Care este inghetata voastra preferata? Vanilie, ciocolata…cu fructe, cu cafea???
A mea este…hmmm, nu stiu daca am o inghetata preferata neaparat, stiu doar ca imi plac mai multe sortimente: capsune, ciocolata (clar :P), caramel…cafea. Multe sunt, undeva pe lista e si inghetata de vanilie, chiar daca nu intre primele. Insa fara inghetata asta nu stiu ce ne-am face pentru ca multe sortimente pornesc de la ea, tare multe. Si unde mai pui ca e si cremoasa, aromata, racoroasa…adica exact asa cum trebuie sa fie o inghetata buna. In continuare va ofer instructiuni pentru inghetata de vanilie – reteta de baza.
Ingrediente
4 galbenusuri
300 ml lapte
1 pastaie de vanilie
400 ml smantana dulce
6-8 linguri de zahar
1 lingura suc de lamaie – optional
Inghetata mea a iesit destul de galbena pentru ca am folosit oua de casa, si galbenusurile aveau o culoare intensa
– asta e o clarificare in caz ca va intrebati de ce e asa colorata
Gata, acum sa trecem la treaba.


Pastaia de vanilie o despicam cu un cutit cu varf ascutit si scoatem semintele cu grija. Punem laptele pe foc impreuna cu semintele si pastaia de vanilie (asa despicata cum e) si lasam pana cand ajunge la punctul de fierbere. Oprim focul si lasam la infuzat, acoperita, pentru 30 de minute. Partea asta nu e obligatorie daca va grabiti, insa daca aveti timp si rabdare sa asteptati e mai bine sa o lasati la infuzat pentru o aroma mai puternica.
Dupa jumatate de ora scoatem pastaia de vanilie si punem laptele din nou pe foc. Galbenusurile le frecam cu zaharul (eu am pus doar 6 pentru ca nu o voiam prea dulce) pana cand se albesc la culoare si isi dubleaza volumul.
Punem 2-3 linguri de lapte peste oua si amestecam repede ca sa nu obtinem omleta. Apoi procedam invers, turnam crema de oua peste lapte si punem din nou pe foc mic, mic. Lasam pe foc pana se ingroasa usor, cat sa ramana pe lingura in momentul in care scoatem lingura din crema. Eu am lasat-o in jur de 5-6 minute. Nu se va ingrosa la fel de mult ca o crema, ci va fi ca o smantana mai lichida.
Crema nu trebuie sa fiarba de aceea focul trebuie sa fie foarte mic si de preferat e sa folosim o oala cu fund gros.
Lasam crema la racit. Se poate pune intr-un vas mai mare cu apa rece daca vrem o racire mai rapida 

Cand crema de oua a ajuns la temperatura camerei practic sunt aproape gata.
Mixam smantana dulce (poate fi smantana de separator – ideal – sau smantana pentru frisca, sau chiar frisca) 2-3 minute pana cand devine spumoasa. Daca nu se ingroasa cat de cat atunci adaugam 1 lingura de zahar pudra si mai mixam pana se ingroasa putin, nu trebuie sa fie batuta bat.
Incorporam smantana in crema de vanilie usor, cu miscari de jos in sus. Nu vom obtine o compozitie foarte groasa, dar nu e problema, asa trebuie sa fie…ca o smantana. La final putem adauga o lingura suc de lamaie – nu va speriati, nu o sa schimbe gustul – pentru a evita formarea acelor de gheata (am citit asta pe undeva). Daca va ganditi ca o sa se simta aroma de lamaie sau daca aveti masina de facut inghetata, puteti sa omiteti acest pas.
Daca o vreti mai light…puteti sa inlocuiti jumatate din cantitatea de smantana cu iaurt cremos, preferabil grecesc…si va asigur ca tot buna o sa iasa!
Punem compozitia intr-un recipient numai bun de pus la congelator. Daca aveti masina treaba e simpla, va descurcati voi. Eu nu am…asa ca a trebuit sa mai mixez de vreo 3-4 ori in ea la interval de jumatate de ora.
A iesit foarte buna siiii cremoasa cum nu m-am asteptat. Sper ca sfaturile mele sa fie de ajutor si va poata indruma inspre o inghetata reusita facuta in casa.
Enjoy!!
Yamm ce bunatate!!! Cred ca se simte mult mai bine gustul de vanilie, decat cel de la esenta chimica. Trebuie sa incerc si eu reteta, pentru ca ungurul meu e topit dupa vanilie 😛
Daa, e aromata rau…dar bun 😛 …cum s-ar zice. Sa o faci, n-o sa-ti para rau 😉
mai conteaza care ? inghetata sa fie
Coco, bine zici tu
E inghetata mea preferata. Imi place ca ti-a iesit foarte cremoasa.
Ancuta, multumesc mult! :*
Cat de bine arata!!! Cu smantana vine super cremoasa. Cu timpul nasol de aici , trebuie sa astept sa fac o inghetata.
o zi buna!!!
E super buna! CU siguranta o sa vina vremea pentru inghetata si la voi
La noi ploua si e frig, dar o inghetata parca tot merge, asa bagata sub plapuma… Eu sint innebunita dupa tot ce e cu vanilie, creme, inghetate. Pupici !
Daniela :))) Ma bucur ca-ti place! :*
A naibii dieta,mor de pofta!:(
Super buna!
Adina, ma bucur ca-ti place!
Ce bine arata inghetata

Am o pofta…cand ma uit la pozele astea
Pupic !
Laura, iti multumesc mult!
Super buna si mai ales apreciez ca este facuta in casa. Are si o culoare frumoasa. pup!
Rocsy, tot ce e facut in casa e mai bun, stii tu 😉 Pup
Mmmm, ce buna o fi!
Multumesc Gabriela! Pup
Si mie imi place inghetata de vanilie si imi mai placve inghetata de fructe ! Inghetata ta arata grozav!
Pansy, pt mine inghetata sa fie…o ador! Pup
N-am facut niciodata inghetata acasa in ideea ca se face greu si ca poate nu-mi iese
Reteta ta e insa foarte usoara si nici ingredientele nu-s sofisticate, trebuie musai sa fac si eu … cu diverse arome …mmm cafea, vanilie, capsuni 😀
Danutza, nu se face deloc greu. trebuie sa incerci sa te convingi ce usor e …si ce buna iese 😉
Mie îmi plac aproape toate sortimentele. Înghețată să fie! Și multă!
Alina, foarte bine zici tu! :))))
Ce pofta imi faci cu inghetata asta…
Claudia, eu ma bucur ca-ti place
Preferata baietilor mei! Ar manca zilnic o portie!
Cristina, au gusturi bune baietii tai 😉
Foarteee apetisanta…nici eu nu stiu daca am vreun sortiment preferat, e lunga lista 😛
Weekend placut, pupici!
Angela, si a mea e lunga…atat timp cat e inghetata de casa mi-e greu sa aleg
Te pup
tare bine arata, astept caldura mare sa o incerc
Mihaela, neaparat sa o faci…e cremoasa si aromata 😉
Da’ bine mai arata , te indeamna ca imediat s-o pui in aplicare … iar pozele , de mare clasa
Multumesc mult Dia!
Ce înseamnă smântână de separator?
Smantana ce se obtine cu ajutorul unui aparat, numit separator. De obicei se gaseste in piata de lactate, nu la magazine. E o smantana mai grasa decat cea din magazine, si mai cremoasa.
Tot timpul am vrut sa incerc sa fac inghetata de vanilie, dar mi s-a parut prea greu. Acum am gasit reteta ta si am incercat pt piticii mei care adora inghetata de vanilie (iar cea din comert numai sanatoasa nu e
).
Crema de oua mi-a iesit foooarte spumoasa si acum, asteptand sa se raceasca, vad ca s-a “branzit”. Nu-mi dau seama ce am gresit? Am folosit mixerul sa amestec. Ar fi trebuit sa-l las la o viteza mai mica?
Buna Luciana. Ma bucur ca ai vrut sa incerci reteta mea. Faptul ca s-a branzit crema nu e chiar asa grav pentru ca amestecata cu celelalte ingrediente si apoi pusa la congelator nu se mai observa si e la fel de gustoase.
Motivele pentru care s-a branzit pot fi urmatoarele:
– focul a fost prea mare, trebuie sa fie pusa pe foc cat de mic posibil
– ai lasat-o prea mult timp pe foc
Pe langa acestea nu cred ca e nevoie de mixer, un tel e suficient..insa clar este nevoie sa amesteci incontinuu.
Sper ca data viitoare sa iasa mai bine, oricum sa nu fii suparata pentru ca desi s-a branzit poate fi folosita in continuare pentru ca e vorba de inghetata, nu de o crema.
O seara frumoasa!
Multumesc, data viitoare o sa ma folosesc de sfaturile tale.
Crema am vrut initial sa o arunc, dar piticii s-au pus pe proteste si plans :)) asa ca am continuat. A iesit cremoasa, nu s-a observat greseala si ne-a placut tare mult. Am trecut deja reteta la favorite!!
Arata incredibil de apetisant! Galbenusurile oualor de casa i-au dat o culoare super faina!
Demential de buna.Am patit acelasi lucru,mi s-a brinzit din cauza ca focul era prea tare.Am invatat lectia!!!Sa fii iubita si FELICITARI!!!imi indulcesti viata!Any
Ador inghetata de vanilie, se poate manca si asa sau se pot prepara o multime alte minunatii cu ea.
Ador inghetata dar nu am incercat sa o fac acasa pana acum, dar m-ai convins ca arata atat de bine!