Ziua de 9 martie esti ziua Mucenicilor, mai exact a celor 40 de Mucenici care in unele zone se mai numesc si Sfintisori. In aceast zi, datina spune ca…gospodinele se intreceau in a prepara bucate cat mai gustoase, printre care si acesti deliciosi mucenici. Am facut mucenici de cateva ori, si mereu am fost incantata de ei, de aspectul lor…de gustul lor, dar cel mai mult mi-a placut ca sunt asa insiropati….mmmmmm, un deliciu!!!
Reteta mea este de post, stiu ca exista si o varianta a mucenicilor care contine si oua si lapte, practic e un aluat de cozonac…dar eu mereu am facut aceasta varianta pe care v-o prezint si voua acum.
Aluat
400 gr faina
15 gr drojdie proaspata
1 lingura zahar
220-240 ml apa
1/2 lingurita sare
1 lingura ulei
1 lingurita esenta de rom
Pentru uns
50 ml apa
1 lingura zahar
Sirop
1/2 cana zahar
1 + 1/2 cani apa
1 lingura miere de albine
150 gr nuca macinata
1 lingurita esenta de vanilie
Timp de preparare:2 ore Timp de coacere:20 min. Nr. Portii: 6
Incalzim usor apa (220ml pentru inceput) apoi adaugam zaharul si drojdia. Lasam asa 10 minute pana cand drojdia se umfla usor.
Faina o cernem impreuna cu sarea, in mijloc facem o adancitura.
Turnam apa cu drojdia in mijlocul fainii si incepem sa framantam. Daca mai este nevoie de apa se poate suplimenta. Cand aluatul devine omogen adaugam si esenta de rom plus lingura de ulei si mai framantam cateva minute. Lasam aluatul la dospit pentru o ora in loc caldut, ferit de curenti de aer – a se traduce cuptor :P.
Punem cei 50 ml de apa pe foc mic si adaugam zaharul. Cand zaharul e complet topit oprim focul si lasam deoparte.
Dupa ce aluatul a dospit suficient il rasturnam pe masa de lucru si-l impartim in 6-8 bucati egale. Fiecare bucata o transformam intr-un sul lung si subtire pe care apoi il rulam si-i dam forma de opt
Preincalzim cuptorul la 190 de grade.
Punem mucenicii altfel formati intr-o tava tapetata cu hartie de copt si ii ungem bine cu apa indulcita. Introducem tava in cuptorul incins si coacem mucenicii timp de 20-25 de minute, pana cand sunt usor rumeniti. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade. Scoatem mucenicii din cuptor si ne apucam repede de sirop.
Punem apa intr-un vas pe foc, adaugam zaharul si lasam sa fiarba 5-6 minute pana cand siropul este cat de cat legat. Luam de pe foc si adaugam mierea si esenta de vanilie.
Mucenicii ii inmuiem bine pe toate partile in siropul astfel format, apoi ii punem intr-un vas cu peretii inalti. Turnam siropul ramas peste mucenici si apoi presaram nuca macinata din abundenta. Ii lasam asa o ora, doua pana cand sunt bine insiropati – ei vor absorbi tot siropul din vas – apoi putem sa-i servim cu mare pofta!!
coco says
m-am servit
Paula Gafitescu says
Coco, ma bcuur!
ionela says
Ce mult imi plac….sper sa fac si eu astazi ca mi-ai facut pofta.Te pup draguta.
Paula Gafitescu says
Ionela, ma bucur ca-ti plac! Pupici
Anca B. says
Wow ce frumosi sunt!
Paula Gafitescu says
Multumesc Anca! Pup
Dohotariu-Avram Alina says
Delicioși, dar însiropați nu am mâncat niciodată!
Paula Gafitescu says
Alina, eu doar asa i-am mancat
mandala says
Deliciosi !
Paula Gafitescu says
Multumesc Mandala!
Anonymous says
Vrednicuto,tare bine arata mereu fac si eu dar cu zeama fierti,anul asta nu am putut, am luat si eu de la tine. pupicei.Gabriela
Paula Gafitescu says
Gabriela, mereu esti tare amabila. Serveste oricand poftesti 😉
Laura Nechita says
arata excelent! numai buni de papat! :)))
Paula Gafitescu says
Laurita, asa sunt 😛 Multumesc!
Rocsy Ciobanu says
Foarte frumosi iar de gust nici nu ma indoiesc pentru ca sigur sunt foarte buni!!!
Paula Gafitescu says
Rocsi, ma bucur ca-ti plac! Pup
Fancy Cake says
Tare buni!
Paula Gafitescu says
Multumesc Elena!!
Daniela says
Vreau si eu un mucenic, ca anul asta nu am reusit sa fac… Pupici si o duminica placuta sa ai !
Paula Gafitescu says
Daniela, cu drag te servesc!! Pup
Simona says
Super arata!!! Fur si eu unu, ca-i diferit de al meu
Pupici
Paula Gafitescu says
Simo draga, facem schimb daca vrei 😉
stefy says
un premiu dulce te asteapta la mine pe blog
Paula Gafitescu says
Stefy, iti multumesc mult! Te pup
Danutza says
Sunt foarte, foarte frumusei. Chiar am mare pofta, desi am mancat din cei muntenesti … tot as mai manca si vreo 2 sfintisori
Paula Gafitescu says
Danutza, ma bucur ca-ti plac. Cu drag te servesc! :*