Fac eu ce fac, ma invart eu prin diverse categorii….si iata ca iar ajung la aluaturi sarate facute in casa. Culmea ca din cele dulci am observat ca am putine retete, si asta nu suna foarte bine mai ales ca imi plac mult si alea :)) Cu timpul cine stie…poate voi mai ‘remedia’ din problema, insa azi eu va aduc niste rulouri delicioase cu carne de porc si niste legume pe ici pe colo, ca doar ne trebuie si dintr-alea sincer eu le-as fi facut doar cu legume, dar mai am si carnivori prin casa.
Aluat
400 gr faina
200-250 ml lapte
10 gr drojdie proaspata
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
2 linguri smantana
1 lingura ulei
1 galbenus
50 gr unt topit
Umplutura
1 lingura ulei
400 gr carne tocata de porc/vita – ce preferati
1 ceapa mare
1 morcov
2 catei usturoi
100 gr cascaval
1 lingurita marar
sare
piper
Pt uns
albus de ou
cascaval ras
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 8
Cernem faina intr-un bol incapator iar in mijloc facem o adancitura.
Incalzim usor 200ml lapte, punem lingurita de zahar si drojdia si le lasam asa timp de 10 minute.
In adancitura din faina punem laptele cu drojdia, galbenusul de ou si smantana si incepem sa framantam. Cand aluatul incepe sa se omogenizeze adaugam sarea si uleiul si framantam bine – cel putin 10 minute – pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Daca aluatul este prea tare se mai poate adauga putin lapte, iar daca este prea moale se mai poate suplimenta cu faina, cate o lingura o data.
Punem aluatul intr-un loc caldut ferit de curenti – cuptorul e locul ideal pentru asta, iar daca a fost si incalzit usor inainte (max. 40 de grade) e si mai bine – si-l lasam la dospit pentru o ora.
Intre timp pregatim umplutura. Uleiul il punem la incins. Adaugam ceapa tocata marunt si usturoiul si le calim usor. Punem si morcovul dat pe razatoarea cu gauri mici iar apoi adaugam carnea tocata. Lasam la calit pana cand se pierde tot lichidul din tigaie. La sfarsit adaugam cascavalul ras, mararul tocat marunt si potrivim de gust cu sare si piper.
Dupa o ora intindem aluatul pe masa de lucru. Ii dam o forma dreptunghiulara si-l ungem cu untul topit. il impachetam ca in imagine, aducem doua laterale inspre mijloc, apoi celelate doua latetrale le aducem peste. Lasam asa aluatul timp de 20 de minute dupa care il intindem intr-o foaie de grosimea 0.5 cm.
Din foaia intinsa taiem dreptunghiuri. Pe fiecare dreptunghi punem cate 1-2 linguri de umplutura, depinde cat incape si apoi incepem sa rulam. La sfarsit inchidem bine capetele, ca sa nu iasa umplutura.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Punem rulourile intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu albus de ou batut iar deasupra presaram putin cascaval razuit, eu am folosit cascaval de casa si reteta o puteti lua de aici.
Cand cuptorul e incins introducem tava si le coacem timp de 30-35 de minute pana cand sunt rumenite frumos, Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade.
Pofta buna!
Irina (Bucataria Irinei) says
Cum sa nu avem pofta daca sunt atat de bune???!!!!
Paula Gafitescu says
Irina, ma bucur mult! Pup
Top Cuisine avec Lavi says
Vai de mine ce deliciu! Arata foarte bine!
Paula Gafitescu says
Lavi, chiar ma bucur ca-ti plac! Te pup
Anonymous says
Bun,bun si mie imi plac foarte mult aluaturile sarate,trebuie sa fac un tort pt ziua mea si am ales reteta ta de la revelion cel cu lemon curd,sta tot timpul in gandul meu ca sa nu mai spun de cel cu cocos si mango,de fapt toate torturile tale imi plac dar ma sperie idea de lamaie am baut zeama de lamaie 2 ani,se simte in tort il ador de cum am vazut am zis,,de ziua mea e pt mine. multumesc anticipat pup. Gabriela
Paula Gafitescu says
Gabriela, daca vrei sa faci tortul de revelion…si nu prea mai ai la ‘inima’ lamaia poti folosi mango curd in loc de lemon curd, cu siguranta o sa-ti placa. Sa nu cumva sa omiti sucul de lamaie de la mango curd pentru ca se va oxida fructul de mango si nu o sa dea bine si in plus nici nu o sa se simta 😉
Daca vrei sa faci tortul cu mango curd si cocos, poti sa renunti linistita la coaja de lamaie din blat 😉
Te pup
mirela says
Arata cum nu se poate mai bine,si noi adoram aluaturile,dulci sau sarate,umplute cu ce or fi,numai sa fie!!!!puppp!!
Adina says
Imi plac preparatele de acest gen.
Alutul este bine venit,multam!
Micky Apostu says
Foarte gustoase! Trimite-mi si mie cateva pentru pranz
Kyra says
Fooooaaaaarteeee buuuunaaaa!
Cristina says
Foarte apetisante.
Laura says
Ce bine arata! Si mi-au facut o pofta!!
Rocsy Ciobanu says
Vaiii cat de bune sunt..Bravo!
Bianca says
Delicioase….:)nu ramane decat sa salivez….:)
Anonymous says
Te pupicei si inca o data multumesc pt raspuns,. o sa iti spun cum a iesit peste 2 saptamani Gabriela
Sara & Miki says
Sunt tare bune aluaturile, fie ca-s dulci sau sarate! Pup!
Simona says
Bune or fi maine la micul dejun..
Pup
Alina Vicu says
Delicioase! Iau una pentru micul dejun.
Pup!
Mihaela Mihalache says
ce bun ar fi un rulou acum langa cafeaua mea 😉 Pupici
Mirela Goleanu says
Foarte apetisante !
Nicoleta - Agenda di Nico says
Delicioase ! Super prezentarea!
o zi buna..pa!
Gabriela says
Imi plac aluaturile tale sarate si felul in care te “invarti” tu prin bucatarie!
daniela64 says
ecco una deliziosa ricetta da provare. Buona serata Daniela.
Liana10 says
Ce bunatate de nerefuzat!!
Paula Gafitescu says
ma bucur ca va plac, va multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase!! Va pup