Pasca nu lipseste niciodata de pe masa de Paste, fie ea traditionala…fie ea fara aluat, in aluat de tarta, sau luata de pe alte meleaguri. Cu siguranta nu va lipsi nici saptamana viitoare, dar pana ma hotarasc cum va fi ea, am sa va arat o pasca napoletana, ce am exersat-o zilele trecute. Are ca baza un aluat bun de tarta, o umplutura aromata si merge perfect langa un pahar de vin dulce.
Aluat
200 gr faina alba
1/2 lingurita sare
80 gr unt
1 ou
2 linguri smantana grasa
Umplutura
700 gr crema de branza
150 ml lapte
6 lingurite gris
120 gr miere
100 gr fructe confiate
1 lingurita esenta de vanilie
2 linguri suc de lamaie
4 oua
200 ml smantana
Timp de preparare:1 ora Timp de coacere:1 ora Nr. portii: 12
Faina o cernem si in mijloc facem o adancitura, punem sarea si untul si incepem sa framantam pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam oul batut, smantana si apa treptat pana cand obtinem un aluat omogen si nelipicios. Invelim aluatul in folie alimentara si dam la rece pentru jumatate de ora.
Trecem repedela umplutura. Punem laptele pe foc si in momentul in care incepe sa fiarba adaugam grisul in ploaie si amestecam bine cu telul. Lasam pe foc pana se ingroasa apoi dam deoparte. Adaugam mierea, apoi ouale pe rand si amestecam bine si repede. Lasam la racit.
Preincalzim cuptorul la 160 de grade si pregatim o tava de dimensiuni 20-22cm. Ungem tava cu putin ulei atat pe fund cat si pe laterale.
Scoatem aluatul de la rece si-l intindem intr-o foaie rotunda, groasa de aproximativ 0.3mm. Punem foaia in tava si aranjam bine si pe laterale.
In crema de gris si oua adaugam crema de branza, smantana, fructele confiate (am folosit cantalup) si mixam usor pana la omogenizare. Punem esenta de vanilie si sucul de lamaie si omogenizam din nou.
Turnam crema de branza in tava peste aluat si dam la cuptor pentru aproximativ o ora. O lasam sa se raceasca complet, apoi o putem portiona dupa preferinta.
Pofta buna!!
Sursa de inspiratie: revista Click
Ce mult imi place…Cred ca este delicioasa! Bravo!
Multumesc Rocsi :*
Fantastica la tua pastiera. Buona settimana Daniela.
Grazie Daniela!
woauu,cat de bine arata!!!pup!!
Mirela, ma bucur mult ca-ti place! Pup
Arata bine de tot si este simplu de facut, merita incercata! O saptamana linistita!
Multumesc Oana. Intr-adevar se face usor! Pup
Foarte reusita.
Multumesc mult Cristina! :*
Ti-a venit super ! Este foarte buna, o fac si eu dar cu ricotta..asa cum se face de obicei in Italia.
o saptamana buna..pa!
Nico, multumesc! Da, banuiesc ca reteta originala prevedea ricotta, eu asa am gasit-o intr-o revista
Pup
Superba pasca .
Abia astept sa fac si eu de Pasti .
Lia, multumesc! Si eu astept 😉
Vai, dar cat de bine arataaa!Am vrea sa inlocuim crema de branza cu branza de vaci.Merge,nu? pupici
Merge cum sa nu!! Ma bucur ca va place 😉
in sf.am sa o incerc ca tare bine arata eu fac fara aluat sau ceva.multumesc pt.toate e mailurile bune si gustoase pupici
Speranta, iti multumesc frumos! Daca o incerci sa-mi dai de stire 😉
buna.off acum am bagato la cuptor si maine pozica hamhamham.sarutmana mult
da,normal pupici dulci .
Arata tare bine si sigur e de incercat.O zi frumoasa sa ai.
Mihaela, multumesc!! La fel
O delicatese; sper sa o fac și eu într-o saptamana
Multumesc mult Oltean, dar nu se compara cu delicatesele tale 😛
Ce bunatate de pasca!!!
Haplea, ma bucur ca-ti place!
Foarte apetisant arata, trebuie sa incerc reteta.
Valentina, e buna de tot si usor de facut!
Buna de tot! Am ochit-o si eu intr-o revista 😉
Liana, multumesc :)) Dada, si eu am ochit-o 😉
Draga Paula, am impresia ca si aceasta reteta va fi testata cat de curand 😛
Pupici multi!
Angela, ma bucur mult ca-ti place! Pup
Eu mai fac o budincă de brânză dulce cu ingredientele pe care le-ai folosit tu la umplutură. Sunt convinsă că e și mai bună cu o crustă de aluat
Da, merge bine si de budinca 😉 Te pup
Cat de bine arata . O sa incerc sa o fac si eu sambata pt Paste <3 Am o intrebare totusi 😕 Pot sa nu mai ung tava cu ulei si sa pun hartie de copt?
Multumesc mult! Da sigur, se poate folosi si hartie de copt
Apa in aluat? Ce cantitate?
Andreea, apa se pune in functie de necesitate. Sa iasa un aluat moale, omogen si nelipicios. Incearca sa adaugi cate o lingura treptat si te opresti cand aluatul are consistenta dorita. O zi frumoasa!