daca aveti cuptor cu gaz s-ar putea sa fie gata dupa 35 minute. Faceti testul cu scobitoarea totusi.
Va mai las o sectiune delicioasa din aceste checuri. Reteta am adaptat-o dupa minunatele checuri facute de Laura. Un deliciu, ca de altfel toate retetele testate de la ea.
Pofta buna!!
Alina Vicu says
Cred ca sunt tare gustoase! Fur si eu o felie.
Pup
Paula Gafitescu says
Alina, au fost delicioase! Serveste fara frica 😉 Pupici
Liana@Transylvanian Kitchen says
Mi-e tare poftă şi mie! Păcat că soţului meu nu-i place spanacul căci numai pentru mine parcă n-aş face…
Paula Gafitescu says
Liana, chiar iese o cantitate mica. Eu, cand fac ceva ce-mi place numai mie de obicei fac in portii mici. Insa am norocul ca sotul meu nu e f mofturos la mancare
Angelica says
Ce fain arata!!!Super grozave tocami datorita formelor in care le-ai copt.Am cautat si eu tavite de astea,nu am gasit:-(dar cred ca ar merge si in forme de briose nu?Si cu cateva urzici in amestec….super!
Mersi Paula pentru idee!ZI faina!
Paula Gafitescu says
Angelica, merge perfect si in forme de briose. Eu chiar am facut si asa pentru ca nu mi-au ajuns tavitele pe care le-am luat din camara Bucataras
Gabriela says
Arata foarte frumos spanacul in aluat! Si eu ma tot gandesc la o reteta cu spanac, inca nu m-am hotarat cum sa-l prepar.
Paula Gafitescu says
Gabriela, la mine nu cred ca trece o saptamana fara sa fac ceva cu spanac. Il iubesc 😛 Te pup
Sara & Miki says
Minunat arata asa asa mici. Pup!
Paula Gafitescu says
Sara, multumesc frumos! Te pup
Eniko Ostafi says
Arata super, ohooo super ….da, vad ca iti place spanacul!
Paula Gafitescu says
Eniko, ma bucur ca-ti plac checurile mele, spanacul da…e preferatul meu 😉
Anonymous says
Tocmai am scos din cuptor deci nu pot sa iti spun cum mirosea in bucatarioara mea! ador spanacul.. ca si tine l-am descoperit de curand!pup Gabriela
Paula Gafitescu says
Gabriela, ma bucur mult ca ti-au placut. O zi frumoasa!
maria mihalache says
Si pentru mine spanacul se numara printre legumele preferate………….am “confectionat” si eu astazi niste spanac cu sos de rosii.Imi place reteta si vreau sa o incerc.Si imi mai plac si formele.
Seara minunata!
Paula Gafitescu says
Medi, ma bucur ca-ti place reteta. Formele le am din camara bucatarasilor 😉 Pupici
mandala says
Arata tare bine !
Paula Gafitescu says
Multumesc Mandala!
Corina Ureche says
vai Paula ce forme dragalase ai!! asa-i ca-mi zici de unde le-ai luat? Multumim de reteta :*
Paula Gafitescu says
Corina, formele le poti gasi aici: http://www.decorix.ro/3-forme-pentru-mini-chec.html in cazul in care isi reinnoiesc stocul Te pup
Haplea says
Mmm…cat de bine arata!
Paula Gafitescu says
multumesc Haplea!
Rita Oarga says
Ioiii, ce draglasenii mici! Imi plac la nebunis retetele cu spanac. Din pacate, doar mie imi plac din familie. O sa cotrobaiesc insa prin retetele tale, poate gasesc o combinatie cu care sa-i ademenesc si pe ceilalti doi pofticiosi din casa. Weekend placut iti doresc!
Paula Gafitescu says
Rita, pacat ca multa lume nu are la suflet spanacul. Mie mi-e tare greu sa-i inteleg :))) mai ales ca eu sunt un fan inrait, dar fiecare cu preferintele lui pana la urma ma bucur ca-ti place mini checurile mele. Te pup
Mihaela Mihalache says
ce bunatate ai facut tu aici! nu refuz o feliuta 😉 Pupici
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Mihaela! Pup
Cristina says
Frumusele foc! Imi plac cu spanac!
Paula Gafitescu says
Cristina, multumesc mult! :*
Cristina says
Arata f bine! imi place spanacul!
Paula Gafitescu says
Cristina, ma bucur ca-ti plac! :*
Laura says
Foarte bune ! Ideale si sanatoase !
Pupic !
Paula Gafitescu says
Laura, multumesc frumos! Pup
Lilly says
Eu as inlocui clasicul drob de miel cu un checulet de al tau de spanac.Superbe!
Paula Gafitescu says
Lily, nu zici tu rau Multumesc :*
Mirela Goleanu says
Cred ca este interesant
Mirela Goleanu says
L-am facut pana la urma mersi ptr reteta !