Uite ca ne apropiem de sfarsitul lunii martie si apar si eu cu provocarea secreta pentru luna aceasta. E drept ca e putin cam tarziu, dar as putea motiva ca din cauza iernii am fost putin ‘inzapezita’ :))) si prin urmare am razbit cu greu pana la aceasta postare.
Luna aceasta Provocarea secreta este gazduita de Mimmi de la Bucate pe alese, iar mie mi-a fost repartizat un blog pe care il indragesc si pe care il urmaresc cu drag. Este vorba de blogul Lianei, Caiet cu retete, de unde am ales aceasta prajitura delicioasa cu foi si caramel. Nu a fost o alegere usoara, multe din retetele Lianei mi-au tras cu ochiul…dar avand in vedere ca eu sunt fan caramel (si dulciuri in general) am ales aceasta prajitura. Multumesc Liana pentru reteta, e grozava!
Ingrediente foi
1 ou
4 linguri zahar
6 linguri ulei
8 linguri lapte
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
350 gr faina
Crema Caramel
o cana zahar + 2 linguri
1 ou
5 linguri amidon (sa nu fie chiar rase)
3/4 cana de lapte
1 lingurtia extract de vanilie
200 gr unt
Glazura
100 gr ciocolata neagra 70%
50 ml frisca lichida
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 12 min.
Incepem cu aluatul, amestecam oul cu zaharul bine de tot. Adaugam treptat si uleiul apoi laptele. Faina o amestecam cu praful de sare si cel de copt si apoi o adaugam peste compozitia lichida. In momentul asta putem incepe sa framantam cu mainile pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.
Incingem cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt dosul tavii de la aragaz (cea mare). Intindem aluatul intr-o foaie mare de dimensiunea tavii, apoi il transferam cu grija pe hartia de copt cu ajutorul sucitorului. Eu nu am folosit tot aluatul, cam 2/3 din el…din restul am facut niste biscuiti deliciosi 😉
Coacem foaia cam 12-13 minute pana cand devine usor aurie. Scoatem tava din cuptor si taiem foaia in 3, sau in 4 parti egale. Eu am ales sa fie 4, ca sa aiba mai multe straturi. Lasam foile (acum clar sunt mai multe) la racit apoi le acoperim cu un servetel de hartie ca sa nu se usuce prea tare.
Pentru crema punem zaharul intr-o tigaie pe foc mediu spre mic. Lasam asa pana cand este complet topit si are o culoare usor aramie. Luam de pe foc si adaugam treptat laptele, amestecand continuu. Punem compozitia din nou pe foc si mai amestecam din cand in cand pana cand caramelul este complet dizolvat in lapte.
In timp ce se face caramelul amestecam oul cu cele doua linguri de zahar si apoi adaugam treptat amidonul. Cand caramelul este complet dizolvat in lapte turnam treptat din compozitia cu ou si amidon, amestecand energic pentru a nu obtine omleta. Se tine crema pe foc pana cand incepe sa fiarba si se ingroasa putin. Luam tigaia de pe foc si adaugam untul taiat cubulete, apoi omogenizam.
In timp ce se face caramelul amestecam oul cu cele doua linguri de zahar si apoi adaugam treptat amidonul. Cand caramelul este complet dizolvat in lapte turnam treptat din compozitia cu ou si amidon, amestecand energic pentru a nu obtine omleta. Se tine crema pe foc pana cand incepe sa fiarba si se ingroasa putin. Luam tigaia de pe foc si adaugam untul taiat cubulete, apoi omogenizam.
Intindem crema caramel intre foile de prajitura, cu cat mai multa cu atat mai bine. Eu din nou nu am folosit toata crema, dar mi-a parut rau la final…cu siguranta era mai buna si mai aspectuoasa daca avea mai multa crema
Pentru glazura topim ciocolata neagra cu frisca pe foc mic, apoi o turnam peste prajitura si nivelam, sau denivelam daca faceti ca mine 😛
Prajitura cu foi si crema caramel este mult mai buna a doua zi, sau chiar a treia zi dupa ce s-au inmuiat foile de la crema. Daca va hotarati sa o faceti pentru un anume eveniment, trebuie avut in vedere faptul ca necesita ceva timp pentru a se inmuia foile si a putea fi taiata frumos.
Enjoy!!!
Eniko Ostafi says
Ador caramelul
prajitura arata fantastic
o pun pe lista de ” trebuie incercat cat de curand”
un salut
mandala says
Un desert bun si pentru sarbatorile care vin!
Bogdan Alina says
Si eu sunt fan caramel. Mereu fac mai multa crema pentru ca sigur o degust iar si iar pana ajunge pe prajitura.Iti fur si eu o prajiturica, caci mi-ai facut o pofta…
Alina Vicu says
De cand imi propun sa fac asa un deliciu, dar nu mai apuc. Fur de la tine o bucata.
Pup!
liana says
Ma bucur ca v-a placut prajitura :), ti-a iesit foarte frumoasa !
Dorina says
Ti-a iesit tare fain si sigur gustul e pe masura. Si eu sunt fan caramel , primesc o felie?
Kyra says
Mi-am permis sa imi trimit un mail cu aceasta reteta.
De retinut!
Ma gindesc sa o fac cu foi napolitana ca la prajitura Delicia.
Adina says
Mamaaaa,cum arata,caramelul-slabiciunea mea!:)
Mihaela Mihalache says
vin imediat la o prajiturica! arata de vis 😉 Pupici
Daniela says
Nu am eu rabdare sa fac foi pentru prajitura, dar cu prajitura asta delicioasa, m-ai convins. Nu-mi ramine decit sa-mi fac curaj si sa trec la fapte… poate saptamina viitoare… Pupici !
yaya6 says
imi plac prajiturile cu caramel,sant deosebite
Laura says
Salivez! Ce dimensiune are tava ta de aragaz? Si cat de multa praji ti-a iesit (asta pot socoti si eu dupa ce-mi zici dimensiunile)? Am notat-o, o fac pt Pasti.
Paula Gafitescu says
Laura, tava mea de aragaz are in jur de 44/34 cm. Nu iese foarte multa prajitura asa cum am facut-o eu, mai ales ca nu am folosit tot aluatul si nici toata crema. Eu as recomanda sa faci doua foi pe o tava cu dimensiunea de 25/25. Atunci iti iese o portie zdravana, si nici nut-i mai ramane aluat Spor!!
Zilahi Adela says
Arata foarte bine, tocmai am copt foile, am de gand sa o fac acum de Paste. Doar ca difera putin reteta, atat la foi cat si la crema. Mama o face foarte des, eu pana acum nu am facut-o :)! Pupici multi draga mea!
adnia says
ce buuuna e!
Haplea says
Wow ce bunatate de prajitura!
Rocsy Ciobanu says
Delicioasa prajitura aceasta!
Anonymous says
nu va suparati dar la ingrediente la crema ati scris lapte,iar la metoda de preparare nu scrie nimic de lapte,unde-i?
as dori dak se poate un raspuns rapid k zaharul e la caramelizat
Paula Gafitescu says
Anonim, imi cer scuze ca nu am raspuns la timp, dar din pacate nu sunt tot timpul langa calculator, mai ales in zilele aglomerate
Imi cer scuze din nou, sper sa fi iesit pana la urma prajitura. Am corectat acum in reteta. O zi frumoasa!