Dulce de leche e un dulce din lapte (dupa cum s-ar traduce) dar nu este orice fel de dulce ci unul fin, delicat, cremos, delicios…care se consuma de obicei in portii mari, pentru ca nimeni nu se poate opri la o singura lingurita. Dulce de leche confera si prajiturilor un farmec aparte, tocmai de aceea am ales sa-l folosesc in aceasta prajitura minunata, o prajitura cu dulce de leche si fistic, pe care va invit sa o incercati. Noi am devorat-o.
Blat
3 albusuri – 90 gr
160 gr lapte
1 lingurita extract de vanilie
100 gr fistic macinat
100 gr faina
5 gr praf de copt
1 lingurita pudra de matcha
100 gr unt
140 gr zahar
Crema
300 gr lapte condensat
300 gr crema de branza
4 gr gelatina
2-3 linguri apa rece
250 ml smantana pt frisca
1 lingurita zahar vanilat
Ganache de ciocolata si caramel
50 gr dulce de leche
50 gr ciocolata neagra
50 gr smantana pt frisca
Timp de preparare: 2+ ore Timp de coacere: 40 min. Nr. portii: 20
Albusurile (la temperatura camerei) le amestecam cu 3 linguri lapte si extractul de vanilie. Le batem usor cu furculita.
Faina o amestecam cu celelalte ingrediente uscate: fisticul macinat marunt, praful de copt, pudra matcha si zaharul. Mixam cu mixerul la viteza mica timp de jumatate de minut. Incepem sa adaugam alternativ untul (moale) si laptele. Mixam timp de 1-2 minute apoi adaugam albusurile si mai mixam pana la omogenizarea completa (nu mai mult de 2 minute).
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam o tava de dimensiuni 24/24cm cu hartie de copt. Turnam compozitia de blat in tava si coacem pentru 35-40 de minute. Dupa 35 de minute facem testul cu scobitoarea, daca nu iese curata mai lasam blatul inca 5 minute.
Scoatem blatul la racit pe un gratar.
Crema…hmmm. Pentru crema e musai sa aveti lapte condensat. Se gaseste si in comert, dar se poate prepara si in casa (eu inca nu am facut asta).
Asadar, dupa ce am rezolvat problema cu laptele condensat (cumparat sau facut acasa) pregatim o forma termorezistenta (nu foarte mare, un vas de yena ar fi ideal) Turnam laptele condensat acolo, punem jumatate de lingurita de sare si amestecam. Acoperim vasul cu folie de aluminiu.
Preincalzim cuptorul la 220 de grade. Punem vasul de yena intr-o tava mai mare, turnam apa in tava astfel incat sa ajunga pana la jumatatea vasului de yena. Introducem vasul de yena cu tot cu tava la cuptor si lasam acolo pentru o ora si 15 minute. E suficient atat. Daca nu aveti incredere puteti sa mai verificati din cand in cand, dar atentie mare la aburi.
Daca scade prea mult apa din tava, puteti sa mai completati dar tot cu apa fierbinte.
Bun, cand e gata dulcele de leche il scoatem din cuptor, il lasam la racit apoi il mixam bine pana cand devine cremos si omogen.
Punem gelatina la hidratat in 2-3 linguri de apa rece, o lasam asa 5 minute,
Mixam crema de branza si adaugam treptat dulce de leche. Pastram 50 de grame de dulce de leche pentru ganache. Vom obtine o crema delicioasa (nu va atingeti de ea, ca nu mai ramane nimic pentru prajitura). Gelatina o incalzim timp de 10-15 secunde la microunde apoi o amestecam in crema de branza.
Frisca o batem spuma tare cu o lingurita de zahar vanilat apoi incorporam usor crema de branza si dulce de leche cu miscari de jos in sus.
Punem 2/3 din crema peste blatul racit si dam la rece peste noapte. A doua zi portionam prajitura in bucati de dimensiunea dorita si turnam ganache-ul de ciocolata si caramel. Ganache-ul? Simplu de facut. Punem pe foc smantana pentru frisca. Cand e fierbinte adaugam ciocolata rupta bucatele si dulcele de leche, omogenizam apoi oprim focul. Turnam ganache-ul peste fiecare bucata de prajitura, apoi ornam cu crema ramasa.
V-am facut pofta? Daca nu…nu-i problema, o pastrez pentru mine
Enjoy!
Sara & Miki says
Foarte buna si aspectoasa, nu poti refuza! Pup!
Oana says
Dulce de leche este un dulce atat de dulce…. cel mai bun dulce din tot ce e dulce
Buna tare de tot trebuie sa fie prajiturica ta!
diamond says
vreau eu unaaa 😀
mandala says
Da, o pofta de zile mari !
Plooshy-cuisine says
Arata minunat aceasta prajitura!! Yummy yummy…
bia oana says
CE POFTA MI-E…..super combinatie:)
Alina Vicu says
Ah, ce-as mai infuleca un patratel ca taaare bine mai arata!
Anonymous says
Deci tu ma ademenesti in fiecare zi cu cate o prajiturica care mai de care mai apetisanta,o sa ma fac cat casa poporului, pacat ca stau la sat si nu ma pot aproviziona cu ce trebuie,abia ieri am luat zmeurica pt cea cu cioco.pup Gabriela
Mihaela Mihalache says
nu te refuz cu asa minunatie de prajiturica Pupici
Cristina says
Nu stiu cum faci, dar ma lasi sa poftesc in fata ecranului…
Dorina says
Arata tare fain , o bucatica vreau si eu!
Simona says
Pana acum n-am indraznit sa fac dulce de leche.. dar tare ma tenteaza.. Mai ales prajitura asta a ta… care arata demential!!!
Pupici
Mare Maria says
Delicioasa aceasta prajitura !
mirela says
Mai ai si pentru pofticiosi?pupp!
Bogdan Alina says
tare apetisant arata! cu siguranta e si delicioasa!
Timea says
Cat de bine arata!!!
Cătău says
fisticul e preferatul meu, vreau si eu o portieeee!!!
Adina says
Interesanta si inovatoare!:)
Laura says
Cu prajitura asta m-ai dat gata! Cred ca e suuuper buna, o sa incerc sa o gatesc si eu, desi nu gasesc lapte condensat si cand mi-a trebuit dulce de leche am stat 3 ore cu laptele si zaharul pe foc, ca sa-l prepar 😛
Anonymous says
As vrea sa stiu daca albusurile raman doar batute putin cu furculita sau se bat spuma?
Paula Gafitescu says
Anonim, albusurile se bat doar usor cu furculita. O sa iasa un blat mai dens care nu necesita insiropare. Nu este ca si pandispanul, mai mult ca si briosele. O seara frumoasa!
Elena says
am lapte condensat 12% neindulcit. Cat zahar pun in crema? Pudra de macha banuiesc ca da culoarea verde blatului. Daca nu o gasesc cu ce o pot inlocui, sau iese ok si fara ea?
Paula Gafitescu says
Buna Elena, prajitura iese ok si fara pudra de matcha. Pentru crema as zice ca poti pune 150 gr de zahar si cred ca va fi suficient de dulce crema. Eventual poti adauga zaharul treptat si adaptezi pe urma.
Elena says
Multumesc mult! Esti extrem de talentata in ceea ce faci! Felicitari!