1 an! Atat am implinit. Nu e deloc mult, daca stai sa te gandesti cat de repede trece un an. Dar…cand te gandesti cate se pot intampla intr-un an, si mai ales in primul an din viata…totul pare infinit mai mult.
In primul an de viata totul e nou, e magic…e invaluit in mister. Apoi incepi sa inveti cate putin din fiecare, incepi sa spui primele cuvinte, sa faci primii pasi, sa te obisnuiesti cu oamenii din jurul tau. Sa dezvolti primele sentimente, primele legaturi interumane si sa cresti. Da…cresti mereu si inveti mereu. Si totul se intampla fulger in primul an, pe masura ce trec anii toate aceste aspecte se mai domolesc dar nu se termina niciodata.
Cam asa si cu ‘Enjoy Dessert!’ A fost un an plin de experiente noi, de cunostinte noi, de interactiuni cu oameni noi, de incercat retete noi. Am facut primii pasi timid in aceasta lume noua. Emotiile inca nu au plecat, dar pasii incep sa fie mai siguri Cu fiecare zi ce trece o noua ‘reteta’ este incercata, o noua combinatie, si uite asa se inregistreaza progresul in aceasta ‘adancime’ a invatarii.
Dragii mei, in fiecare zi invat cate ceva. Am pornit pe acest drum cu putine experiente de gatit, dar cu o dorinta mare de a incerca lucruri noi, de a invata mereu ceva altfel…de a progresa si de a face lucrurile mai bine.
Experienta se acumuleaza in timp. Intr-un an inveti multe dar…mult mai multe raman de invatat. Asa si eu…mai am multe, multe de invatat, nici nu vreau sa ma gandesc cate (pentru ca nu pot :P) dar stiu ca totul se face in timp, treptat, cu rabdare si pasiune.
In alta ordine de idei ma bucur ca azi aniversam ceva frumos, un an de ‘EnjoyDessert!” impreuna. Ma bucur ca am reusit sa va impartasesc din experientele mele culinare si sper ca anii ce urmeaza sa fie cel putin la fel de frumosi.
Voua va multumesc din suflet ca imi sunteti alaturi, ca ma cititi…ca ma suportati 😛 ca ma criticati…sau apreciati Si pentru asta am sa va rasplatesc in curand cu un concurs cu premii frumoase, organizat impreuna cu delicioasele Bunatati din natura.
Si ca sa trecem in revista cateva momente frumoase…
– prima mea reteta! Imi vine sa rad cand ma uit la poze 😀
– primul tort pe blog
– prima mea aniversare impreuna cu voi
– cea mai cautata reteta
– cea mai putin apreciata- hm….aici nu stiu 😀
…
– cel mai ‘stilat’ preparat
…
– cel mai ‘stilat’ preparat
– reteta mea favorita
– hmmm…si a voastra care e?
Au fost premii, am avut concurs. Am dat curs provocarii secrete, am devenit bucatar curajos si am avut onorea de a fi gazda unui alt proiect frumos Dulce Romanie. Multe au fost, multe vor mai fi 😉 Acum trebuie sa va rasfat cu ceva dulce, simplu si bun.
Ingrediente
5 albusuri
260 gr zahar
2 lingurite amidon
2 lingurite otet
1 lingurita extract de vanilie
Crema
250 gr mascarpone
200 ml smantana pentru frisca
3 linguri zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie.
Decor
200 + 500 gr capsune
2 linguri zahar
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 1 ora
Tapetam o tava mare cu hartie de copt si desenam doua cercuri de diametru 24 cm.
Albusurile, la temperatura camerei le mixam la viteza mica/medie impreuna cu un praf de sare pana devin spumoase. Marim viteza si mixam pana se transforma intr-o spuma frumoasa. In acest moment incepem sa adaugam zaharul, treptat…cate o lingura pe rand. Mixam bine dupa fiecare lingura adaugata. Nu adaugam o noua lingura pana cand cea dinainte nu e topita complet. In momentul in care terminam de adaugat tot zaharul o sa avem o bezea frumoasa si lucioasa, sa o mananci nu alta. Dar nuuuuu, nu se poate face asa ceva…cel putin nu inca Adaugam otetul si amidon si mai mixam inca un minut. La final adaugam extractul de vanilie si mixam putin pentru omogenizare.
Preincalzim cuptorul la 120 de grade celsius. Punem bezeaua cu lingura in cele doua cercuri desenate si incercam sa nivelam usor, fara a depasi marginile. Dam bezeaua la cuptor pentru o ora, o ora si un sfert (in functie de cuptor, timpul de coacere poate sa difere).
Cand bezeaua e gata, gata intarita adica, o scoatem din cuptor si o lasam la racit.
Punem 200gr capsune pe foc impreuna cu zaharul. In momentul in care incepe sa fiarba micsoram focul si lasam pe foc, la fiert, pentru aproximativ 5 minute. Oprim si dam la rece.
Smantana pentru frisca – care trebuie sa fie rece de la frigider – o mixam bine impreuna cu o lingura de zahar pudra. Cand s-a intarit suficient de bine o dam la rece.
Mascarpone il mixam timp de 1 minut pana cand devine cremos. Adaugam 2 linguri de zahar pudra, extractul de vanilie si mai mixam timp de 1-2 minute.
Incorporam usor frisca in mascarpone si dam la rece pentru cel putin jumatate de ora.
Pentru asamblare e simplu…sau nu :P. La mine a fost mai greu pentru ca era sa strict complet pavlova, de aceea stratul de jos e putin cam sifonat
Punem pe platou un strat de pavlova, jumatate din crema, 2-3 linguri de dulceata de capsune si 200 gr capsune proaspete, taiate in jumatati. Punem al doilea rand de pavlova, restul de crema si de capsune iar la final punem 2-3 linguri de dulceata.
A fost o minunatie dulce, delicata si plina de prospetime in acelasi timp.
Cu drag va invit la o portie pentru a sarbatori impreuna. Enjoy!!!
Olguta says
Superba Pavlova ta. La cat mai multi ani de blog iti doresc!
Te urmaresc cu mare drag, tot ce faci tu e minunat. Sincere felicitari
Adina says
La multi ani spornici!:)
Te pup !
Diana says
La multi ani Enjoy Dessert si la cat mai multe retete minunate, Paula!!! Te imbratisez cu drag. <3
danna`s blog says
La cat mai multi si deliciosi ani!!:)..Minunat blogul tau, Paula!!
O seara buna !!
Dohotariu-Avram Alina says
Felicitări, Paula pentru tot ce faci! Ține-o tot așa! La cât mai mulți ani cu realizări frumoase!
Monica Lazar says
Ce frumos ai scris! Iti doresc ca spatiul acesta sa iti aduca nenumarate bucurii!
Ramona Alina says
La multi Ani tie si bloguletului tãu! sã creascã mare si frumos, pup <3
mandala says
La cat mai multi ani de blog dulce iti doresc !!!
mirela says
Superba!!!La multi ani de blog!!!pup!
Cristina says
Felicitari pentru blog. Foarte faine si retetele si pozele. Cu pozele am si eu o mare problema, de fapt mai bine zis cu aparatul, care pur si simplu nu poate mai mult.
Reteta mea favorita e tortul tofeffee.
Fancy Cake says
Felicitari si la cat mai multe retete si bucurii!
Sisters'Kitchen says
La Multi Multi Ani inainte si felicitari pentru ce faci!Faci foarte bine:) te pupam
liana says
Felicitari pentru aniversare! La multi ani blogului tau!
Alina Vicu says
La multi ani bloguletului, iar tie inspiratie si realizari nemarginite!
P.S.
Fur o felie de Pavlova, pentru ca asta e preferata mea! 😉
Pupici
Alina C. says
La cat mai multi ani! Inspiratie si iubire multa!
Te pup!
Irina (Bucataria Irinei) says
La multi ani Paula si la cat mai multe retete gatite!
dia_diana58 says
LA MULTI ANI blogului , iar tie multe postari dulci , cu care sa ma pot delecta si peste douazeci si cinci de ani {eu implinind peste cateva zile 10 ani(5…5:d)}.
Te imbratisez cu drag si te felicit ptr intreaga activitate .
Laura @ Transylvanian Kitchen says
La multi ani, Paula si Enjoy Dessert! Gatesti exceptional, iar preparatele tale arata intotdeauna super. Nu am o anume reteta care mi-a placut cel mai mult pentru ca majoritatea imi plac mult…mereu ne surpinzi cu ceva bun
Anca B. says
Felicitari, Paula si La Multi Ani plini de inspiratie, eu voi fi mereu alaturi de tine! Pavlova arata impecabil! Te pup!
Daciana says
Vai cat de perfecta ti-a iesit. Straturile sunt egale, aratoase. Superb! Bravo, chiar esti meseriasa la torturi ;).
Si imi place tare tare si standul de tort, visez si eu la una frumoasa foc dar inca nu am gasit-o.
La multi multi ani si Felicitari! You are doing a good job!
Rocsy Ciobanu says
La multi ani si te felicit din suflet. Ai niste retete minunate, mereu preparate cu drag, migala si pentru asta esti de apreciat. Desertul aniversar este nemaipomenit. Pup!
Dana says
La multi ani !
Blogul tau e minunat iar Pavlova e preferata mea 😉 !
Te pup.
Mihaela Mihalache says
multi ani inainte si la cat mai multe retete deosebite 😉
Andreea says
La cat mai multi ani si cat mai multe retete la fel de inspirate! Cat despre pavlova, arata demential. Intamplare sau nu ca am in frigider toate ingredientele necesare :P?
Zilahi Adela says
La multi anisori!!! Te pup!
Oana D. says
La multi ani blogului tau, si la cat mai multe postari si premii, daca te bagi in concursuri. Se poate sa iau cate o firimitura din tot ce ai pus tu pe langa pavlova asta pe care as manca-o toata?
Mihaela says
La multi ani!!
Mihaela says
Un blog care a evoluat cat altele in zece ! Minunat ! La Multi Ani !
The Wandering Oltean says
La multi ani și felicitări! Multi ani fericiți și cât mai delicioși.
Multe felicitări pentru tot ce ai realizat pana acum
Gabriela says
Multi ani traiasca Enjoy dessert!!! Ma bucur ca te-am cunoscut, Paula! Totul este frumos aici la tine! Pavlova arata superb!
Laura says
La multi ani si multe multe retete delicioase !!!
Cristina says
La multi ani deliciosi!!!! M-ai incantat cu multe retete, iar pentru aniversare ai ales ceva super special!
Te pup!!!
Oana says
La multi ani!!!!
Tine-o tot asa, pe mine m-ai cucerit!
Timea says
La multi ani gustosi blogului tau minunat! Cat mai multe retete la fel de frumoase si bune ca si pana acum. Te pup
Carol says
Ma bucur mult ca ai crescut MARE. FELICITARI! Gatesti minunat si simt ca pui mult suflet. Sanatate si succes in tot ce iti propuui.
Anonymous says
La Multi Ani inainte, sa ne incanti mereu cu minunatii dulci! noi abia asteptam sa ne provoci sa incercam mereu dulcegarii delicioase! spor in toate si multa inspiratie!
Simona
Liana10 says
La multi ani gustosi si apetisanti!! Frumos bilant la un an, abia il astept pe urmatorul…si pe urmatorul…si tot asa pana la adanci batraneti!
Pavlova e si pe lista mea, trebuie neaparat sa o fac, preafrumoasa ii a ta! puup
anky says
Pavlova e superba! M-a innebunit! 😀 La multi ani inainte, cu multe multe realizari frumoase!! :*
deyu says
Felicitari!!!arata nemaipomenit!!! La multi multi ani si la cat mai multe minunatii!!>:D< te pup
Haplea says
Superb arata!!Trebuie sa fie grozav cu aroma capsunilor!
Daniela says
La multi ani si la cit mai multe retete delicioase ! Pupici !
Miha says
La multi, multi ani deliciosi! >:D<
Angelica says
La multi ani plini de succese si realizari Paula!!
La cat mai multa inspiratie si la cat mai multe retete delicioase ca si pana acum!!!
Iar tie, cat mai multa putere sa poti pregatit,fotografia si scrie pentru ni cele mai alese retete!!!!
Felicitari pentru toata munca depusa pana acum !!!
Multumim!!!!
stefy says
la cati mai multi ani sanatosi si retete la fel de gustoase!!!
Kadia Yus. says
La multi ani blogului tau, cu cat mai multe retete delicioase si poze frumoase 😉
Lia says
Bravo Paula !
Tine-o tot asa !
Paula Gafitescu says
Va multumesc din suflet pentru toate aceste urari frumoase. M-au bucurat enorm, mai ales ca nu ma asteptam Va pup pe toti!
catkitchen says
Ce postare frumoasa !! La fel ca sufletul tau !!! <3
Cat mai multi anisori frumosi si deliciosi bloguletului tau , si la cat mai multe retete ispititoare !!
PS.Scuze ca ajung asa tarziu sa urez , dar in ultima perioada greu reusesc sa mai colind pe bloguri !
simplu si bun says
La multi, multi ani cu cat mai multe retete delicioase!Minunata pavlova ta, nu stiu cum am omis sa o fac pana acum la cat de innebunita sunt dupa bezele, dar cu siguranta nu mai stau mult pe ganduri!
<3 Daiana
Sara & Miki says
La multi ani si tine-o tot asa! Pupici!
Danutza says
La multi ani, cu o mica intarziere! La cat mai multe retete delicioase cu care sa ne incanti pe noi, ca de obicei!
Iti admir foarte mult talentul, retetele delicioase si pozele superbe! Desertul aniversar este cu adevarat deosebit, o pavlova excelenta!
Te pup :*
Mirela Goleanu says
La multi ani !! Cat mai multe retete !!
Maria says
Buna seara! Am incercat sa fac si eu prajitura aceasta insa bezeaua nu mi-a iesit asa cum trebuia. A iesit groasa dar cand voiam sa o iau de pe tava se rupea si nu avea continut. Astept un raspuns, multumesc mult
Paula says
Buna Maria. Imi pare rau ca pavlova nu a isit cum ai fi vrut tu. Nu stiu exact la ce te referi cand spui ca bezeaua a iesit groasa. Era mai groasa inainte de a o pune la cuptor si ai lucrat greu cu ea? Bezeaua dupa ce se coace devine casanta asa ca trebuie lucrat cu grija cu ea. Faptul ca nu avea continut nu stiu din ce cauza. Nu sunt experta in a face bezea insa stiu ca reusita ei depinde de multi factori: cat de proaspete sunt albusurile, calitatea zaharului si chiar umiditatea din casa. Data viitoare cand o mai faci incearca sa reduci cantitate4a de zahar, poate nu va iesi atat de groasa si la final va avea si continut.
Maria says
Imi poti lasa o adresa de mail sa iti trimit o poza? Multumesc mult.
Paula says
Sigur Maria. Poti sa-mi trimiti poza pe enjoydessert@gmail.com
Chiar sunt curioasa cum a iesit, si ce nu a iesit bine. O seara frumoasa!
Lina says
Te urmaresc de cateva luni, imi placi si tu si blogul tau. Felicitari pentru aniversare!
Am facut si eu Pavlova in primavara aceasta, cu un singur blat, un pic adancit ca sa poata contine crema si fructele. Mi-a iesit bine, doar ca timpul afara era umed si ploios, deci, biata Pavlova s-a inmuiat putin.
Trebuie sa-ti spun ca am si eu un blog culinar cu de toate (ba chiar doua la moment; al doilea, “Ospat vegan” e foarte tinerel, nu m-am obisnuit inca cu existenta lui Daca vrei sa vii in vizita te poftesc cu mare drag
https://blogcusaresipiper.wordpress.com/
https://ospatvegan.wordpress.com/